Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Αθήνα: Συνεργασία του δήμου με το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών


Υπογράφηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του δήμου Αθηναίων και του Ιδρύματος Μποδοσάκη για την ενίσχυση των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Το «Κοινωνικό Δυναμό», όπως ονομάζεται η πρωτοβουλία, αποτελεί μία συνεργασία ανάμεσα στο Ίδρυμα Μποδοσάκη και τον δήμο Αθηναίων, η οποία θα ενδυναμώσει την κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα, μέσω της παροχής ολοκληρωμένης στήριξης στους φορείς της.
Το «Κοινωνικό Δυναμό» βασίζεται στο κοινό όραμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του δήμου Αθηναίων για τη σημασία υποστήριξης των ενεργών πολιτών και των πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών και στοχεύει στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, την προώθηση της συμμετοχικής διακυβέρνησης και την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συμμετοχής.
Η πρωτοβουλία σκοπεύει να αγκαλιάσει και να ενισχύσει πρωτοβουλίες και δράσεις ομάδων, όπως οι επίσημα κατοχυρωμένες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (ΜΚΟ), ή μη οργανωμένες ομάδες ενεργών πολιτών, καθώς επίσης και δράσεις πολιτών που επιθυμούν να ξεκινήσουν μια νέα συλλογική πρωτοβουλία είτε να κατοχυρώσουν μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών.

Το «Κοινωνικό Δυναμό» φιλοδοξεί να αποτελέσει πεδίο συνάντησης και συνεργασίας όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών. Οι δραστηριότητες του έργου έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκριθούν στις επίκαιρες ανάγκες των φορέων της κοινωνίας των πολιτών στην Αθήνα, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί μέσω μιας διαδικασίας εκτίμησης αναγκών. Χαρακτηριστικά, θα προσφέρει ένα πλαίσιο φιλοξενίας (φυσικό και διαδικτυακό χώρο) σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών, pro-bono τεχνική υποστήριξη, ευκαιρίες μάθησης – τόσο μέσω επιμορφωτικών εκδηλώσεων όσο και μέσω της ενσωμάτωσης της διαδικτυακής πλατφόρμας εξ αποστάσεως μάθησης www.ngodynamo.org, που έχει ήδη δημιουργήσει το Ίδρυμα Μποδοσάκη στο πλαίσιο του Προγράμματος των EEA Grants «Είμαστε όλοι Πολίτες».
Επίσης, το «Κοινωνικό Δυναμό» προωθεί τη δικτύωση και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, θα υπάρχει ευρύ πεδίο συνεργασίας με φορείς με παρεμφερείς ή συμπληρωματικούς στόχους, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Εργασίας «Δημιουργική Ιθαγένεια» του δικτύου EUROCITIES, η οποία εποπτεύεται από τον δήμο Αθηναίων.
Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, δήλωσε: «Οι ανάγκες της πόλης της Αθήνας και οι προτεραιότητες της κρίσιμης εποχής που διανύουμε, επιτάσσουν τη συνεργασία. Τη συνεργασία, επιμέρους συμπράξεις και συντονισμένη δράση με φορείς, επί τη βάσει της αξιοπιστίας, του αμοιβαίου σεβασμού, της αποτελεσματικότητας και του τελικού οφέλους για την κοινωνία. Η Κοινωνία των Πολιτών είναι συνοδοιπόρος στην προσπάθειά μας και είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας με το Ίδρυμα Μποδοσάκη θα αποδώσει».
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Δημήτρης Βλαστός δήλωσε: « Η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Γι’ αυτό δημιουργούμε, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, τις συνθήκες και το πλαίσιο που θα επιτρέψουν σε κάθε δραστήριο φορέα της κοινωνίας των πολιτών να αξιοποιήσει μια μεγάλη δεξαμενή εμπειρίας και τεχνογνωσίας που θα τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει τους στόχους του».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.