Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

" ΣυνΑΘΗΝΑ " :Το Bloomberg απένειμε στην πόλη της Αθήνας το βραβείο Καινοτομίας

Μεγάλη διεθνή διάκριση πέτυχε η πόλη της Αθήνας, καθώς, ο όμιλος Bloomberg απένειμε στην ελληνική πρωτεύουσα βραβείο καινοτομίας, το οποίο, μεταφράζεται και σε δωρεά ενός εκατομμυρίου ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη δράσεων.
Το Bloomberg Philanthropies απονέμει κάθε χρόνο τα βραβεία καινοτομίας, τα οποία συνοδεύονται με μεγάλη δωρεά χρημάτων και η Αθήνα βρέθηκε για το 2014 ανάμεσα στις πέντε πόλεις που βραβεύθηκαν.

Το μεγάλο βραβείο που συνοδεύεται από έπαθλο 5 εκατομμυρίων ευρώ πήγε στην Βαρκελώνη και στην πρόταση των Καταλανών για τη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινότητας βοήθειας ηλικιωμένων, η οποία θα ονομάζεται «Δίκτυο Εμπιστοσύνης».

Τα υπόλοιπα βραβεία απονεμήθηκαν σε τέσσερις πόλεις, στην Αθήνα, στον βρετανικό δήμο Κίρκλις, στη Στοκχόλμη και στη Βαρσοβία, οι οποίες θα λάβουν από μια δωρεά ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ στον φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος περισσότερες από 150 πόλεις από 28 χώρες.

Η Αθήνα βραβεύθηκε γα την πλατφόρμα «ΣυνΑθηνά», η οποία στοχεύει στο να διευκολύνει και να δικτυώσει ομάδες πολιτών που οργανώνουν δράσεις για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην πόλη.

«Η καταστροφική οικονομική κρίση» αναφέρει το Bloomberg «έχει επηρεάσει αρνητικά την αγορά εργασίας, τις υποδομές, αλλά και τη ζωή στα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Η Αθήνα θα δημιουργήσει μια online πλατφόρμα που να συνδέει τις νέες δυναμικές προτάσεις της κοινωνίας των πολιτών με τοπικούς θεσμούς και την τοπική κυβέρνηση. Ο στόχος είναι να ανακαλύψουν συλλογικά λύσεις για τα προβλήματα, βάζοντας σταθερά θεμέλια και αναπτύσσοντας βιώσιμες πολιτικές για την αναβίωση της Αθήνας».

Ο σχεδιασμός στηρίζεται στην πεποίθηση ότι έξυπνες και κυρίως βιώσιμες λύσεις έρχονται συχνά από τον κόσμο που γνωρίζει τη γειτονιά του, και θέλει ο ίδιος να συμμετέχει στο να την βελτιώσει, να την νοικοκυρέψει, να την ομορφύνει.


Η πρόταση του Δήμου Αθηναίων προέρχεται από την πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιώργου Καμίνη να δώσει δημόσιο βήμα και χώρο στις δράσεις ομάδων πολιτών της πόλης, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας «ΣυνΑθηνά» , η οποία βρίσκεται εδώ και 1.5 χρόνο σε λειτουργία, με συντονισμό της Αντιδημάρχου Κοινωνίας των Πολιτών & Δημοτικής Αποκέντρωσης Αμαλίας Ζέπου.

Εκτός από την διαδικτυακή παρουσία το «ΣυνΑθηνά» έχει και φυσική παρουσία σε έναν χώρο στην πλατεία Βαρβακείου, ο οποίος λειτουργεί ως σημείο συνάντησης, οργάνωσης και υλοποίησης δράσεων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Στην πλατφόρμα synathina.gr φιλοξενεί έναν χάρτη με τις δράσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας, αλλά φιλοξενεί και μια αναλυτική κατηγοριοποίηση για τις διαφορετικές δραστηριότητες:

Αλληλεγγύη
Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν ομάδες που δίνουν ρούχα, φροντίζουν άπορους και άστεγους και –γενικά- αδύνατες ομάδες του πληθυσμού. Επίσης δράσεις σχετικές με την υγεία, παροχή φαρμάκων κλπ καθώς και δράσεις σχετικές με την διατροφή και την κουζίνα.

Αστικές Παρεμβάσεις, δράσεις σε γειτονιές
Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν ομάδες που οργανώνουν και υλοποιούν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, συνεργάζονται με πολίτες για την αναβάθμιση κτηρίων ή μιας γειτονιάς και κάνουν αρχιτεκτονικές προτάσεις!

Διαδρομές
Πρόκειται για ομάδες και δράσεις που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις σε πολίτες, επισκέπτες ή τουρίστες σε αξιοθέατα ή που οργανώνουν περιηγήσεις σε γειτονιές.

Δράσεις Δικτύωσης
Ομάδες που δρουν για να συντονίσουν δράσεις και πρωτοβουλίες άλλων ομάδων ή πολιτών.

Εκπαίδευση, Μάθηση
Σε αυτή την ενότητα οι ομάδες υλοποιούν δράσεις που στοχεύουν στην ανταλλαγή γνώσης και στην υποστήριξη πολιτών όπως δωρεάν μαθήματα, φροντιστήρια για παιδιά από άπορες οικογένειες και σεμινάρια για άνεργους. Περιλαμβάνει επίσης ομάδες και πρωτοβουλίες που πραγματοποιούν εκδηλώσεις με επιστημονικό ενδιαφέρον (μαθηματικά, φιλοσοφία, ψυχολογία κλπ)

Παιδί
Οι δράσεις αυτές στρέφονται γύρω απο τα παιδιά! Αφορούν αναπλάσεις και διαμόρφωση παιδικών χώρων, οργάνωση παιχνιδιών στη γειτονιά και σχολικών εκδηλώσεων. Περιλαμβάνει επίσης εκδηλώσεις που οργανώνουν Σύλλογοι Γονέων

Περιβάλλον
Ειναι εθελοντικές δράσεις ομάδων για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι δενδροφυτεύσεις, οι καθαρισμοί, οι πράσινες στέγες κλπ. Επίσης πρωτοβουλίες φιλόζωων, συναντήσεις συλλόγων με τοπικό χαρακτήρα κλπ

Πολιτισμός
Δράσεις ομάδων για την ανάδειξη του πολιτισμού μας όπως μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, χορός κλπ, αθλητικές δράσεις όπως ποδηλατοδρομίες, τουρνουά ομαδικών αθλημάτων κλπ καθώς και δράσεις διαφορετικότητας όπως ethnic cuisine κ.α.

Further detail and related elements for this year’s Mayors Challenge can be found via:http://mayorschallenge.bloomberg.org
More information about the Mayors Challenge competition is available throughhttp://www.bloomberg.org/initiative/mayors_challenge
About Bloomberg Philanthropies

Bloomberg Philanthropies’ mission is to ensure better, longer lives for the greatest number of people. The organization focuses on five key areas for creating lasting change: Public Health, Environment, Education, Government Innovation and the Arts. Bloomberg Philanthropies encompasses all of Michael R. Bloomberg’s charitable activities, including his foundation and his personal giving. In 2013, Bloomberg Philanthropies distributed $452 million. For more information on the philanthropy, please visit bloomberg.org or follow us on FacebookInstagram and Twitter@BloombergDotOrg.

Contact

Bloomberg Philanthropies, Meghan Womack, +212 205 0176, meghan@bloomberg.org

Edelman, Virginie Serre, +33 (0)1 56 69 75 11, virginie.serre@edelman.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.