Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Δίκτυο Ιαματικών Πηγών από 7 δήμους και 2 περιφέρειες

Στην ίδρυση Δικτύου Ιαματικών Πηγών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας προχώρησαν επτά δήμοι των δύο περιφερειών, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την προστασία και ανάδειξη των, ανεκτίμητης αξίας, φυσικών πόρων που βρίσκονται στην κεντρική Ελλάδα, αλλά και την προβολή των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων περιοχών συνώνυμων του ιαματικού τουρισμού.Ιδρυτικά μέλη του Δικτύου Ιαματικών Πηγών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας – ΔΙΑΜ είναι οι Δήμοι Ιστιαίας – Αιδηψού, Λαμιέων, Δελφών, Τρικκαίων, Μακρακώμης, Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου και Σοφάδων και έδρα ορίστηκε η Αιδηψός, σημαντικό ιαματικό θέρετρο από την αρχαιότητα, γνωστή σε όλη την Ευρώπη ως προορισμός καθαρά ιαματικού τουρισμού. Η ιδρυτική συνεδρίαση του Δικτύου πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου στην Αιδηψό.
Το Δίκτυο έθεσε στόχους την προβολή των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την ανάδειξη της διαφορετικότητάς τους, την προώθηση του ιαματικού τουρισμού, ως μία βιώσιμη μορφή οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, την υποστήριξη όλων των μορφών θεραπευτικής αγωγής, την επιστημονική έρευνα και τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τη διαχείριση των ιαματικών πηγών, δήλωσε στην εκπομπή «Πανόραμα» στο «Πρακτορείο FM 104,9″, o εμπνευστής του Δικτύου Ιαματικών Πηγών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, δήμαρχος Λαμιέων, Νίκος Σταυρογιάννης.

«Σήμερα χρειάζονται πιο ευέλικτα σχήματα, όπως είναι η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Δίκτυο Ιαματικών Πηγών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας για την προστασία των ιαματικών πηγών και του περιβάλλοντος», υπογράμμισε ο κ. Σταυρογιάννης, τονίζοντας ότι οι ιαματικές πηγές των επτά δήμων έχουν ξεχωριστές υδροθεραπευτικές ιδιότητες που βοηθούν τόσο στην πρόληψη όσο και στην ευεξία.
«Αυτό που διαφοροποιεί πλήρως τις ιαματικές πηγές της περιοχής και το στρατηγικό πλεονέκτημα είναι τα στοιχεία ιστορίας και πολιτισμού. Οι Θερμοπύλες είναι παγκόσμια αναγνωρίσιμο σημείο και όλοι ξέρουμε τι συμβολίζει. Η Αιδηψός επίσης έχει ιστορικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, όπως και η πηγή κοντά στους Δελφούς και οι υπόλοιπες πηγές» ανέφερε ο δήμαρχος Λαμιέων.
Στόχος μας είναι το Δίκτυο να είναι εξωστρεφές, να βγει προς την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο προσελκύοντας τουρίστες, υπογράμμισε ο κ. Σταυρογιάννης και διευκρίνισε ότι το Δίκτυο διατηρεί επαφές με τον πρέσβη της Τσεχίας στην Αθήνα. «Η Τσεχία από το μεσαίωνα έχει αναπτύξει σε σημείο αξιοζήλευτο τον ιαματικό τουρισμό, προγραμματίζουμε συναντήσεις με τον Τσέχο πρέσβη, ώστε να μας βοηθήσει με την εμπειρία της χώρας του στο συγκεκριμένο είδος θεματικού τουρισμού και με τη σύνδεση με κάποια αντίστοιχα δίκτυα που υπάρχουν στην Τσεχία», εξήγησε. Ανταλλαγή εμπειριών και συναντήσεις θα υπάρξουν και με εκπροσώπους της Ιταλίας, χώρα με μεγάλη παράδοση στον ιαματικό τουρισμό.
Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός είτε μέσα από συμπράξεις της αυτοδιοίκησης με ιδιώτες που θα ήθελαν να επενδύσουν ή με την άντληση πόρων από διάφορα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να στηριχθεί ο ιαματικός τουρισμός, υπογράμμισε ο κ. Σταυρογιάννης.
Στόχευση ευρωπαϊκή είναι να δοθούν αρκετά χρήματα σε υποδομές ιαματικού τουρισμού, είπε σημειώνοντας ότι, υπάρχουν σχετικές ευρωπαϊκές μελέτες, προκειμένου τα ασφαλιστικά ταμεία να μειώσουν τη φαρμακευτική δαπάνη, επειδή πρωτίστως μέσω της πρόληψης, μπορούν οι ασφαλισμένοι σε όλη την Ευρώπη, κυρίως οι συνταξιούχοι, να λύνουν προβλήματα υγείας.
«Με την ίδρυση του Δικτύου μέσω της συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, των δήμων που έχουμε κοινά χαρακτηριστικά και βρισκόμαστε στο κέντρο της Ελλάδας προσπαθούμε να καλύψουμε κενά, αδυναμία οράματος και συγκρότησης ενός εθνικού σχεδίου για την προσέλκυση τουριστών για τον ιαματικό τουρισμό» είπε ο δήμαρχος Λαμιέων.
Αναφερόμενος στα πρώτα βήματα του Δικτύου, ο κ. Σταυρογιάννης επισήμανε ότι, η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δικτύου θα διεξαχθεί στις 15 Ιουλίου στα Καμμένα Βούρλα, όπου θα αποφασιστεί ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι. Επίσης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα πρώτα βήματα για την προστασία και ανάδειξη των ιαματικών πηγών και του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.