Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Αλέξης Καστρινός :Δημιουργία πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ κ. Α. Καστρινού Μέλους Δ.Σ. ΚΕΔΕ Δημάρχου Πηνειού

Ξάνθη, 4.03.2015

Την πρόταση για δημιουργία πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο την ανάσχεση της ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης και την επανεκκίνηση των τοπικών οικονομιών θέτει σε δημόσιο διάλογο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Η πρόταση κατατέθηκε στην προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δήμων Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης αποτελούν ειδική ενότητα συζήτησης.
Ειδικότερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ της ΚΕΔΕ, Αλέξης Καστρινός, παρουσιάζοντας τις τρεις στρατηγικές προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα οικονομικά, – που περιλαμβάνουν 
  1. τη δημοσιονομική αποκέντρωση, 
  2. την αναπτυξιακή πρωτοβουλία και τη 
  3. δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας
πρότεινε την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο να συνδυάζει και να συντονίζει τα παρακάτω επιμέρους προγράμματα:
  • δράσεις ΕΠ ΕΣΠΑ, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, 
  • επισιτιστικό πρόγραμμα, 
  • πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλη την Ελλάδα, 
  • πρόγραμμα τεχνικής- επιστημονικής υποστήριξης δήμων, 
  • αυξημένη ΣΑΤΑ, 
  • πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών νησιωτικών και ορεινών ΟΤΑ.

Αναφερόμενος ο κ. Καστρινός στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, σημείωσε ότι τα έσοδα της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης πλησιάζουν το 1/3 περίπου των εσόδων της Ευρωπαϊκής.
Απαντώντας δε εμμέσως και στα περί κατάργησης της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό ο κ. Καστρινός τόνισε:  «Η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ίδια έσοδα αποτελεί σημαντικό βήμα οικονομικής και κατ΄ επέκταση, πολιτικής χειραφέτησης, από την κεντρική εξουσία».
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνέχισε, πρέπει να εξοπλιστεί με επιπλέον, όχι νέους, φόρους και κυρίως με φορολογική ελευθερία».
Σε ότι αφορά την αναζήτηση χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες της ελληνικής χρηματοπιστωτικής αγοράς, ο κ.  Καστρινός σημείωσε πως αυτή  η «εξίσωση» γίνεται πολύ δύσκολη.
Επανέφερε δε το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης να μετατραπεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα, στη βάση της ίδιας της ευρωπαϊκής εμπειρίας, όπου η συνεργασία των δημοτικών τραπεζών με τους ευρωπαϊκούς δήμους εκτείνεται πλέον σε τρία επίπεδα:
  1. Στην προσφορά τραπεζικών και επενδυτικών προϊόντων
  2. Στη δημιουργία υποστηρικτικών μηχανισμών
  3. Στην εκπαίδευση αιρετών και προσωπικού
Σε ότι αφορά στην επίλυση τρεχόντων προβλημάτων των δήμων, η ΚΕΔΕ, τόνισε ο κ. Καστρινός,  ζητά από την πολιτεία τη λήψη των παρακάτω μέτρων:
  • Απόδοση μέσω των Κ.Α.Π. του συνόλου των πόρων που προβλέπονται από το Ν. 3852/2010 ( Συμμετοχή στην αύξηση των εσόδων των φόρων που αποτελούν το χρηματοδοτικό καλάθι των ΚΑΠ)
  • Συμμετοχή των Δήμων στα έσοδα από Π.Ο.Ε., από τα οποία είναι αποκλεισμένοι
  • Αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια
  • Διάθεση 2 δις € από το νέο ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους Δήμους με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και τους Δήμους
  • Απόδοση των πόρων που είναι αναγκαίοι για τη συντήρηση και λειτουργία μεταφερόμενων δομών
  • Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής
  • Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
  • Να μην αλλάξει το ειδικό φορολογικό καθεστώς Φ.Π.Α. που αφορά νησιωτικούς και Δήμους απομακρυσμένων περιοχών
Συγκεκριμένες προτάσεις για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων προς το δημόσιο και προς τρίτους παρουσίασε εκ μέρους της Επιτροπής  Οικονομικών των ΟΤΑ ο αντιπρόεδρος Θ. Παπαδόπουλος, τις οποίες όπως ανέφερε έχουν γίνει δεκτές από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Συγκεκριμένα προτείνεται να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή βεβαιωμένες οφειλές προς τους δήμους  έως την 31η Δεκεμβρίου 2014.
  • Για τις  ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ο.Τ.Α. και των νομικών τους προσώπων προς τρίτους προτείνεται η παράταση  του προγράμματος εξόφλησης και  την ένταξη και των οφειλών προς τρίτους έτους 2014.
  • Να δοθεί δυνατότητα ένταξης και ΟΤΑ Α’ Βαθμού και ΝΠΔΔ αυτών  που δεν έχουν κάνει χρήση του προγράμματος τα προηγούμενα έτη.
  • Να θεσπιστεί πλήρης απαλλαγή από πρόσθετες επιβαρύνσεις, ανεξαρτήτως της διάρκειας ολοκλήρωσης του συμψηφισμού (που προβλέπεται από το άρθρο 79 Ν. 4316/14).




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.