Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

CitiesNet : Στόχος η ανάπτυξη 150 «έξυπνων οικιών»

Η επόμενη γενιά του ίντερνετ υλοποιείται για τους ωφελούμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι» στις «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας» και στον Δήμο Τρικκαίων. 
Οι Δήμοι του CitiesNet αποκτούν πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας, προς όφελος των πολιτών.
Με πρόταση που έγινε κατ’ αρχήν δεκτή στην ΕΕ, το πρόγραμμα ACTIVAGE («Ενεργή Ηλικία») θα υλοποιηθεί με ορίζοντα μέχρι το 2019.
Προέχει η έγκριση της πρότασης από το ΔΣ της διαδημοτικής αναπτυξιακής εταιρείας DCCG - Cities Net («Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας»).

Η πρόταση έχει ως στόχο την ανάπτυξη 150 «έξυπνων οικιών» των δικαιούχων του «Βοήθεια στο Σπίτι» των Δήμων που μετέχουν στην εταιρεία, με συστήματα υποστηριζόμενης διαβίωσης. Δηλαδή, με ποιον τρόπο, ωφελούμενοι του προγράμματος θα βελτιώνουν την καθημερινότητά τους. Ολα αυτά θα εξειδικευθούν το επόμενο τρίμηνο, για να ακολουθήσει η περίοδος των διαδικαστικών εγκρίσεων, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του ACTIVAGE.
Η τεχνολογία με την οποία θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, είναι η επόμενη γενιά στο διαδίκτυο, το Internet of Things. Δηλαδή, η συγκεκριμενοποίηση των χρήσεων του διαδικτύου σε αντικείμενα, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών.


Η συγκεκριμένη πρόταση είναι αποτέλεσμα τριών παραγόντων:
- της επανασύστασης του δικτύου των «Ψηφιακών Πόλεων» από τον Δήμο Τρικκαίων, από τα τέλη του 2014
- της εμπειρίας από τα προγράμματα e-helath και Smartcare που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια
- των επαφών του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου στην ημερίδα IoT Focus Area Info Day and Networking, στις 25/1/2016 στις Βρυξέλλες

Ως πρόεδρος του ΔΣ των Ψηφιακών Πόλεων, ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας γίνεται πολύ συγκεκριμένη η χρήση του διαδικτύου της επόμενης περιόδου - και μάλιστα σε υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας.

Στο πρόγραμμα μετέχουν από την Ελλάδα ως εταίροι, το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη και μέσω του ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ ο Δήμος Μεταμόρφωσης Αττικής.

Υπεύθυνος για το πρόγραμμα από τις «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας» είναι ο κ. Γ. Ε. Δαφούλας, ιατρός ειδικ. παθολόγος,

Στο δίκτυο μετέχουν οι Δήμοι Βέροιας, Βόλου, Γρεβενών, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κοζάνης, Λαμιέων, Λαρισαίων και ο Δήμος Τρικκαίων, που έχει και την προεδρία.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.