Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Τρίκαλα :Πρόγραμμα Πρόβλεψης Πλημυρών SMART WATER

Τις προοπτικές, τα οφέλη και τις δυνατότητες προστασίας των περιουσιών των πολιτών, από την εφαρμογή του προγράμματος SMART WATER στη Θεσσαλία και στα Τρίκαλα, ανέπτυξε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητα ζωής του Δήμου Τρικκαίων, σε ανάλογο συνέδριο. Επρόκειτο για το συνέδριο με τίτλο 2nd Water Conference 2015 (Δεύτερο Συνέδριο για το Νερό 2015) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιουνίου 2015 στο Αμφιθέατρο Maroussi Plaza  από την Boussias Conferences. Στην ενότητα με τίτλο «Water Security» (Ασφαλές Νερό), ο αντιδήαμρχος κ. Γιάννης Κωτούλας ανέπτυξε το θέμα «Πρόγραμμα Πρόβλεψης Πλημυρών SMART WATER».

Σε αυτή την ετήσια συνάντηση για την Αειφόρο Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, ήταν σαφές ότι το πρωτοπόρο πρόγραμμα στο οποίο μετέχει ο Δήμος Τρικκαίων, έχει ιδιαίτερη σημασία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρόγραμμα με το αρκτικόλεξο SMART WATER (Εξυπνο Νερό) και που κατά λέξη στην αγγλική αναλύεται σε Simple MAnagement of Risks Through a Web Accessible Tool for European Regions και σημαίνει «Απλή διαχείριση κινδύνων μέσω διαδικτυακώς προσβάσιμου εργαλείου για ευρωπαϊκές περιφέρειες».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διακρατικό και  συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “Ανθρωπιστική Βοήθεια και Πολιτική Προστασία (ECHO)” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Στη χώρα μας μετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως εταίρος με επιστημονικό υπεύθυνο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ο Δήμος Τρικκαίων μετέχει σε αυτό, έχοντας υπογράψει το σχετικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας. Το έργο θα προσφέρει ένα εργαλείο παρακολούθησης και πρόβλεψης σε πραγματικό χρόνο, σε οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των πλημμυρών, δηλαδή: Αρχές Πολιτικής Προστασίας (τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο), Περιφερειακές Αρχές που σχετίζονται με την διαχείριση των υδάτινων πόρων, Μετεωρολογικά Γραφεία, στελέχη της Δ/νσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και Δήμους. Αυτό είναι δυνατό χάρη στο έξυπνο WEB GIS σύστημα, το οποίο είναι διαχειρίσιμο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και από στελέχη με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο και επίπεδα πρόσβασης μέσω ιεράρχησης της εμπλοκής του κάθε τελικού χρήστη.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κωτούλας, θα υπάρχει συνεργασία για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος στη διάρκεια υλοποίησης και μετά τη λήξη του, αφού θα έχουν αρθεί διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια με συμβολή στην αναβάθμιση και συντήρηση όλων εκείνων των συστημάτων προστασίας από πλημμύρες. 
Σε πρώτη φάση, ο Δήμος θα προμηθεύσει τους αρμόδιους επιστημονικούς υλοποιητές του προγράμματος, με όλα τα στοιχειά για την ύπαρξη πλημμυρών στις περιοχές δικαιοδοσίας του. Αυτά τα στοιχεία θα εισαχθούν στην κεντρική βάση δεδομένων, ώστε να αξιοποιούνται ως πληροφόρηση και, ουσιαστικά, να αποτελούν τη βάση για τη δυνατότητα πρόβλεψης, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, πιθανών πλημμυρών.
Είναι προφανές ότι τα οφέλη για τον Δήμο  είναι τεράστια:
– προγραμματίζονται οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας
– ενεργοποιείται η ΔΕΥΑΤ
– επιταχύνεται η λήψη μέτρων προστασίας
– αποφεύγεται, κατά το δυνατόν, η καταστροφή καλλιεργήσιμων κυρίως εκτάσεων
– αποφεύγεται πιθανός κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές
– μειώνεται το κόστος πιθανών αποκαταστάσεων από πλημμύρες
– προφυλάσσεται η περιουσία των συμπολιτών
– αποφεύγεται η σπατάλη χρημάτων από δημόσιο χρήμα, για αποζημιώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.