Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Οι κατά Mercer δείκτες ποιότητας ζωής 2016, στις πόλεις όλου του κόσμου


Δημοσιεύθηκε στο  Place Brand Observer
Την μετάφραση επιμελήθηκε ο Μανώλης Τσαγκαράκης

Κάθε χρόνο, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες Διαχείρισης Προσωπικού δημοσιεύει το δικό της «Δείκτη Ποιότητας Ζωής» (Quality of Living Index), η οποία μελετά ποιες πόλεις παρέχουν τη καλύτερη ποιότητα ζωής. Φέτος, 450 πόλεις από 230 χώρες «βαθμολογήθηκαν» από πλευράς πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος.



Βασικά στοιχεία της μελέτης για το 2016:
  • Η προσωπική ασφάλεια είναι σημαντικός παράγοντας στο καθορισμό της ποιότητας ζωής αυτών που έχουν μεταναστεύσει εκεί
  • Η Βιέννη συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία στη ποιότητα ζωής
  • Το Λουξεμβούργο συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία στη προσωπική ασφάλεια ενώ η Βαγδάτη τη χαμηλότερη
  • Το Λονδίνο είναι στην 39η θέση στην γενική ποιότητα ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο και 72ο στην ασφάλεια
Αυξανόμενη σπουδαιότητα της προσωπικής ασφάλειας στη ποιότητα ζωής
Παρά τα πρόσφατα θέματα ασφάλειας, τη κοινωνική αναστάτωση και την ανησυχία για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, οι Ευρωπαϊκές πόλεις συνεχίζουν να προσφέρουν ένα από τους υψηλότερους δείκτες ποιοτικής διαβίωσης σύμφωνα με την 18η ετήσια μελέτη της εταιρείας.

Η ασφάλεια συγκεκριμένα, είναι ένας παράγοντας κλειδί για τις πολυεθνικές που θέλουν να στείλουν εργαζόμενους στο εξωτερικό, επειδή κατά πρώτο λόγο προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια του ίδιου του εργαζόμενου καθώς και για τις ίδιες τις εταιρείες αφού επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το κόστος της αποζημίωσης προς τον εργαζόμενο αυτό.
«Οι αυξανόμενες εσωτερικές και παγκόσμιες απειλές, η εκτόπιση πληθυσμού λόγω της βίας και κοινωνικής αναταραχής σε σημαντικά εμπορικά κέντρα σε όλο τον κόσμο είναι παράγοντες που προστίθενται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολυεθνικές όταν αναλύουν την ασφάλεια και την υγεία στους εργαζόμενους τους» δήλωσε ο Ilya Bonic, Senior Partner and president της Mercer’s Talent.

«Οι πολυεθνικές χρειάζονται δεδομένα ακριβείας και αντικειμενικές μεθόδους για να αποφασίσουν τις επιπλοκές στο κόστος από το μειωμένο βιοτικό επίπεδο και θέματα ασφαλείας στην αποζημίωση τους».

Η Βιέννη συνεχίζει να κυριαρχεί στο γενικό επίπεδο ζωής ακολουθούμενη από τη Ζυρίχη, το Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία) και το Μόναχο. Το Βανκούβερ είναι η πόλη με την υψηλότερη βαθμολογία στη βόρεια Αμερική και η Σιγκαπούρη αντίστοιχα στην Ασία, με την 26η γενική θέση.

Η μελέτη επίσης κατατάσσει τις πόλεις με γνώμονα την ασφάλεια τους, βασισμένη στην εσωτερική σταθερότητα, την εγκληματικότητα, την απόδοση των τοπικών αρχών ασφαλείας και τη σχέση της χώρας που εδρεύει η εταιρεία με τις άλλες χώρες.  

Το Λουξεμβούργο είναι στη κορυφή της λίστας για την ασφάλεια και ακολουθείται από τη Βέρνη, το Ελσίνκι και τη Ζυρίχη, όλοι στη δεύτερη θέση. 

Η Βαγδάτη (230) και η Δαμασκός (229) είναι οι λιγότερο ασφαλείς πόλεις. Οι ασφαλέστερες πόλεις στη Βρετανία είναι το Αμπερντήν, το Ενδιβούργο και η Γλασκόβη, όλες στη 44η θέση.

Η επιμελής μελέτη της Mercer είναι μια από τις πιο λεπτομερής του κόσμου και δημοσιεύεται κάθε χρόνο για να δώσουν την ευκαιρία στις πολυεθνικές εταιρείες και άλλους εργοδότες να αποζημιώνουν δίκαια τους εργαζομένους τους που έχουν στείλει σε διεθνείς θέσεις. Αποζημίωση τέτοιου είδους είναι το επίδομα ποιοτικής ζωής και επίδομα κινητικότητας. Οι μελέτες λοιπόν παρέχουν σημαντικά δεδομένα καθώς και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει κάποιος σε παραπάνω από 440 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Φέτος περιλαμβάνει 230 πόλεις.  

«Η διασφάλιση των αναγκών των υπαλλήλων και των οικογενειών τους όπου και να τους οδηγήσουν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις είναι σημαντικό ώστε να τους κρατήσουν στη δουλειά αλλά και να προσελκύσουν νέους εργαζόμενους» δηλώνει ο Slagin Parakatil, Principal στη Mercer και υπεύθυνος για την έρευνα για τη ποιότητα ζωής.

«Η διαχείριση των θεμάτων υγείας και ασφάλειας είναι το πλέον σημαντικό, ειδικά για υπαλλήλους που μετακομίζουν με τις οικογένειες τους. Οι έρευνες μας δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες να πάρουν αρκετές προφυλάξεις υπέρ τους. 

Ο Κος Parakatil πρόσθεσε: «Άλλα στοιχεία που προσθέτουν στο κόστος ασφάλειας στη χώρα υποδοχής είναι η εξασφάλιση κατάλληλων και ασφαλών χώρων φιλοξενίας, δηλαδή πρέπει να έχουν ένα εσωτερικό αναλυτικό πρόγραμμα ασφάλισης και παροχής πρόσβασης σε επαγγελματίες που μπορούν να βοηθήσουν σε μια περίπτωση εκκένωσης και παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επίσης παροχής εκπαίδευσης σε θέματα ασφαλείας καθώς και φύλαξη των χώρων εργασίας». 

Η Ευρώπη είναι μπροστά στη ποιότητα ζωής
Εν αντιθέσει της οικονομικής δυσχέρειας, οι δυτικοευρωπαϊκές πόλεις συνεχίζουν να απολαμβάνουν υψηλή ποιότητα ζωής καταλαμβάνοντας 7 θέσεις στις 10 καλύτερες πόλεις. Η Βιέννη είναι για 7 σερί χρονιές πρώτη στη λίστα, ακολουθούμενη από τη Ζυρίχη (2), το Μόναχο (4), το Ντίσεντολρφ (6), τη Φρανκφούρτη (7), τη Γενεύη (8) και τη Κοπεγχάγη (9).  

Στην 69η θέση, η Πράγα συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία από τις πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης, ακολουθούμενη από την Λουμπλιάνα (76) και τη Βουδαπέστη (77). Οι χαμηλότερες βαθμολογίες στην Ευρώπη ανήκουν στο Κιέβο (176), στα Τίρανα (179) και το Μινσκ (190).

Οι Ευρωπαϊκές πόλεις κυριαρχούν και στη λίστα με τη προσωπική ασφάλεια με το Λουξεμβούργο να ηγείται, με τη Βέρνη, το Ελσίνκι και τη Ζυρίχη να είναι ισόπαλες στη δεύτερη θέση. Η Βιέννη είναι στη 5η θέση, η Γενεύη και η Στοκχόλμη στην 6η και η Κοπεγχάγη, το Ντίσεντολρφ, η Φρανκφούρτη, το Μόναχο και η Νυρεμβέργη στην 11η θέση.

Πολλές σημαντικές πόλεις βρίσκονται χαμηλά καθώς υποφέρουν από τρομοκρατικές επιθέσεις και κοινωνική αναταραχή, τέτοια παραδείγματα είναι το Παρίσι (71), το Λονδίνο (72), η Μαδρίτη (84) και η Αθήνα (124).

Οι πρόσφατες πολιτικές και οικονομικές δυσχέρειες στην Ελλάδα, που προκάλεσαν βίαιες διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις στη χώρα, υποβάθμισαν τη θέση της Ελλάδας στη κατάταξη. Το Κιέβο (189), η Αγία Πετρούπολή (197) και η Μόσχα (206) έχουν τη χαμηλότερη κατάταξη στη περιοχή. 

Αμερική – Ο Καναδάς πρώτος
Η ποιότητα ζωής είναι σε ψηλά επίπεδα στη Βόρεια Αμερική, όπου οι Καναδέζικες πόλεις κυριαρχούν. Το Βανκούβερ (5) έχει την υψηλότερη βαθμολογία, πριν το Τορόντο (17) και την Οττάβα (17). 

Στις ΗΠΑ, το Σαν Φρανσίσκο (28) έχει τη καλύτερη ποιότητα ζωής, πριν τη Βοστόνη (34), Χονολουλού (35), Σικάγο (43) και Νέα Υόρκη (44). 

Στο Μεξικό, το Μοντερέϊ (108) είναι πιο ψηλά, ενώ η πόλη Μεξικό 127η. Αυτές οι δύο είναι και οι πόλεις με τη χαμηλότερη βαθμολογία στη Βόρεια Αμερική, ενώ στη Καραϊβική η Χαβάνα (191) και το Πορτ – ο – Πρενς (227).

Στη Νότια Αμερική το Μοντεβίδεο (78), το Μπουένος Άϊρες (93) και το Σαντιάγκο (94) παραμένουν ψηλά στη ποιότητα ζωής ενώ η Μπογκοτά (130), το Λα Παζ (156) και το Καράκας (185) είναι χαμηλά.

Οι Καναδέζικες πόλεις σκοράρουν ψηλά στη προσωπική ασφάλεια με τις πόλεις Κάλιαρι, Μοντρεάλ, Τορόντο και το Βανκούβερ στη 16η, ενώ καμία πόλη των ΗΠΑ δεν βρίσκεται στις 50 καλύτερες.

Το Κίνγκστον (199), η Τεγκουσιγκάλπα (201) και το Πορτ – ο – Πρενς (211) έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ασφάλειας στη περιοχή. Στην 96η θέση το Μοντεβίδεο είναι η πιο ασφαλής πόλη της Νότιας Αμερικής ενώ το Καράκας (214) η χειρότερη σε αυτό το θέμα.

Οι περισσότερες πόλεις της Βόρειας Αμερικής παραμένουν αρκετά ασφαλείς για ξένους εργαζόμενους. Οι πόλεις του Μεξικό είναι χαμηλά στη κατάταξη κυρίως λόγω της βίας από το εμπόριο ναρκωτικών. Η αύξηση της ανεργίας στη Λατινική Αμερική και στη Καραϊβική, μαζί με την κακή οικονομική κατάσταση και πολιτική αναταραχή σε μερικές από αυτές τις χώρες εξηγεί τη χαμηλή βαθμολογία στην ασφάλεια. 

Ασία – Ειρηνικός Ωκεανός
Η τεράστια αυτή περιοχή έχει αρκετές διακυμάνσεις στη ποιότητα ζωής. Στην 26η θέση η Σιγκαπούρη είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη βαθμολογία, ενώ η Ντάκα (214) έχει τη χαμηλότερη. Στη Νοτιοανατολική Ασία η Κουάλα Λαμπούρ (86) είναι αρκετά ψηλά.

Άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Μπανγκόκ (129), η Μανίλα (136) και η Τζακάρτα (142). Οι Ιαπωνικές πόλεις έχουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία στην Ανατολική Ασία με το Τόκυο στη 44η θέση. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι το Χονγκ Κονγκ (70), η Ταϊπέι (84), η Σαγκάη (101) και το Πεκίνο (118).

Στη προσωπική ασφάλεια, πάλι υπάρχει μεγάλη διακύμανση στη κατάταξη. Η Σιγκαπούρη (8) είναι ψηλά και ακολουθείται από 5 Ιαπωνικές πόλεις – το Κόμπε, τη Ναγκόγια, την Οσάκα, το Τόκυο και τη Γιοκοχάμα – που είναι ισόπαλες στη 32η θέση. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι το Χονγκ Κονγκ (37), η Ταϊπέι (78), το Πεκίνο (97), τη Σεούλ (97), το Νέο Δελχί (142) και τη Τζακάρτα (172). Η Μπανγκόγκ λόγω της πολιτικής αναταραχής και των τρομοκρατικών επιθέσεων τα τελευταία πέντε χρόνια βρίσκεται στην 173η θέση. 

Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχουν από τα υψηλότερα επίπεδα ποιοτικής διαβίωσης του κόσμου. Το Όκλαντ είναι 3ο στο κόσμο, ενώ το Σίδνεϊ 10ο, το Ουέλινκτον 12ο και η Μελβούρνη 15η.

Σε θέματα ασφαλείας, οι πόλεις της Ωκεανίας σκοράρουν ψηλά με το Όκλαντ και το Ουέλινκτον στην 9η θέση. Η Κανμπέρα, η Μεβούρνη, το Πέρθ και το Σίδνεϊ μοιράζονται την 25η θέση.

Μέση Ανατολή και Αφρική
Το Ντουμπάϊ (75) συνεχίζει να είναι ψηλά στη ποιότητα ζωής πριν το Αμπού Ντάμπι (81) και το Πορτ Λιούις (83) στον Άγιο Μαυρίκιο. Οι Νοτιοαφρικάνικες πόλεις Ντούρμπαν, Κέηπ Τάουν και Γιοχάνεσμπουργκ βρίσκονται στις θέσεις 85, 92 και 95. Η Βαγδάτη (230) έχει τη χαμηλότερη θέση.

Μόνο μερικές πόλεις σε αυτές τις περιοχές καταφέρνουν να είναι στις 100 καλύτερες σε θέματα ασφαλείας, με το Αμπού Ντάμπι (23) στην υψηλότερη θέση πριν τη Μουσκάτ (29), το Ντουμπάϊ (40) και το Πορτ Λιούις (59).

Η διοργανώτρια πόλη του Παγκόσμιου Κυπέλου της FIFA για το 2022, η Ντόχα, βρίσκεται στην 70η θέση. Η τοπική πολιτική σκηνή στη περιοχή αυτή είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη και χαρακτηρίζεται από φόβους για την ασφάλεια, τη πολιτική ισορροπία και την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών. Οι χαμηλότερες στη βαθμολογία πόλεις είναι η Δαμασκός (229) και η Βαγδάτη (230), που υπάρχει συνεχιζόμενη βία που επηρεάζει πολύ τη ζωή των ξένων εργαζομένων.

Διάβασε περισσότερα για την μελέτη Mercer

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.