Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Ζωντανεύει το δίκτυο πόλεων με ποτάμια

Με το νερό των ποταμών τους ενώνονται πλέον οι Δήμοι που επανενεργοποίησαν το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια. 
Ο Δήμος Τρικκαίων φιλοξένησε τη γενική συνέλευση πόλεων που είχαν ιδρύσει το Δίκτυο ήδη από το 2006 - με τον Δήμο να πρωτοστατεί πριν 10 χρόνια στη δημιουργία του. Μετά από ένα διάστημα νηνεμίας, η εκ νέου ενεργοποίηση ήταν απαραίτητη,  με βάση και τα έντονα πλημυρικά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος σε διάφορες περιοχές της χώρας
Έτσι, με το σχετικό κάλεσμα, εκπρόσωποι 12 Δήμων βρέθηκαν στα Τρίκαλα. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου καλωσόρισε τους εκπροσώπους και αναφέρθηκε στην ανάγκη να έχει ξανά «ροή» το Δίκτυο που δίνει βαρύτητα στον αναπτυξιακό και ουσιαστικό ρόλο των ποταμών στις πόλεις από τις οποίες διέρχονται. Τόνισε, δε, ότι η περιβαλλοντική διάσταση συνδέεται άμεσα με την ίδια την ποιότητα ζωής των κατοίκων,  υπενθυμίζοντας πλημμύρες που έπληξαν χωριά του Δήμου πριν λίγες ημέρες..

Στην πόλη του Ληθαίου, βρέθηκαν - πλην των Τρικκαίων - εκπρόσωποι των Δήμων:
1. Αρταίων - Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης,  αντιδήμαρχος Γιώργος Πανέτας, δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ζέρβας
2. Λεβαδέων - Δήμαρχος Γιώτα Πούλου
3. Δέλτα - Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος
4. Καλαμπάκας - Δήμαρχος Χρήστος Σινάνης
5. Σοφάδων – Δήμαρχος Θάνος Σκάρλος
6. Λαρισαίων - αντιδήμαρχος Γιώργος Σούλτης, αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΛ Θεόδωρος Καφφές

7. Γρεβενών - αντιδήμαρχος Χρήστος Τριγώνης
8. Κόνιτσας - αντιδήμαρχος Γιώργος Καλλιντέρης
9. Πύλης - δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Νάκος
10. Ξάνθης - δημοτικός σύμβουλος Αποστόλης Αγκόρτσας
11. Διδυμοτείχου: δημοτική σύμβουλος Βάγια Καραφεΐζη

Από τον Δήμο Τρικκαίων παρέστησαν επίσης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Δήμα και Γούλας και η δημοτική σύμβουλος κ. Αυγέρου - Κογιάννη.

Η εισήγηση στη συνέλευση (πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων) έγινε από τον τελευταίο χρονικώς πρόεδρο του Δικτύου, τον πρώην Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Μιχάλη Ταμήλο. Ο οποίος, μετά το σύντομο ιστορικό του Δικτύου, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργοποίησής του, καθώς τα ποτάμια μπορούν να είναι σημείο ανάπτυξης των πόλεων,  όπως σημείωσε.

Στη συνέχεια, κάθε αιρετός - εκπρόσωπος έθεσε τους προβληματισμούς του, τόσο για τεχνικής φύσης, όσο και για σημαντικά φυσιογνωμίας ζητήματα. Διεξήχθη ένας διάλογος για το μέλλον του Δικτύου, και διακηρύχθηκε με σαφήνεια ότι υπάρχουν και η βούληση και η διάθεση για ουσιαστική του ενεργοποίηση. Μετά τη σχετική ενημέρωση για οικονομικά και άλλα θέματα, έγινε ομόφωνη εκλογή του προσωρινού Δ.Σ., που θα χειριστεί τις διαδικασίες μέχρι τη νέα γενική συνέλευση και τη συμμετοχή και των υπόλοιπων Δήμων που μετείχαν στο αρχικό σχήμα.

Το Δ.Σ. αποτελείται από τους Δήμους Τρικκαίων, Λαρισαίων, Σοφάδων, Αρταίων,  Λεβαδέων, Γρεβενών και Διδυμοτείχου.  Υπάρχει, δηλαδή, αναλογική γεωγραφική εκπροσώπηση.  Προς το παρόν, πάντως, τα τρέχοντα θέματα θα προωθούνται από τον Δήμο Τρικκαίων.
Ακολούθησε ξενάγηση των εκπροσώπων, μέσω του νέου ποδηλατοδρόμου στην προβλήτα του Ληθαίου, με τα δωρεάν ποδήλατα που παρέχει ο Δήμος σε πολίτες και επισκέπτες. Από εκεί, οι βάρκες, που επίσης διατίθενται δωρεάν, διευκολύνουν τη μικρή βόλτα στο ποτάμι των Τρικάλων, μέχρι την ενεργοποίηση μεγαλύτερης διαδρομής.

Ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο Τσιτσάνη και το Κουρσούμ Τζαμί, εξαίρετα μνημεία της πόλης. Τελευταίος σταθμός, ο Μύλος Ματσόπουλου, όπου ετοιμάζονται οι «πειρατές» για τον 6ο Μύλο των Ξωτικών, παράλληλα με τις ετοιμασίες για το νέο, Βιομηχανικό Μουσείο και τις δραστηριότητες της αγροτικής ζωής, σε συνδυασμό με το «Σχολείο εξέλιξης της ενέργειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.