Παρουσίαση 14ου Επιστημονικού Συνεδρίου Ελληνικού Τμήματος της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Εταιρίας Περιφερειακής Επιστήμης (RSAI, ERSA), 24-25 Ιουνίου 2016, Αθήνα
#ΕΛΕΝΗ Ν. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, Αρχιτέκτων-Μηχανικός ΕΜΠ, M.Sc. Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δρ Πολεοδομίας (PhD, PPhD), τ. Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων
Με θέμα «Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Περιφερειακή Ανάπτυξη» πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, στην Αθήνα, το 14ο Επιστημονικό Συνέδριο του Ελληνικού Τμήματος της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Εταιρίας Περιφερειακής Επιστήμης (RSAI, ERSA).
Μετά από έξι έτη ύφεσης η οικονομία στην Ελλάδα εμφάνισε τεράστια απώλεια της παραγωγικής της δυναμικότητας και αντιμετώπισε σοβαρές μεταβολές στην κλαδική διάρθρωση της παραγωγής και της απασχόλησης. Εξάλλου, μεγάλες μεταβολές έχουν σημειωθεί στο επίπεδο ανάπτυξης και στις περιφερειακές ανισότητες μεταξύ περιφερειών της χώρας. Σήμερα η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελούν σημεία εστιασμού τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και των φορέων άσκησης πολιτικής, ως η μόνη δυνατότητα, για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την είσοδο της οικονομίας σε μια νέα ελπιδοφόρο πραγματικότητα.
Το ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Περιφερειακής Επιστήμης με το ετήσιο συνέδριό του και με τη συμβολή και συμμετοχή αριθμού εισηγητών διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων, ακαδημαϊκών δασκάλων, εμπειρογνωμόνων και ερευνητών, θέτει στο επίκεντρο της επιστημονικής διερεύνησης όψεις των επιδράσεων της κρίσης στην αστική και περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα και ευρύτερα, αλλά και στρατηγικές παραγωγικής αναδιάταξης και περιφερειακής ανάπτυξης με σκοπό το τέλος της κρίσης.
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κος Χάρης Κοκκώσης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Καθηγήτρια και Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών κα Ισμήνη Κριάρη, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Καθηγητής κος Αθ. Παπαδασκαλόπουλος και ο Πρόεδρος Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος ERSA, Καθηγητής κος Ιωάννης Ψυχάρης.
Ακολούθησαν οι κεντρικές ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών, που είχαν ως εξής:
Λόης Λαμπριανίδης, Καθηγητής, Πανεπιστημίου Μακεδονίας, «Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Νέος Αναπτυξιακός Νόμος», Γιώργος Πετράκος, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Οι προκλήσεις της αναπτυξιακής πολιτικής», Michel Dimou, Καθηγητής Université de Toulon, Ρrésident d’Association de Science Régionale de Langue Française, «Ανασυγκρότηση της Αστικής και Περιφερειακής Οικονομίας στην Ελλάδα».
To συνέδριο αναπτύχθηκε σε παράλληλες συνεδρίες και στις ακόλουθες θεματικές:
Οικονομική κρίση και περιφερειακή ανάπτυξη, Δημιουργική οικονομία, Σχεδιασμός και θαλάσσιος χώρος, Πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, Ανεργία και αγορά εργασίας
Στρατηγικές προβολής και ταυτότητας τόπου, Τοπική ανάπτυξη και επενδυτικά-αναπτυξιακά κίνητρα, Αστική ανάπλαση, Περιφερειακή Πολιτική, πολιτική Συνοχής, ΕΣΠΑ 2014-2020
Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Αγροτική και Βιομηχανική Ανάπτυξη, Πολιτιστική Κληρονομιά και Τουρισμός, Τουριστική Ανάπτυξη, Εναλλακτικές μορφές τουρισμού, Περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, Δημόσιος τομέας και τοπική αυτοδιοίκηση και αποκέντρωση και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, Πόλεις, Κοινωνική πολιτική και Ανθρώπινο Κεφάλαιο, Ακίνητη Περιουσία, Χωρική Ανάλυση, Επιχειρηματικότητα και Χρηματοδοτικά Εργαλεία, Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Οι εισηγήσεις και οι τοποθετήσεις είχαν σημαντική συνεισφορά στη συνολική προβληματική, προβάλλοντας επιπλέον πτυχές δυνατοτήτων και προοπτικών για την Αστική και Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.