# Nick Rojas, σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας. Δημοσιεύτηκε στο Tech Crunch.
Τη μετάφραση επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης.
Ως πολιτισμός, μπορεί να μην γινόμαστε εξυπνότεροι. Ωστόσο, οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε σίγουρα γίνονται. Από την εποχή του πρώτου smartphone, έχουμε δει την εμφάνιση των έξυπνων σπιτιών, τα έξυπνα δίκτυα ηλεκτροδότησης, ακόμη και τα έξυπνα γήπεδα football που βοηθάνε τους φιλάθλους να βρουν χώρους στάθμευσης. Τον τελευταίο καιρό, η τάση είναι προς πιο μεγάλα πράγματα.
Οι εφαρμογές υποδομής συνεχώς αυξάνονται σε μέγεθος και στο πεδίο εφαρμογής τους ως προς την μετάδοση, τη συλλογή και την επεξεργασία των big data σε μια προσπάθεια καλύτερης κατανόησης και περιήγησης του περιβάλλοντος γύρο μας.
Τα παραδείγματα της κλιμάκωσης όσον αφορά στην έξυπνη τεχνολογία περιλαμβάνουν πλέον τις «έξυπνες πόλεις» όπως το Σικάγο. Φαίνεται ότι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνει ένα κορυφαίο μοντέλο για τη συλλογή και τη διαχείριση των big data από τους κόμβους αισθητήρων και τα κινητά τηλέφωνα σε όλη την περιοχή.
Αυτό σημαίνει ότι 614 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 2,7 εκατομμύρια κάτοικοι θα συμμετέχουν (εν γνώσει τους ή όχι) σε ένα πείραμα που αναμένεται να προσφέρει κάποιες εντυπωσιακές βελτιώσεις:
- Συστήματα ελέγχου κυκλοφορίας: Βελτίωση της ροής της κυκλοφορίας στις διασταυρώσεις με βάση των αλλαγών σε αυτήν που σχετίζονται με τις εργάσιμες μέρες και τις αργίες.
- Διαχείριση Συντήρησης: Αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει την διάρκεια ζωής των στόλων οχημάτων κ.λπ.
- Τα έξυπνα δίκτυα ηλεκτροδότησης: Η διανομή ρεύματος αλλάζει ανά πάσα στιγμή καθώς επηρεάζεται από τις περιβαλλοντικές καταστάσεις όπως τη θερμοκρασία.
- Παρακολούθηση των τάσεων σε εγκληματικές δραστηριότητες: Παρακολούθηση κλοπών αυτοκινήτων και ακόμη και των ίδιων των κλεμμένων αυτοκινήτων.
- Δημόσια έργα: Η αποθήκευση, η μεταφορά και η τοποθέτηση του αλατιού στους δρόμους το χειμώνα που σχετίζεται με τη συσσώρευση του χιονιού.
Το Σικάγο το αποκαλεί «Η σειρά των πραγμάτων» (“The Array of Things” ΑΟΤ). H θερμοκρασία, η υγρασία, το φως, ο ήχος, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του αζώτου, κίνηση, υπέρυθρες χαμηλής ανάλυσης, σήματα των κινητών τηλεφώνων και η κυκλοφορία πεζών (μέσω Bluetooth) είναι μεταξύ των μετρικών που χρησιμοποιούνται για να κατανοήσουν καλύτερα την πόλη και την αλληλεπίδραση που λαμβάνει χώρα μεταξύ των κατοίκων και των επισκεπτών. Αυτό θα γίνει με περίπου 500 αισθητήρες που θα εγκαθίστανται σωρευτικά εντός τριών ετών. Τα δεδομένα, το υλικό και το λογισμικό θα είναι ανοιχτού κώδικα, το οποίο αναμένεται να προωθήσει τη διαφάνεια και να ενθαρρύνει τους ανεξάρτητους προγραμματιστές να αναπτύξουν τις δικές τους εφαρμογές. Δεν θα υπάρχουν συσκευές παρακολούθησης στο σύστημα αυτό.
Φυσικά, τα δεδομένα από μόνα τους έχουν μικρή αξία μέχρι να αναλυθούν. Εδώ βλέπουμε κάποια επικάλυψη μεταξύ του ΑoΤ και των πιο συμβατικών μοντέλων επεξεργασίας δεδομένων τα οποία εξορύσσονται από το Internet. Το Predictive Analytics Initiative και to SmartData Platform είναι τρόποι μέσω των οποίων θα επεξεργαστούν τα δεδομένα για να γίνονται προβλέψεις με γνώμονα τα δεδομένα για πολλές δημόσιες υπηρεσίες (και όχι, δεν θα περιλαμβάνουν ανταρτικές μειοψηφίες ή το τμήμα εγκλήματος της αστυνομίας του Σικάγο).
Σε ένα δελτίο τύπου, η πόλη του Σικάγο δήλωσε ότι «Η SmartData Πλατφόρμα του Σικάγο είναι ένα εργαλείο που θα παρέχει στους ηγέτες την ικανότητα να αναλύουν μεγάλους όγκους δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Αυτό βοηθά στο να παρθούν έξυπνες αποφάσεις πιο σύντομα για την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος αστικών προκλήσεων».
Πώς φτάσαμε ως εδώ; Η ιδέα της χρήσης των big data για την επαύξηση των υποδομών μιας πόλης απαιτεί κάποια τεχνολογική εξέλιξη. Σε συνδυασμό με την τεχνολογία επικοινωνιών που τη θεωρούμε πλέον δεδομένη, μπορούμε να εκτιμήσουμε το ΑoΤ ως ένα αμάλγαμα των φαινομενικά αμέτρητων τεχνολογιών που συνδυάζονται σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την δημιουργία μιας υποδομής πληροφοριών.
Από τότε που τα τηλέφωνα άρχισαν να ψηφιοποιούν την ανθρώπινη φωνή, αναπτύχθηκε η τεχνολογία για να επιτρέπει διάφορους τρόπους συλλογής, αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων. Κι έτσι ο όρος «έξυπνο» ξεκίνησε να χρησιμοποιείται. Εξελίξεις σε ολοκληρωμένα κυκλώματα, ασύρματες επικοινωνίες και στο λογισμικό επιτρέπουν την ύπαρξη των smartphones και εκπροσωπούνται από περισσότερους από 250.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας (από τα οποία 80.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετίζονται μόνο με τις τηλεπικοινωνίες και την συνδεσιμότητα).
Καθώς η τεχνολογία των smartphones αναπτυσσότανε, το ίδιο έκανε και η τεχνολογία των αισθητήρων. Κόμβοι αισθητήρων, δίκτυα πλέγματος (mesh), και παρόμοιες τεχνικές για τη συλλογή και τη διαβίβαση των περιβαλλοντικών δεδομένων αναπτύσσονται αθόρυβα για εφαρμογές στη γεωργία, για παράδειγμα. Αυτό, μαζί με ελεγκτές ανοιχτού κώδικα, όπως το Arduino δεν έχουν προσφέρει μόνο έτοιμες και φιλικές προς τον χρήστη λύσεις για έργα όπως το AoT, αλλά καθιστά τόσο τα δεδομένα όσο και τα μέσα για τη συλλογή προσβάσιμα στο κοινό.
Πηγαίνετε σε οποιοδήποτε Radio Shack (κατάστημα ηλεκτρονικών προϊόντων) και θα βρείτε προϊόντα Arduino να διατίθενται με περιφερειακά και με οδηγίες χρήσης. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του είδους της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται σε αυτή την προσπάθεια.
Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας λήγουν και ελευθερώνεται η τεχνολογία. Και όπως και με άλλα προϊόντα, οι οικονομίες κλίμακας αποδεικνύουν το πώς οι προηγμένες τεχνολογίες ωριμάσουν και γίνονται πιο προσιτές στο κοινό. Η πληροφορική έχει γίνει τόσο διάχυτη, που βλέπετε πακέτα που προσφέρουν πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα για χομπίστες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολλές εφαρμογές. Ομοίως, συσκευές ασύρματης επικοινωνίας και δικτύωσης προσανατολισμένες προς την συλλογή των δεδομένων είναι επίσης αρκετά προσιτές. Είναι πραγματικά εφικτό, ακόμα και σε άτομα με περιορισμένους οικονομικούς πόρους, να αναπτύξει ένα δικό του «έξυπνο σπίτι», σχεδόν από το μηδέν.
Αυτό είναι μια ένδειξη ότι οι τεχνολογίες έχουν ωριμάσει σε σημείο όπου οι τοπικές και πολιτειακές κυβερνήσεις μπορούν πλέον να δημιουργήσουν μια υποδομή σε μεγαλύτερη κλίμακα για τη συλλογή των big data με βάση ένα ευρύ φάσμα των τύπων δεδομένων. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει με διαφάνεια, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα, στο υλικό και στο λογισμικό. Αν κάποιος το επιθυμεί, θα μπορούσε να αναπτύξει τις δικές του συσκευές και να χρησιμοποιούν τα δεδομένα απευθείας από το ΑoΤ με τρόπους που ωφελούν τις προσωπικές τους ανάγκες.
Οι λιγότερο προβλέψιμες πτυχές των έξυπνων μοντέλων της πόλης είναι οι πολιτικές που τις ελέγχουν. Θα εφαρμόζονται κατά τρόπο που εμμένει ρητά στους νόμους του κράτους; Μπορεί επίσης να υπάρχει ανταγωνισμός όσον αφορά το που θα επενδυθούν οι πόροι και ποια προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν πρώτα, αν και όταν το έργο αποδεικνύεται επιτυχής.
Το αν ή όχι Σικάγο θα αποτελέσει πρότυπο για τον κόσμο να ακολουθήσει μένει να το δούμε. Όπως κάθε πόλη είναι διαφορετική, έτσι είναι και οι αναλύσεις τους. Το Dholera, στην Ινδία, για παράδειγμα, δεν θα παρακολουθεί την τοποθέτηση αλατιού στους δρόμους, δεδομένου ότι ακολουθούν τα δικά τους φιλόδοξα σχέδια για μια έξυπνη πόλη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τις έξυπνες πόλεις θα παρακολουθούν το Σικάγο. Έχει ένα κύριο χαρακτηριστικό που είναι βέβαιο ότι θα προωθήσει τη δημόσια αποδοχή και ακόμη και τη συμμετοχή. Η έμφαση σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα δεν βρίσκεται στις περισσότερες πόλεις, που σημαίνει ότι το Σικάγο θα είναι ένα παράδειγμα σε άλλους καθώς ωριμάζει και αναπτύσσεται η ιδέα.
Καθώς οι τάσεις δείχνουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ανθρώπων σε αστικές περιοχές, προβλέπεται επίσης ότι οι έξυπνες πόλεις ως βιομηχανία θα καταστεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο αξίας 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τι γίνεται με τις πολιτικές ελευθερίες; Σε γενικές γραμμές δεν απειλούνται. Τα δεδομένα όπως η θερμοκρασία και η ρύπανση του αέρα δεν δημιουργούν ανησυχία για οργουελικές συνωμοσίες.
Ζούμε σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν το πόσα στοιχεία της ιδιωτικής τους ζωής εθελοντικά αποκαλύπτουν ή το πώς οι «καύσεις βιβλίων» γίνονται περιττές απλά με την διαγραφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google. Το μοντέλο του ανοικτού κώδικα του Σικάγου, εφόσον συνοδεύεται από ισχυρές πολιτικές και εποπτεία, είναι μια πολύ μικρότερη απειλή από τα πράγματα που βλέπουμε να συμβαίνουν με τα κινητά τηλέφωνα κάθε μέρα. Η αναφορά του θέματος αυτού στο πλαίσιο του άρθρου αυτού είναι απαραίτητη, αλλά σε σχέση με την πραγματικότητα, υπάρχουν σίγουρα πιο σπουδαία θέματα με τα οποία μπορούμε να ασχοληθούμε.
Στην τελική, θα πρέπει να αναμένουμε μια εποχή όπου μια κινητή συσκευή μπορεί να βρει ένα καλό χώρο στάθμευσης, ή όπου τα big data να μπορούν να μειώσουν τις κυβερνητικές δαπάνες. Μπορεί να είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η κυβέρνησή σας δεν σας ζητάει να περιμένετε στην ουρά στο μηχανολογικό τμήμα του υπουργείου μεταφορών.
Εντάξει ... αυτό μπορεί να είναι υπερβολή. Εν πάση περιπτώσει, είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε τις πόλεις.
Εντάξει ... αυτό μπορεί να είναι υπερβολή. Εν πάση περιπτώσει, είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε τις πόλεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.