Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Annemarie Jorritsma: Συχνά σε περιόδους κρίσης είμαστε εμείς η πρώτη και η τελευταία ελπίδα των δημοτών.

Annemarie Jorritsma
Οι ελληνικοί δήμοι έχουν το χαμηλότερο ποσοστό χρέους στην Ευρώπη και τις μικρότερες δυνατότητες να αναπτύξουν τις δικές τους πολιτικές

«Δήμαρχοι και δήμοι σήκωσαν βαρύ φορτίο λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα» τονίζει στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ η πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών Annemarie Jorritsma.
«Ξέρουμε, σημειώνει, ότι οι δημότες έρχονται σε εμάς για να βρουν λύσεις, όταν δεν μπορούν να αναζητήσουν υποστήριξη από κανέναν άλλο και συχνά είμαστε εμείς η πρώτη και η τελευταία τους ελπίδα σε περιόδους κρίσης. Έτσι, ξεκινώ δίνοντας σας τα θερμά μου συγχαρητήρια για την συμπαράσταση που επιδείξατε στους δημότες σας τα τελευταία χρόνια και αποτίοντας φόρο τιμής στην ευαισθησία και την αλληλεγγύη σας».
Απευθυνόμενη η κ. Jorritsma  στις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές αρχές που παρεβρίσκονταν στο συνέδριο  υπογράμμμισε ότι σύμφωνα με συγκριτική μελέτη του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών για την  οικονομική κατάσταση της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με την αντίστοιχη κατάσταση των δήμων σε άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «οι ελληνικοί δήμοι έχουν το χαμηλότερο ποσοστό χρέους στην Ευρώπη και συγχρόνως τις μικρότερες δυνατότητες να αναπτύξουν τις δικές τους πολιτικές.
Επιπλέον, οι χώρες που έχουν υψηλότερο επίπεδο αποκέντρωσης και ισχυρότερη Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι οι πιο ανεπτυγμένες και καλλίτερα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν την κρίση».

«Φυσικά, συνεχίζει η πρόεδρος του CEMR, δεν θέλω να επιβάλλω τις απόψεις μας στις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, ελπίζω ότι θα δούμε μία νέα διαδικασία αποκέντρωσης στην Ελλάδα – μία διαδικασία που θα σας δώσει, σε δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, τα μέσα για να αναπτυχθούν πολιτικές στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, στους δήμους σας.
Τους προσεχείς μήνες θα είμαστε σε θέση να αποδείξουμε τη σχέση μεταξύ οικονομικής και γενικότερης ανάπτυξης καθώς και του επιπέδου φορολογικής και οικονομικής αυτοτέλειας των τοπικών αρχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζουμε ότι αυτό θα σας προσδώσει επιχειρήματα για να διαπραγματευτείτε με την κεντρική κυβέρνησή σας”
Αναφερόμενη η Annemarie Jorritsma στην απόφαση της κυβέρνησης να μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών.
«Ακόμα και αν αυτό αποτελεί προσωρινό μέτρο, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα οδηγήσει σε ένα περαιτέρω περιορισμό της αυτονομίας των ελληνικών δήμων. Για ακόμα μία φορά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για την αλληλεγγύη και την στήριξή όλων των Ευρωπαίων συναδέλφων. Εύχομαι τα καλλίτερα για το Συνέδριο σας και ελπίζω να σας δω στο επόμενο ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη που θα λάβει χώρα στην όμορφη Λευκωσία, τον Απρίλιο του 2016».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.