Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Πέντε ενδείξεις ότι ο οργανισμός σας είναι έτοιμος για τα Big Data


#Δημοσιεύτηκε στο Datafloq.com από τον Mark van Rijmenam στις 13 Φεβρουαρίου 2015.
Την μετάφραση επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης.

Να ξεκινήσετε ή να μην ξεκινήσετε με τα Big Data; 
Αν είστε ένας ανταγωνιστικός οργανισμός και θέλετε να παραμείνετε  για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, η απάντηση θα πρέπει να είναι σαφής.  
Αλλά πότε θα είναι έτοιμος ο οργανισμός σας να ξεκινήσει με Big Data;  
Πώς θα γνωρίσετε ότι τα πάντα είναι σε θέση για την επιτυχή ανάπτυξη και εφαρμογή μιας στρατηγικής Big Data;  
Ποια είναι η στιγμή που θα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την πρόκληση των Big Data;  
Κατά τη διάρκεια της εργασίας μου ως στρατηγικός μελετητής των Big Data, κατέληξα σε πέντε ενδείξεις που φανερώνουν ότι ένας οργανισμός είναι έτοιμος για τα Big Data.

1) Μια κοινή κατανόηση των Big Data που υπάρχουν εντός του οργανισμού σας
Αν δεν υπάρχει κοινή κατανόηση του τι μπορούν να κάνουν τα Big Data για τον οργανισμό σας, δεν έχει κανένα νόημα να ξεκινήσετε.  Τα Big Data σημαίνουν κάτι διαφορετικό για κάθε έναν, για κάθε οργάνωση και για κάθε κλάδο.  Υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες που προσφέρουν τα Big Data και αν ο καθένας στην οργάνωση σας έχει μια διαφορετική ιδέα για το τι σημαίνει αυτό, θα είναι δύσκολο να συγκροτηθεί και να εφαρμοστεί επιτυχώς μια στρατηγική Big Data ή ακόμα να σχηματιστεί μία απόδειξη της ιδέας (proofof concept).

2) H Επιχειρηματική Ευφυΐα (Business Intelligence) είναι μέρος της διαδικασίες λήψης αποφάσεων
Το ξεκίνημα με τα Big Data γίνεται πολύ δύσκολο αν δεν υπάρχει ήδη μία κουλτούρα  «αυτοαξιολόγησης» με γνώμονα τα δεδομένα.  Ο οργανισμός σας θα πρέπει τουλάχιστον να έχει ένα είδος επιχειρηματικής ευφυΐας (ΒΙ) σε λειτουργία για την παρακολούθηση των επιδόσεων του.  Θα πρέπει να έχουν καθιερωθεί βασικοί δείκτες επίδοσης (ΒΔΕ) που παρακολουθούνται σε συνεχή βάση και κάποιες από τις βασικές διαδικασίες θα πρέπει ήδη να αναλύονται τακτικά.  Με άλλα λόγια, ήδη χρησιμοποιείτε κάποια από τα διαθέσιμα δεδομένα της εταιρείας σας και έχετε σε κάποιο βαθμό την κουλτούρα «αυτόαξιολόγησης» με βάση τα δεδομένα που υποχρεώνει τα στελέχη να χρησιμοποιούν αναφορές BI στη λήψη αποφάσεων τους.  Τα στελέχη εμπιστεύονται ήδη τα δεδομένα που χρησιμοποιούν και ως αποτέλεσμα ήδη λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις από ό, τι όταν λάμβαναν αποφάσεις μόνο με βάση το ένστικτό.

3) Ο πειραματισμός και η καινοτομία ενθαρρύνονται
Όταν θέλετε να ξεκινήσετε με τα Big Data, θα πρέπει πρώτα να αναπτυχθεί μια απόδειξη της ιδέας (proof of concept) για να μάθετε ακριβώς τι είναι τα Big Data και τι μπορεί να κάνει για τον οργανισμό σας.  Τα έργα Big Data συνήθως χρειάζονται 18 μήνες για να ολοκληρωθούν και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα αποτελέσματα απέχουν πολύ από το προφανές.  Αυτό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να είναι λόγος για να μην ξεκινήσετε με τα Big Data.  Θα πρέπει να ενθαρρυνθεί ο πειραματισμός και η καινοτομία για να σας δώσει η δυνατότητα μάθετε στην πράξη και να ανακαλύψετε στην πορεία το πώς τα Big Data μπορούν να σας βοηθήσουν πραγματικά.  Αν δεν είστε έτοιμοι να ξοδέψετε αρκετό χρόνο σε κάτι όπου τα αποτελέσματα είναι άγνωστα, δεν είστε έτοιμοι για τα Big Data.

4) Εργάζεστε με δεδομένα υψηλής ποιότητας
Η κακή ποιότητα των δεδομένων είναι για πολλούς οργανισμούς ένας λόγος να μην ξεκινήσετε με τα Big Data απλά επειδή η κακή ποιότητα των δεδομένων καθιστά τη ζωή σας, και ειδικά αυτή των αναλυτών δεδομένων, πολύ δύσκολή.  Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία καθορίζουν την ποιότητα των δεδομένων:
  • Ύπαρξη Προτύπων: τα στοιχεία δεδομένων προσδιορίζονται με συνέπεια και κατανοούνται;
  • Πληρότητα: Υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες;
  • Ακρίβεια: Τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια την πραγματικότητα ή μια αξιόπιστη πηγή;
  • Εγκυρότητα: Οι τιμές των δεδομένων είναι εντός των αποδεκτών ορίων;
  • Μοναδικότητα: Υπάρχουν πολλές πολλαπλές εγγραφές των ίδιων στοιχείων;
 Η ποιότητα των δεδομένων ξεκινά με την τις ορθές πρακτικές Διαχείρισης Κεντρικών Δεδομένων και αυτό αποτελεί τη βάση της αναλυτικής των Big Data.  Όταν τα δεδομένα σας δεν διαχειρίζονται σωστά η ποιότητα δεν είναι εξασφαλισμένη, τα δεδομένα σας μπορεί να γίνουν μία επικίνδυνη ευθύνη αντί για ένα πολύτιμο προσόν και οποιαδήποτε ανάλυση κι αν γίνει είναι άχρηστη.  Ως εκ τούτου, η υψηλή ποιότητα των δεδομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση ενός επιτυχημένου έργου Big Data.

5) Το Διοικητικό Συμβούλιο κατανοεί την αξία των Big Data
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα έργα των Big Data παίρνουν αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθούν.  Επιπλέον, τα Big Data κοστίζουν χρήμα, ενώ εξ αρχής τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ασαφή.  Αν, επομένως, θέλετε να πετύχετε με τα Big Data, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει υποστήριξη σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, αλλιώς τα έργα είναι πιθανόν να σταματήσουν πριν εμφανιστούν κάποια αποτελέσματα.  Επιπλέον, τα Big Data αποτελούν ένα ανθρώπινο ερώτημα και ως εκ τούτου, απαιτείται μία αλλαγή κουλτούρας.  Αυτή η αλλαγή πρέπει να έρθει από πάνω προς τα κάτω εάν θέλετε να πετύχετε.  Ως εκ τούτου, όταν το διοικητικό συμβούλιο καταλάβει την αξία των Big Data, οι πιθανότητες επιτυχίας των έργων αυτών αυξάνονται. 

Η ανάπτυξη και εφαρμογή μιας στρατηγικής Big Data δεν είναι εύκολη και δεν είναι όλοι οι οργανισμοί έτοιμοι για τα Big Data.  

Αν οι παραπάνω πέντε ενδείξεις υπάρχουν στον οργανισμό σας, είστε έτοιμοι για τα Big Data και πιθανότατα θα επιτύχετε μέχρι το τέλος. Ξεκινώντας με τα Big Data χωρίς κάποια εμπειρία η προσπάθεια είναι ανώφελη και, ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να προετοιμάσετε πρώτα τον οργανισμό σας για αυτόν τον νέο τρόπο λειτουργίας.  Μπορεί να είναι μια μακρά διαδικασία, αλλά στο τέλος θα είναι πολύ ωφέλιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.