Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

To Orange Grove έκλεισε ένα χρόνο - ο Ολλανδός πρέσβης δίνει το στίγμα

Το Orange Grove, ο συνεργατικός χώρος για νέους επιχειρηματίες που λειτουργεί στο κτήριο της Ολλανδικής Πρεσβείας συμπλήρωσε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. 

Αύριο Παρασκευή 26.9 γιορτάζει τα γενέθλιά του καλώντας μεταξύ άλλων τον ιδρυτή του WeTransfer να παρουσιάσει τη δική του ιστορία επιτυχίας. 

Ο πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα κ. Jan Versteeg αναφέρει επιγραμματικά του κύριους λόγους για τους οποίους η πρωτοβουλία είχε επιτυχία και ποιες είναι οι σκέψεις γαι το μέλλον.

Γιατί το κάνουμε;

·         Αντιμετώπιση ανεργίας νέων / αντιστροφή διαρροής εγκεφάλων, που αποτελεί βάρος για το μέλλον της Ελλάδας. 
      Προσπαθούμε να κρατήσουμε ταλαντούχους ανθρώπους εδώ, για να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους. Οι νέοι αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική οικονομική επιτυχία της χώρας.
·         Ισχύει και το αντίστροφο: η χώρα χρειάζεται μια νέα οικονομική βάση. Δε φτάνουν μόνο οι μεγάλες επενδύσεις. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι μια άλλη επιλογή για τους νέους.
·         Πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Να κάνουμε θετικά πράγματα. Χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση στην Ευρώπη. Να αφήσουμε πίσω μας τα αρνητικά στερεότυπα.
·         Προσπαθούμε να κάνουμε μια μικρή διαφορά, να συνεισφέρουμε λίγο: έχοντας καλό δίκτυο, υποστηριζόμενοι από δυνατές εταιρίες, έχοντας ενδιαφέρουσες εμπειρίες από την Ολλανδία που μπορούμε να μοιραστούμε με τους νέους επιχειρηματίες (πχ. συνεργασία δήμων Άμστερνταμ – Αθηναίων)

Ποιες είναι οι βασικές αρχές του Orange Grove;

· Ομαδική δουλειά: το Orange Grove είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων, πρεσβείας και μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, που είτε έχουν σχέση και με τις δύο χώρες, είτε τους συναρπάζει η επιχειρηματικότητα, είτε (το συνηθέστερο) και τα δύο.

· Το Orange Grove δεν είναι σχολείο: οι επιχειρηματίες είναι ενήλικες. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα καλό περιβάλλον για αυτούς. Μοιραζόμαστε μαζί τους το δίκτυό μας στην Ολλανδία και στην Ελλάδα. Παράλληλα προσφέρουμε κάποιες στοχευμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Παρέχουμε μέντορες και τους συμβουλεύουμε στα πρώτα επιχειρηματικά τους βήματα.
·   Προωθούμε τη συνεργασία μεταξύ των νέων επιχειρηματιών
·  Προσπαθούμε να περάσουμε δύο μηνύματα: καταρχήν ότι πρέπει να πάρουμε σοβαρά τη νέα γενιά, γιατί έχει να προσφέρει πολλά – αλλά και το γεγονός ότι η επιχειρηματικότητα είναι μια πραγματική επιλογή που έχουν. Δεν είναι κακό το να αποτύχεις προσπαθώντας, το κακό είναι να μην προσπαθήσεις καθόλου.
·   Και για μας τους ίδιους ακόμα ισχύει: μαθαίνουμε στην πράξη.


Τι μάθαμε σε αυτόν τον πρώτο χρόνο;

·         Υπάρχουν καταπληκτικοί άνθρωποι και καταπληκτικές ιδέες! 

·       Ο αριθμός των νεοφυών επιχειρήσεων είναι ακόμα περιορισμένος. Είναι λίγες αυτές που είναι στη φάση του να μπορούν να βγουν προς αναζήτηση χρηματοδότησης.
·         Γι’αυτό προσπαθούμε να διευρύνουμε τη βάση και να τις βοηθήσουμε να ωριμάσουν
·         Γίνεται αρκετός θόρυβος σε έναν μικρό σχετικά κύκλο, αλλά το ευρύτερο κοινό δεν γνωρίζει ακριβώς τι είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε να γίνουμε πιο γνωστοί.

· Υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες μέχρι τώρα δυνατότητες για περισσότερη συνεργασία στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να ενδιαφερθεί περισσότερος κόσμος και να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω άρση των εμποδίων που υπάρχουν (για περισσότερες πληροφορίες: Greek Startup Manifesto http://startupmanifesto.gr/)

Τι επιδιώκουμε το επόμενο διάστημα στο Orange Grove:        

o    Θα προσελκύσουμε έναν σύμβουλο ανάπτυξης επιχειρήσεων
o    Θα εμβαθύνουμε περαιτέρω το θεσμό των bootcamps που ήδη προσφέρουμε
o    Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τους δεσμούς που έχουμε διεθνώς
o    Θα ξεκινήσουμε να παρέχουμε ξεχωριστά γραφεία σε νεοφυείς επιχειρήσεις που είναι σε πιο ώριμη φάση
o    Θα προσθέσουμε προγράμματα e-learning στο υπάρχον εκπαιδευτικό πρόγραμμα
o    Θα στηρίξουμε οικονομικά έναν μικρό αριθμό νεοφυών επιχειρήσεων, μέσω ενός καινούριου θεσμού βραβείων που θα μπορούν να κερδίσουν τα πιο ώριμα μέλη του Orange Grove. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.