Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Smart cities consortium : Συνεργασία για τις έξυπνες πόλεις στην Ελλάδα


Ένα ενδιαφέρον πείραμα έχει αρχίσει να υλοποιείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.Είναι η συνεργασία των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου στον τομέα των smart cities.Μαζί τους είναι και η μη-κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), η ερευνητική ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).
Δηλαδή πραγματοποιείται μια συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και θεσμικών φορέων της ιδιωτικής οικονομίας.
Στόχος είναι η εμβάθυνση στην έννοια της έξυπνης πόλης, η χάραξη στρατηγικής , η ανταλλαγή εμπειριών αλλά και ο σχεδιασμός και υλοποίηση σχετικών έργων ώστε να αρχίσει να γίνονται τα πρώτα βήματα στην κατέυθυνση των έξυπνων πόλεων στην Ελλάδα.
Την Πέμπτη 23/4/2015 έγινε η πρώτη συνάντηση εργασίας στις εγκαταστάσεις του κόμβου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ – ΕΜΠ (Βλαχάβα 6-8, Μοναστηράκι), για την παρουσίαση των εργασιών του Smart Cities Consortium
Την εκδήλωση άνοιξαν ο Καθηγητής ΕΜΠ Γιάννης Καλογήρου (Ομάδα INFOSTRAG – ΕΒΕΟ/ΕΜΠ) και ο κ. Θεόδωρος Καρούνος, Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΛ/ΛΑΚ.
Στην πρώτη ενότητα αναπτύχθηκαν θέματα στρατηγικής για την έξυπνη πόλη με πρώτο ομιλητή τον Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, ερευνητή της Ομάδας INFOSTRAG (ΕΒΕΟ/ΕΜΠ). Τη σκυτάλη πήρε ο κύριος Πρόδρομος Τσιαβός της ΕΕΛ/ΛΑΚ και ακολούθησαν οι Στρατής Κατάκος  από το Δήμο Αθηναίων, Μπάμπης Τσιτλακίδης από το Δήμο Θεσσαλονίκης και Κωστής Μοχιανάκης από το Δήμο Ηρακλείου Κρήτης. Ομιλίες για το ζήτημα της στρατηγικής έκαναν και οι Γιώργος Στεφανόπουλος της ΕΕΚΤ και Γιάννης Γιανναράκης του ΣΕΚΕΕ.

Στη δεύτερη ενότητα έγινε αναφορά στο Commitment (eu-smartcities.eu/commitment/7948) που αφορά το Consortium στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης eu-smartcities.eu, και στις δράσεις των δήμων γύρω από αυτό. Ο Παναγιώτης Κρανιδιώτης, μέλος του ΔΣ της ΕΕΛ/ΛΑΚ έκανε παρουσίαση του Commitment ενώ οι Στρατής Κατάκος, Μπάμπης Τσιτλακίδης και Κωστής Μοχιανάκης παρουσίασαν τις σχετικές δράσεις (ανοικτά σύνολα δεδομένων κ.α.) των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου Κρήτης αντίστοιχα.
Τέλος, ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Μπορείτε εδώ να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και τις παρουσιάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.