Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Λάρισα:"Έξυπνοι κάδοι" δημιουργούν κοινωνικούς πόρους

#Της Λένας Κισσάβου, δημοσιεύθηκε στην Ελευθερία.

«Έξυπνους κάδους» θα αποκτήσει η Λάρισα, μέσα στο 2015, σε επιλεγμένα σημεία της, που θα χαρακτηρίζονται ως «πράσινα σημεία». Μια χρήση μάλιστα με αντάλλαγμα, αφού μετά τη ρίψη των σκουπιδιών, ο κάδος... θα εκδίδει κουπόνι, το οποίο ο χρήστης θα μπορεί να «εξαργυρώνει», σε δημοτικές υπηρεσίες και δομές.
Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, ανακοίνωσε στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Ανακύκλωση και επανάχρηση - ανακαλύπτοντας νέους κοινωνικούς πόρους», στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Καλτσάς, αναφερόμενος στους στόχους της δημοτικής αρχής στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών στην πόλη. Πιο αναλυτικά ο κ. Καλτσάς τόνισε τα εξής: «Ο έξυπνος κάδος θα αναγνωρίζει (με ειδικό αυτόματο σύστημα) την ποσότητα των υλικών που ρίχνει ο κάθε πολίτης, θα τα ζυγίζει και ανάλογα με το βάρος τους και την ποιότητά τους θα εκδίδει την ίδια χρονική στιγμή, ένα κουπόνι αντίστοιχης αξίας, το οποίο ο πολίτης μπορεί να χρησιμοποιήσει για παράδειγμα καλύπτοντας το κόστος ενός εισιτηρίου για μια παράσταση του «Θεσσαλικού Θεάτρου», ή να το καταθέσει στη ΔΕΥΑΛ όπου θα υπολογιστεί για τη μείωση του λογαριασμού του κ.α. Σε δεύτερη φάση θα μπορούν τα κουπόνια να χρησιμοποιούνται και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της πόλης, οι οποίες θα ανταποκριθούν σε αυτή τη δομή του Δήμου και θα συνάψουν συμβάσεις μαζί του.
Οι κάδοι θα είναι ηλεκτρονικά συνδεδεμένοι με ένα κέντρο διαχείρισης, στο οποίο θα μεταφέρονται την ίδια στιγμή τα στοιχεία των ποσοτήτων των υλικών που ρίχνουν μέσα σε αυτούς οι πολίτες, ώστε να γίνεται άμεσα η συλλογή τους. Βασική προϋπόθεση θα είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά να είναι καθαρά».
Σήμερα το σχέδιο με τους έξυπνους κάδους, όπως τόνισε ο κ. Καλτσάς, βρίσκεται στη φάση της διερεύνησης για την υλοποίησή του, ενώ υποστήριξε ότι βασικός στόχος του είναι να δοθεί κίνητρο στους πολίτες μέσω των κουπονιών, να κάνουν ανακύκλωση με σωστό τρόπο και να αυξηθεί η ποσότητα αυτού του είδους των σκουπιδιών.
«Ανακύκλωση για ποιον;» είναι το ερώτημα που έθεσε κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, παρουσιάζοντας ουσιαστικά τον προβληματισμό πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το εν λόγω σχέδιο. Ο κ. Καλογιάννης επισήμανε: «Χρόνια η ανακύκλωση έμεινε στα χέρια των λίγων που προσπαθούν ακόμη να μεγεθύνουν τον πλούτο τους. Εμείς αναζητούμε το μοντέλο που θα υπηρετεί τον πολίτη σε όλα τα επίπεδα, αλλά και το περιβάλλον. Αυτό είναι η ανακύκλωση στην πηγή, με ανταποδοτικό χαρακτήρα και για την εφαρμογή του θα ζητήσουμε τη βοήθεια όλων των πολιτών».
Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε και η αντιπρόεδοερς της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Αννυ Ψάρρα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ
Για το μοντέλο επιχειρηματικότητας, που αφορά στη συνεργατική κοινωνική οικονομία, με αντικείμενο τη διαχείριση σκουπιδιών, μίλησε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Αριστοτέλης Τσόγκας γραμματέας του Συλλόγου «ΟικόΣφαιρα» Καρδίτσας.
Ο κ. Τσόγκας, ανέφερε αναλυτικότερα ότι: «Η κοινωνική οικονομία, μπορεί να δώσει λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα καθώς καθορίζεται από το ότι το κέρδος δεν είναι προτεραιότητα. Αυτό που έρχεται να δώσει είναι εργασία και περιβαλλοντικά βιώσιμες λύσεις. Παντού στον κόσμο υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα συνεργατικών δομών σε διάφορους οικονομικούς κλάδους. Στη χώρα μας εξαιτίας της παρακμής των αγροτικών συνεταιρισμών έχουν απαξιωθεί σχεδόν όλες οι συνεργατικές δομές.
Η κοινωνική οικονομία έρχεται να καλύψει σήμερα εκτός του αγροτικού και του τραπεζικού και άλλους τομείς όπως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης κλπ.
Ένα από τα συνεπακόλουθα της οικονομίας της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης είναι η αδιέξοδη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία έχει εγκλωβίσει τους Δήμους μας που τη διαχειρίζονται, τους πολίτες που τη βιώνουν και το περιβάλλον που επιβαρύνεται και υποβαθμίζεται. Αντί λοιπόν να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική που έχει πολλούς ηττημένους, ας επιλέξουμε μια πολιτική με πολλούς νικητές. Μια win – win φιλοσοφία που θα βάλει ένα τέλος στην εποχή των σκουπιδιών προχωρώντας στην εποχή της οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης και της κομποστοποίησης. Καθένα από τα παραπάνω στάδια μπορούν να είναι περισσότερο πηγές εσόδων παρά πρόβλημα και κέντρα κόστους για τις τοπικές κοινωνίες. Μπορούμε να διδαχθούμε από τη φύση η οποία δεν παράγει σκουπίδια, δεν έχει απορριμματοφόρα και κάδους και όλα ακολουθούν τον αέναο κύκλο της ζωής.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν παραδείγματα κοινωνικών επιχειρήσεων στον τομέα της επανάχρησης και της ανακύκλωσης.
Οι στόχοι αυτής της οικονομικής δραστηριότητας είναι περιβαλλοντικοί αλλά και κοινωνικοί, καθώς τέτοια κέντρα προσφέρουν αφενός εργασία σε μακροχρόνια ανέργους και εργαζόμενους χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες και αφετέρου προσφέρουν φτηνά αλλά ικανοποιητικής ποιότητας προϊόντα στους πελάτες οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες τους συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Αντίστοιχοι τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι η επανάχρηση και μεταποίηση ενδυμάτων, η συλλογή και μετατροπή τηγανέλαιων, τα ανακυκλώσιμα υλικά, οι κοινωνικοί χώροι με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά κλπ. Η κουλτούρα της επανάχρησης έχει δημιουργήσει τα Repair Café, τα καφέ επιδιόρθωσης. Το πρώτο ολλανδικό καφέ επιδιόρθωσης αντικειμένων άνοιξε το 2009 στην Ολλανδία και το 2013 κέρδισε το βραβείο καινοτομίας, ενώ σιγά σιγά πολλά παρόμοια καφέ άνοιξαν σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Η φιλοσοφία της ακτιβίστριας Martine Rostma ήταν απλή: «Ο κόσμος έχει ανάγκη από τεχνίτες για να φτιάξει διάφορα μικροπράγματα στο σπίτι του που χάλασαν, ενώ παράλληλα θέλει να κοινωνικοποιηθεί. Αυτά τα δύο στοιχεία μπορούν να συνδυαστούν και κάπως έτσι σκέφτηκε το Repair Cafe».
ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ
«Μελέτη στο περιοδικό Science, υπολογίζει ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στους ωκεανούς περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών σκουπιδιών», τόνισε σε ομιλία του ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Νίκος Πουτσιάκας, παρουσιάζοντας στοιχεία που αφορούν στη μόλυνση της γης από τη μεγάλη ποσότητα πλαστικών και κατέθεσε πρόταση υλοποίησης ενός σχεδίου στη Λάρισα, για τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας, το οποίο θα μπορούσε, όπως είπε, να δρομολογηθεί σε συνεργασία με διάφορους κοινωνικούς φορείς, συλλόγους καταναλωτών, δήμο κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.