Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

«Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων»

Με γοργούς ρυθμούς υλοποιείται  η διαδικασία ενεργοποίησης του “Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων”,  το οποίο συγκροτήθηκε με τη μορφή εταιρείας που συμμετέχουν 56 Δήμοι,  21 Αναπτυξιακές Εταιρείες και 4 Συμβούλους  – Κοινωνικών Φορέων.
Κατά την πρώτη, τακτική Γενική Συνέλευση του Δικτύου των Δήμων, στο  Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Πρόεδρος του Δ.Σ. εξελέγη ο Δήμαρχος Καλαβρύτων,  Γιώργος Λαζουράς.
Τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που εξελέγησαν, από τη γενική συνέλευση του Δικτύου, με χωροταξική κατανομή ανά την Ελλάδα είναι, ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος και Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, ο Δήμαρχος Κοζάνης Ελευθέριος Ιωαννίδης, ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, ο Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης, η Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λήμνου και Δήμαρχοι από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία.
Να σημειωθεί ότι  το “Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων”, συστάθηκε το Νοέμβριο του 2015, σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, καθηγητή κ. Χαράλαμπου Κασίμη, εδρεύει στο Λεωνίδιο Αρκαδίας (όπου και η γνωστή, αναπτυξιακή εταιρεία, των Δήμων του νομού Αρκαδίας “ΠΑΡΝΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α.”) και έχει ως καταστατικούς της σκοπούς:

Την ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής παράδοσης της Ελλάδος, με γεύσεις, εδέσματα και προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.
Τη διασύνδεση της τουριστικής ταυτότητας των περιοχών με τα χαρακτηριστικά προϊόντα τους και την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.
Τη δημιουργία «Δικτύου των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων», με ενσωμάτωση ενός τουλάχιστον χαρακτηριστικού προϊόντος από κάθε περιοχή, καλύπτοντας γεωγραφικά όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Την ενσωμάτωση στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα των πιο εκλεκτών ελληνικών προϊόντων, ΠΟΠ, ΠΓΕ και επιλεγμένα, με τη δημιουργία των ελληνικών προϊόντων, ΠΟΠ, ΠΓΕ και επιλεγμένα, με τη δημιουργία των πιο εκλεκτών και χαρακτηριστικών γεύσεων.
Τη δικτύωση φορέων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την παραγωγή εκλεκτών προϊόντων, τη γαστρονομία και τον τουρισμό ως συνεργαζόμενων φορέων του Δικτύου, για τη συλλογική υλοποίηση δράσεων.
Τη διερεύνηση της πιθανότητας λειτουργίας του Δικτύου ως Εθνικού Συμφώνου Ποιότητας με δράσεις δημιουργίας brand name «Εκλεκτή Ελληνική Γεύση» (ή Προϊόν), δημιουργίας προδιαγραφών, απόδοσης Σήματος Εκλεκτής Ελληνικής Γεύσης (ή Προϊόντος), μέσα από διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων.
Τη γνωριμία με τον πλούτο και την ποικιλία των προϊόντων της ελληνικής γης. Την αξιολόγηση του ρόλου τους στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών ενός τοπικού παραγωγικού συστήματος και στην άμβλυνση του οικολογικού αποτυπώματος. Την αναγνώριση της συμβολής της βιοποικιλότητας στην ισορροπία του τοπικού περιβάλλοντος αλλά και στη διατήρηση του γενετικού κεφαλαίου της χώρας. Τη διάκριση των τοπικών ποικιλιών από τα προϊόντα μαζικής παραγωγής ή τα γενετικά τροποποιημένα.
Την υιοθέτηση της παραγωγής και κατανάλωσης τοπικών προϊόντων ως μέσο κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας στα πλαίσια της αειφορίας. Την καλλιέργεια αειφορικών πρακτικών και ανθρωπιστικών αξιών στην παραγωγή, διακίνηση και κατανάλωση των τοπικών προϊόντων (από τη βιολογική γεωργία έως το δίκαιο εμπόριο). Την αμεσότερη προσέγγιση παραγωγών και καταναλωτών ως αειφορική αξία για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, του οικονομικού κόστους. Τον επαναπροσδιορισμό της παραγωγής με βάση τις πραγματικές καταναλωτικές ανάγκες. Τη διασύνδεση των διατροφικών συνηθειών και αξιών μιας περιοχής με τις ανάγκες που δημιουργεί το κλίμα και η ανθρωπογεωγραφία ενός τόπου και η συμβολή της στον υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής (π.χ. μεσογειακή διατροφή/δίαιτα). Την άμβλυνση της απόστασης παραγωγού – καταναλωτή μέσω της στήριξης της επισιτιστικής αυτάρκειας και ανεξαρτησίας των τοπικών κοινωνιών προς αποφυγή ή αντιμετώπιση οικονομικών, κοινωνικών ή και ανθρωπιστικών κρίσεων.
Την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας μαθητικών ομάδων και εκπαιδευτικών που εκπονούν Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συναφή με τη θεματολογία του Δικτύου. Την ενίσχυση της κριτικής τους ικανότητας μέσω της αξιολόγησης ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών των προσφερόμενων αγαθών. Την ενδυνάμωση του ρόλου τους στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στην παραγωγή και κατανάλωση των προϊόντων. Την εξοικείωσή τους με αειφορικές πρακτικές παραγωγής και μεταποίησης τοπικών προϊόντων στα πλαίσια της οικιακής οικονομίας. Τη δυνατότητα επαφής με προϊόντα άλλων περιοχών και την υιοθέτηση πρακτικών προώθησής τους.
Το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων, την αναζήτηση χρηματοδοτήσεων μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων και συλλογικών εισφορών και τη διερεύνηση δημιουργίας εσόδων από την παροχή υπηρεσιών ανάδειξης και προβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.