Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Γιατί η Λίστα των 25 πιο Βιώσιμων πόλεων του Monocle είναι η Αγαπημένη μου Κατάταξη Πόλεων

Άρθρο της Svetlana Masjutina, από το “The Place Brand Observer” 8 Ιουλίου 2016 

Την μετάφραση επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης

Για 10η φορά το περιοδικό Monocle παρουσιάζει την ετήσια παγκόσμια κατάταξη των πιο livable πόλεων. Η κατάταξη αυτή για πολύ καιρό τώρα είναι η αγαπημένη μου, καθώς, σε αντίθεση με τις «εμποριοποιημένες» κατατάξεις που παράγονται από τις εταιρείες συμβούλων που έχουν ως ακροατήριο κυρίως τις επιχειρήσεις και τους φορείς χάραξης πολιτικής, η κατάταξη της Monocle είναι στην ουσία «με επίκεντρο τον άνθρωπο». Το αναγνωστικό κοινό του περιοδικού είναι ένα έξυπνο και ευφυές κοσμοπολίτικο πλήθος ανθρώπων που νιώθουν ως ντόπιοι όπου κι αν βρίσκονται, έχουν ταξιδέψει μεγάλες αποστάσεις και έχουν μια υγιή όρεξη για νέες εμπειρίες σε συνδυασμό με την ικανότητα να πληρώσουν για αυτές.

Το Monocle είναι διάσημο για τα σφαιρική άποψή του για τον πολιτισμό, τις επιχειρήσεις, το σχεδιασμό και τη διεθνή ζωή, καθώς και για γνήσιο ενδιαφέρον για να ανακαλύψει τα νέα και καλύτερα μέρη και ανθρώπους.

Η βαρύτητα της φήμης του Monocle στον κόσμο των εκδόσεων και η παγκόσμια παρουσία του σε διάφορες ηπείρους κάνουν την έρευνα του Monocle σοβαρό υλικό για ανάγνωση. Το Monocle είναι μια εξέχουσα αρχή, όταν πρόκειται για το άνοιγμα νέων και για τις ενίοτε απρόβλεπτες δυνατότητες των κατά τα άλλα γνωστών προορισμών και στο «άναμμα» των νέων «αστεριών». Οι φετινές αγαπημένες πόλεις - Ρώμη, Μπογκοτά και Μπανγκόκ - θεωρούνται «ότι καλύτερο» για επίσκεψη, μετακόμιση ή τη δημιουργία μιας επιχείρησης.

Η κατάταξη των πιο Βιώσιμων πόλεων στον κόσμο


Σχετικά με την κατάταξη.  Όπως κάθε χρόνο, οι 25 παγκόσμιες πόλεις έχουν βαθμολογηθεί για την ποιότητα της κοινωνικής ζωής τους. Εκτός από τους προφανή δείκτες, όπως τα ποσοστά ανεργίας, την ευκολία της μετακίνησης, την συνδεσιμότητα, η προσιτότητα του κόστους στέγασης και της ασφάλειας, το Monocle κρίνει επίσης τις πόλεις σχετικά με τον αριθμό των ειδικών χαρακτηριστικών: αριθμός βιβλιοπωλείων και μουσείων, την ποιότητα των τροφίμων, των ποτών και της λιανικής πώλησης, είναι οι πόλεις φιλικές για τους σκύλους, μπορείς να βρεις ένα καλό γεύμα μετά τις 22.00 και ποιος είναι ο μέσος χρόνος απόκρισης ασθενοφόρου. Πέρα από αυτό, η έρευνα αναφέρει τρία πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν σε μια πόλη, η οποία είναι σημαντική από την άποψη.

Φέτος η έρευνα πήγε πέρα από τα χαρακτηριστικά της ημέρας της ζωής στην πόλη και πρόσθεσε τις νυκτερινούς δείκτες στην κατάταξη, οι οποίοι επηρεάζουν την διατήρηση της συναρπαστικής ζωής στην πόλη.

Οι Top 10 πιο livable πόλεις στον κόσμο.  Έρευνα του 2016 του Monocle για την ποιότητα ζωής

Τόκιο

Το Τόκιο έχει επαναλάβει την περυσινή επιτυχία της ως «πρωταθλήτρια των χαμηλών κτιρίων, του πρασίνου και της φιλικής προς τους πεζούς διαβίωση».  Η συνταγή της επιτυχίας του Τόκιο είναι η αυθεντική της ικανότητά να συνδυάζει την ταραχώδη υψηλής τεχνολογίας ζωή μιας πολυάσχολης μεγαλούπολης με τις αργές παραδοσιακές αξίες.

Παρά τη σοφή ηγεσία, η πόλη εξακολουθεί να έχει πράγματα να βελτιώσει. Σύμφωνα με το Monocle, το Τόκιο θα πρέπει να λύσει τις ασάφειες της ακανόνιστης πολιτικής στέγασης, να στηρίξει τις κινήσεις προς την κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να οριστικοποιήσει τα σχέδια που υπερβαίνουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Βερολίνο

Το Βερολίνο, ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη να βρίσκεται κανείς τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να γίνει θύμα της ίδιας του της επιτυχίας.  Η μεγαλύτερη πρόκληση στην μεταβαλλόμενη δημογραφική κατάσταση παρατηρείται στη διατήρηση του επιπέδου της τρέχουσας προσιτής ποιότητας ζωής.

Βιέννη

Η Βιέννη, στην δεύτερη θέση πέρσι που πρόσφερε έμπνευση στο «μείγμα σικ και δημοφιλής, ιστορική και σύγχρονη», έγινε ένα σημαντικό κόμβο στο μονοπάτι των προσφύγων. Η πόλη χειρίζεται τη νέα κατάσταση με ψυχραιμία και συμπόνια και νέες γειτονιές αναπτύσσονται για να φιλοξενήσουν τον αυξανόμενο πληθυσμό.

Κοπεγχάγη

Η Κοπεγχάγη, νικήτρια της κατάταξης του 2014, έχει ανακάμψει από την πτώση δέκα θέσεων πέρυσι.  Η πόλη εξακολουθεί να είναι εύστοχη, όταν πρόκειται για τον πολιτισμό, τα τρόφιμα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις επιχειρήσεις, αλλά πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση με το υψηλό κόστος διαβίωσης και να ολοκληρώσει τη νέα επέκταση του Μετρό. Διαφορετικά η Κοπεγχάγη παραμένει μια πρωτοποριακή και εμπνευσμένη πόλη.

Μόναχο

Το Μόναχο, η μεγαλύτερη πόλη της Βαυαρίας, διατηρεί την ευχάριστη οικογενειακή φιλική ατμόσφαιρα και κατατάσσεται υψηλά για τον σχεδιασμό στα πλαίσια της έξυπνης πόλης για την διασυνδεσιμότητά της.  Η πρόσφατη πίεση στην υποδομή της πόλης που προκλήθηκε από μια μαζική εισροή προσφύγων θεωρείται ως μια τρέχουσα πρόκληση και ας ελπίσουμε ότι το Μόναχο θα τα καταφέρει αποτελεσματικά.

Η Μελβούρνη, η Φουκουόκα (Ιαπωνία), το Σίδνεϊ, το Κιότο και η Στοκχόλμη διατηρούν τις θέσεις 6 έως 10 αντίστοιχα.

Παρά το γεγονός ότι είναι δημοφιλές πόλεις σε άλλες κατατάξεις πόλεων, η Στοκχόλμη και το Βανκούβερ είναι μακριά από την κορυφή της έρευνας του 2016 του Monocle. Παραμένοντας τόσο ισχυρή όσο ποτέ από την άποψη της ελκυστικότητας και του τρόπου ζωής, η θετική εικόνα της σουηδικής πρωτεύουσας έχει πληγεί από την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει την εισαγωγή των προσφύγων και η τεράστια έλλειψη στέγης εξακολουθεί να θεωρείται τρέχουσα πρόκληση.

Οι αυξανόμενες τιμές ακινήτων που τροφοδοτούνται από διεθνείς επενδυτές εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία για το Βανκούβερ η οποία κατέχει την 11η θέση στην κατάταξη της Monocle.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.