Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Οι έξυπνες πόλεις δεν ακολουθούν το μοντέλο top-down ή bottom-up. Ακολουθούν και τα δύο.

(Το έργο SMS For Life χρησιμοποιεί την φθηνή και ευρέως διαθέσιμη υποδομή SMS – ένα παράδειγμα ενός προϊόντος που είναι κατεξοχήν αποτέλεσμα της "top-down" επένδυσης – για να δημιουργηθεί μια δυναμική, συνεργατική αλυσίδα εφοδιασμού για φάρμακα μεταξύ των φαρμακείων στην Αφρική – που είναι μία “bottom-up” καινοτομία.
Φωτογραφία από την Novartis AG)
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο TheUrbanTechnologist.com από τον Rick Robinson στις 15, Φεβρουαρίου του 2015.
Την μετάφραση επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης.

Έξι πικρές αλήθειες για τις έξυπνες πόλεις
(4). Οι έξυπνες πόλεις δεν ακολουθούν το μοντέλο «πάνω προς τα κάτω» (top-down) ή «κάτω προς τα πάνω» (bottom-up).  Ακολουθούν και τα δύο.

Σε περίπτωση που δεν ήταν εντελώς σαφές την τελευταία φορά (ή την προτελευταία φορά) που έγραψα γι 'αυτό, δηλώνω ξανά ότι έχω βαρεθεί εντελώς με το μη εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με το αν οι πόλεις εξυπηρετούνται καλύτερα από ένα μοντέλο προσέγγισης  “top-down” ή “bottom-up”.
Είναι απολύτως προφανές ότι χρειαζόμαστε και τα δύο μοντέλα. Χρειαζόμαστε την "bottom-up" δημιουργικότητα μέσω της οποίας καθένας επιδιώκει να δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή για τον εαυτό του, την οικογένειά του, την επιχείρησή του και την κοινότητά του μέσω των διαθέσιμων σε αυτών πόρων, και τις “top-down” πολιτικές και τον σχεδιασμό που επιδιώκουν την κατανομή των πόρων δίκαια έτσι ώστε καθένας έχει την ευκαιρία να καινοτομεί με επιτυχία.
Είναι μόνο με τη επίτευξη της αρμονίας μεταξύ αυτών των δύο προσεγγίσεων που θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε την αγορά για να δημιουργήσει τις πόλεις που θέλουμε και έχουμε ανάγκη.

Κατά τα τελευταία χρόνια, έχω εμπνευστεί από καταπληκτικούς επιστήμονες από πολλούς κλάδους οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με την ανάγκη για αυτή την ισορροπία.  Μερικοί απ’ αυτούς δημιουργούν νέες ιδέες τώρα.  Άλλοι δημιούργησαν καταπληκτικές ιδέες χρόνια ή δεκαετίες πριν, που είναι ωστόσο επιτακτική ανάγκη σήμερα.  Αξίζει να μάθει κανείς απ’ όλους αυτούς τους επιστήμονες:
*Το άρθρο αυτό αποτελείται από έξι ενότητες που εξηγούν γιατί δεν έχουμε πραγματικά καταλάβει τι είναι μια “έξυπνη πόλη,” το γιατί είναι μια από τις πιο σημαντικές έννοιες της εποχής μας, ή το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την ιδέα σε πραγματικότητα σε ευρεία κλίμακα.

Θα διερευνηθούν οι παρακάτω έξι "πικρές αλήθειες" που εξηγούν το γιατί και το τι μπορούμε να κάνουμε γι 'αυτό:
  1. Η «έξυπνη πόλη» δεν είναι μια τεχνολογική έννοια.  Είναι η πολιτική πρόκληση της προσαρμογής μίας από τις πιο ισχυρές κοινωνικοοικονομικές δυνάμεις της εποχής μας στις ανάγκες των τόπων όπου οι περισσότεροι από εμάς ζούμε και εργαζόμαστε.
  2. Οι πόλεις δεν θα γίνουν έξυπνες εάν οι ηγέτες τους δεν συμμετέχουν.
  3. Δεν μπορούμε να αφήσουμε έξυπνες πόλεις να διαμορφωθούν από την αγορά.  Πρέπει να έχουμε το θάρρος να διαμορφώσουμε εμείς την αγορά.
  4. Έξυπνες πόλεις δεν ακολουθούν το μοντέλο από πάνω προς τα κάτω (top-down) ή από κάτω προς τα πάνω (bottom-up).  Ακολουθούν και τα δύο.
  5. Πρέπει να λέμε ειλικρινείς ιστορίες.
  6. Κανείς δεν θα το κάνει αυτό για μας - εμείς πρέπει να δράσουμε για τους εαυτούς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.