Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Τουλούζ :Με το LibreOffice εξοικονομεί 1 εκατομμύριο ευρώ !

Η Τουλούζ, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, έχει εξοικονομήσει € 1.000.000 υιοθετώντας στο LibreOffice, τη σουίτα εφαρμογών γραφείου. Το «Ελεύθερο Λογισμικό, Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα γενικά έχει καθιερωθεί ως ένα μέρος της συνολικής ψηφιακής πολιτικής της πόλης, και το ανοιχτό μοντέλο προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στην περιοχή», σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JoinUp.

Το LibreOffice είναι ένα από τα βασικά έργα της ψηφιακής στρατηγικής της πόλης, αναφέρει η μελέτη. Αυτή τη στιγμή, αρκετές χιλιάδες εκτός από τους 10.000 εργαζόμενους του Δήμου της Τουλούζ χρησιμοποιούν καθημερινά LibreOffice. Η μετάβαση ξεκίνησε το 2012, μετά την πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής που λήφθηκε το 2011. Η μετάπτωση πήρε ενάμιση χρόνο, και τώρα το 90 τοις εκατό των υπολογιστών χρησιμοποιούν LibreOffice.

«Οι άδειες λογισμικού κοστίζουν στην Τουλούζ € 1.800.000 ανά τριετία. Η μετάβαση κόστισε περίπου 800.000 ευρώ. Ένα εκατομμύριο ευρώ έχει πράγματι εξοικονομηθεί κατά τα τρία πρώτα έτη. Είναι μια έμπρακτη απόδειξη, με οικονομικά στοιχεία, ότι το ανοιχτό λογισμικό ειναι μια ρεαλιστική λύση, αναφέρει ο Erwane Monthubert, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του Δήμου για τις πολιτικές στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.


Η πόλη έχει τώρα πλέον αρκετούς διαδικτυακούς τόπους και εφαρμογές (toulouse.fr, toulouse-metropole.fr, data.gran toulouse.fr) που έχουν αναπτυχθεί με ελεύθερο λογισμικό. Τα συνεργατικά εργαλεία και οι πύλες διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων βασίζονται στο Liferay και στο Alfresco. Επίσης το Joomla χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη πολλών μικρών δικτυακών τόπων.

Πηγή: www.joinup.ec.europa.eu, www.ellak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.