Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Global Liveability Ranking του Economist Intelligence Unit (EIU) :Τα κριτήρια κατάταξης

Βιέννη - η Αυστριακή πρωτεύουσα έρχεται δεύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο, αμετάβλητη από τον προηγούμενο χρόνο, και κορυφαία στην Ευρώπη. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανόφωνη πόλη στον κόσμο μετά το Βερολίνο.

Το Economist Intelligence Unit (EIU)  κυκλοφορεί ετησίως την κατάταξή του για την  livability των παγκόσμιων πόλεων .Οι λίστες αυτές είναι χρήσιμες για πολλούς λόγους.Όπως έχουμε αναλύσει πολλές φορές σε κείμενα στο blog  μας το city positioning μιας πόλης είναι σημαντικό για δυο κυρίως λόγους
α.Γιατί αποτυπώνει μέσω συγκεκριμένων κάθε φορά κριτηρίων ( που είναι και διαφορετικά ανάλογα με τη λίστα κατάταξης ) πως τοποθετείται στην ανταγωνιστική αγορά.Σήμερα πέρα από τις λεγόμενες παγκόσμιες πόλεις, που διαθέτουν δυνατότητα να είναι αναγνωρίσιμες στους περισσότερους τομείς οι υπόλοιπες πόλεις πρέπει να διαθέτουν εξειδίκευση.Πρέπει δηλ. να αναγνωρίζονται ως ένας κόμβος σε ένα εξειδικευμένο δίκτυο πόλων.Παράδειγμα , να αναγνωρίζονται ως έξυπνες πόλεις, ως πόλεις του τουρισμού, του πολιτισμού κτλ.
β.Γιατί με βάση τα δημοσιευμένα κριτήρια αξιολόγησης οι πόλεις μπορούν να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους , αν ενδιαφέρονται να βελτιωθούν στους τομείς που οι ίδιες έχουν επιλέξει.

Για τους λόγους αυτούς είναι πολύ σημαντικό να μελετούνται τα κριτήρια βάση των οποίων γίνεται η κατάταξη σε αυτές τις ανταγωνιστικές λίστες.Η λίστα κατάταξης του Economist Intelligence Unit (EIU) συγκεντρώνει πέντε διαφορετικά στοιχεία για να αξιολογήσει την βιωσιμότητα κάθε πόλης . 

Σταθερότητα: 25% - Αυτό περιλαμβάνει τη μέτρηση της απειλής από την εγκληματικότητα  και τη τρομοκρατία.
Healthcare: 20% -  Η μέτρηση της ποιότητας των διαθέσιμων δημόσιων όσο και των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.
Πολιτισμός και περιβάλλον: 20% - Ποικίλοι παράγοντες όπως το κλίμα, η διαφθορά, ο αθλητισμός .
Εκπαίδευση: 10% -  Η Δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση αξιολογούμενη και πάλι με συγκεκριμένους δείκτες.
Υποδομές: 25% - Στέγαση, δρόμοι, ενέργεια, και άλλες βασικές υπηρεσίες κοινής ωφελείας εξετάζονται εδώ.

Είκοσι-δύο πόλεις στην Ευρώπη είναι στο top 50 παγκοσμίως στη λίστα του 2015 που θα δημοσιεύσουμε και θα σχολιάσουμε στο αυριανό μας κείμενο.

1 σχόλιο :

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.