Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Οι έξυπνες πόλεις, ο παραλογισμός και οι άμεσες δράσεις

Έναν παραλογισμό, μια νέα οπτική για τις «έξυπνες πόλεις» και τρεις άμεσες δράσεις, περιέγραψε το περασμένο Σάββατο ο Δήμαρχος Τρικκαίων, σε σεμινάριο για την Αειφορική Τεχνολογία. 
Το τριήμερο σεμινάριο διοργανώθηκε στη Λευκίμμη, το τριήμερο 24-26 Απριλίου 2015, από το ΚΠΕ Κέρκυρας, και ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ήταν ο προσκεκλημένος, ο οποίος ανέπτυξε το ζήτημα της χρήσης εξοικονόμησης ενέργειας στου ΟΤΑ και, συνακόλουθα, στα σχολεία.
--- Ο παραλογισμός. Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι δεν επιτρέπεται στους χρεωμένους Δήμους να συνάψουν δάνεια για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που, και το περιβάλλον θα προστατεύσουν, και θα εξοικονομήσουν χρήματα για να αποπληρώσουν τα δάνεια. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη επαφή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, ο οποίος κατανόησε το πρόβλημα, ανακοινώνοντας, παραλλήλως, την απελευθέρωση του προγράμματος «Εξοικονομώ» και για τους Δήμους.
--- Οι «έξυπνες πόλεις». Ο Δήμαρχος Τρικκαίων ήταν σαφής: «Έξυπνη» δεν είναι η πόλη όπου τα αυτοκίνητα πετούν ή που εφαρμόζει τεχνολογίες πληροφορικής… Αλλά η πόλη που εφαρμόζει «έξυπνες πολιτικές», όπως:
- Φωτισμός με LED. Εξοικονόμηση έως 50%
- Συστήματα έξυπνης διαχείρισης φωτισμού
- Μείωση φωτισμού ανάλογα με την μέρα και την ώρα
- Συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου οδοφωτισμού
- Συστήματα έξυπνης διαχείρισης ενέργειας μέσα στα κτήρια
- Αντισταθμίσεις θέρμανσης
- Net Metering
- Ανακύκλωση
- Αισθητήρες στους στύλους φωτισμού που μετρούν ρύπανση, θόρυβο, κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας
- Αισθητήρες σε συστήματα ύδρευσης για έλεγχο ποιότητας νερού
- Αισθητήρες για ποιότητα υδάτων στους ποταμούς. Σύστημα ειδοποίησης για πλημμύρες. 
--- Οι άμεσες δράσεις. Εκτός από τις τρέχουσες δράσεις («Εξοικονομώ» σε τρία δημοτικά κτήρια, φωτοβολταϊκό 99,36 ΚWp, σύστημα ανακύκλωσης, ευρύτατη χρήση ποδηλάτου κ.α.) ο Δήμος Τρικκαίων:
 - Υπέβαλλε πρόταση στο ΚΑΠΕ για ενεργειακή αναβάθμιση κολυμβητηρίων
- Υπέβαλλε δεύτερη πρόταση στο ΚΑΠ, για παραγωγή ενέργειας από το βιοαέριο του ΧΥΤΑ
- Υλοποιεί σύντομα το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων: «Μια πρόσφατη μελέτη των Ηνωμένων Εθνών δείχνει ότι μεταβαίνουμε από τον αιώνα των εθνών στον αιώνα των πόλεων. Η αστικοποίηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς. «Μόνο το μισό του κόσμου ζει σήμερα σε πόλεις, όμως έως το 2050 πάνω από το 70% θα είναι κάτοικοι μεγαλουπόλεων. Στόχος των Δήμων μας είναι να δημιουργήσουμε σύγχρονες πόλεις, αυτάρκεις, αυτόνομες, ανθεκτικές και πάνω απ' όλα ανθρώπινες».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.