Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Θεσσαλονίκη και Αθήνα :Άρχισαν οι δράσεις στα πλαίσια των "100 Ανθεκτικών πόλεων"

Όπως είναι γνωστό η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα εντάχθηκαν στο τέλος του 2014 στο δίκτυο των "100 Ανθεκτικών πόλεων" (100 Resilient Cities), πρωτοβουλία του Ιδρύματος Rockefeller, που έχει σκοπό να βοηθήσει πόλεις ανά τον κόσμο να γίνουν πιο ανθεκτικές απέναντι στις φυσικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.
Για το 2014 , 330 πόλεις από ολόκληρο τον κόσμο ( μεταξύ αυτών και το Ηράκλειο ) μπήκαν στην ανταγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης και επιλέχθηκαν 35 (επτά ευρωπαϊκές ). 
Τον Δεκέμβριο του 2013 είχαν αναδειχθεί οι πρώτες 32 πόλεις του Δικτύου ενώ ο νέος γύρος συμμετοχών αναμένεται στο τέλος του 2015.

Με αφορμή την πρώτη δράση του προγράμματος «100 Ανθεκτικές Πόλεις», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε πως στόχος είναι «να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πόλεων ανά τον κόσμο που θα ανταλλάσσουν καλές πρακτικές, αλλά και να προκύψει αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών».Όπως υποστήριξε ο κ. Μπουτάρης, η Θεσσαλονίκη εντάσσεται σε μια ομάδα δήμων από όλο τον πλανήτη, καθώς μετέχουν πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Σίδνεϊ, το Παρίσι, η Βοστόνη, η Βαρκελώνη, με διαφορετικά όμως προβλήματα.

«Ο όρος "αστική ανθεκτικότητα" αναφέρεται στη δυνατότητα μιας πόλης να επιβιώσει, να προσαρμοστεί και να αναπτυχθεί, παρά τις όποιες χρόνιες πιέσεις και τις όποιες απρόσμενες κρίσεις. Όπου "χρόνιες πιέσεις", βάλτε ανεργία, φτώχεια, απουσία κοινωνικής συνοχής, δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, ρατσισμός, μεταναστευτικό κ.ά. Όπου "απρόσμενες κρίσεις", είναι σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, ένα ξαφνικό μεταναστευτικό κύμα» ανέφερε.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του «100RC» Σκοτ Ροσενστάιν, από τη μεριά του, υποστήριξε πως η Θεσσαλονίκη επιλέχτηκε «μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία, λόγω της ηγεσίας της πόλης, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της διάθεσης για συνεργασία».

«Τα επεισόδια, τον Δεκέμβρη του 2008, με οδήγησαν να στείλουμε την αίτηση για να συμπεριληφθεί η Θεσσαλονίκη στις "100 Ανθεκτικές Πόλεις"» τόνισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας.
Πρόσθεσε πως «από τότε -για μένα- ξέσπασε ένα κύμα αυτοκαταστροφικό για τον δημόσιο χώρο, τη δημόσια περιουσία και τις αξίες. Ένα κύμα που όλο και μεγαλώνει και πνίγει την πόλη μας. Το πρόγραμμα οφείλει να βάλει ως έναν από τους στόχους του την ανάσχεση αυτής της πορείας, να ξανακερδίσει ο δημόσιος χώρος την αξία του».

Διαβάστε :


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.