Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Κύθνος :Καινοτόμες εφαρμογές για να γίνει ένα «Έξυπνο Νησί»

Ο Δήμος Κύθνου με μια σειρά από πρωτοβουλίες και ενέργειες υποστηρίζει μία ευρύτερη στρατηγική προώθησης του στόχου ανάδειξης του νησιού σε «Έξυπνο».
Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν υλοποιηθεί μια σειρά από πιλοτικές καινοτομίες  εφαρμογών όπως για παράδειγμα η παραγωγή και διαχείριση πράσινης ενέργειας (1ος αιολικός σταθμός στην Ευρώπη, υβριδικός σταθμός και Μικροδίκτυο Γαϊδουρόμαντρας).
Στη στρατηγική που διαμορφώνει περιλαμβάνονται καινοτόμες εφαρμογές στο σύνολο των υποδομών ενέργειας, υδάτων, αποβλήτων, απορριμμάτων και τουρισμού. Κεντρικός στόχος είναι οι δράσεις αυτές να βοηθήσουν σημαντικά στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών και παράλληλα να καταστήσουν την Κύθνο προορισμό εκπαιδευτικού και επιστημονικού τουρισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, ο  Δήμος Κύθνου με την αρωγή του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου και Ιονίου -ΔΑΦΝΗ καλωσόρισε την Τρίτη 17 Μαΐου στο νησί  αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) η οποία επισκέφθηκε την Κύθνο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΟΚΕ με τίτλο «Έξυπνα Νησιά στην Ευρώπη». Η επίσκεψη κρίθηκε άκρως επιτυχημένη από τους εκπροσώπους της ΕΟΚΕ οι οποίοι συνέλεξαν τις καλές πρακτικές εφαρμογής στο νησί, οι οποίες θα  συγκεντρωθούν σε έναν Οδηγό που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών στην εφαρμογή τέτοιων πρακτικών. Στη συνέχεια ο Οδηγός θα σταλεί σε όλα τα Ευρωπαϊκά νησιά και τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Επίσης, η Κύθνος συμμετείχε μέσω του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου και με την υποστήριξη του Δικτύου ΔΑΦΝΗ στη πρόταση WiseGRID (Wide scale demonstration of Integrated Solutions and business models for European smartGRID), η οποία υποβλήθηκε στην πρόσκληση LCE-02-2016: “Demonstration of smart grid, storage and system integration technologies with increasing share of renewables: distribution system” του τομέα “Secure, Clean and Efficient Energy’ του προγράμματος Horizon 2020.
Μετά το πέρας της αξιολόγησης των προτάσεων είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έγκριση του Ευρωπαϊκού έργου WiseGRID για την Κύθνο. Ο στόχος του έργου είναι η έρευνα και η υλοποίηση καινοτόμων εφαρμογών έξυπνων δικτύων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το WiseGRID αποτελεί ένα από τα 5 έργα που εγκρίθηκαν συνολικά σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο της παραπάνω πρόσκλησης για την προώθηση εφαρμογών έξυπνων δικτύων και έχιε συνολικό προϋπολογισμό 17,5 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά προβλέπεται η υλοποίηση περίπου 20 πιλοτικών επιδεικτικών εφαρμογών σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το πιλοτικό έργο στην Κύθνο αποτελεί το μοναδικό τέτοιο έργο σε μη διασυνδεδεμένο νησιωτικό ηλεκτρικό σύστημα.
Συγκεκριμένα στην Κύθνο προβλέπεται η δημιουργία ενός σύγχρονου ολοκληρωμένου ηλεκτρικού συστήματος που θα περιλαμβάνει:
-μονάδες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
– προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων
– συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) σε δημόσια/δημοτικά κτίρια
– εξοπλισμό βελτιστοποίησης λειτουργίας μονάδας αφαλάτωσης
– συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) για την αύξηση απορρόφησης ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ
– εξοπλισμό ευέλικτης και βέλτιστης λειτουργίας του ηλεκτρικού δικτύου ενισχύοντας την αμφίδρομη επικοινωνία με τους καταναλωτές
– λοιπές νέες εφαρμογές διαχείρισης ηλεκτρικού δικτύου
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων, συνεδρίων και επισκέψεων επιστημόνων, φοιτητών και μαθητών οδηγώντας έτσι σε διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης του νησιού.
Στο εταιρικό σχήμα που συνθέτει την ομάδα υλοποίησης και προώθησης του WiseGRID περιλαμβάνονται οι παρακάτω 21 εταίροι:
ETRA INVESTIGACION Y DESARROLLO SA, The coordinator, Ισπανία
BOUYGUES ENERGIES & SERVICES, Γαλλία
3. ENGINEERING – INGEGNERIA INFORMATICA SPA, Ιταλία
4. CENTRUL ROMAN AL ENERGIEI, Ρουμανία
5. ASM TERNI SPA, Ιταλία
6. ECOPOWER, Βέλγιο
7. COOPERATIVA ELECTRICA BENEFICA SANFRANCISCO DE ASIS SOCIEDAD COOPERATIVA VALENCIANA, Ισπανία
8. HYPERTECH (CHAIPERTEK) ANONYMOS VIOMICHANIKI EMPORIKI ETAIREIA PLIROFORIKIS KAI NEON TECHNOLOGION, Ελλάδα
9. AMPERE POWER ENERGY SL, Ισπανία
10. ASOCIACION INSTITUTO TECNOLOGICO DE LA ENERGIA, Ισπανία
11. INSTITUTE OF COMMUNICATION AND COMPUTER SYSTEMS, Ελλάδα
12. DIACHEIRISTIS ELLINIKOU DIKTYOU DIANOMIS ELEKTRIKIS ENERGEIAS AE, Ελλάδα
13. ATHENS UNIVERSITY OF ECONOMICS AND BUSINESS – RESEARCH CENTER, Ελλάδα
14. RESCOOP EU ASBL, Βέλγιο
15. VARTA STORAGE GMBH, Γερμανία
16. QUEEN MARY UNIVERSITY OF LONDON,Ηνωμένο Βασίλειο
17. EMOTION SRL, Ιταλία
18. PARTAGO, Βέλγιο
19. ENERGEIAKO GRAFEIO AIGAIOY, Ελλάδα
20.Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής ΑΕ, Ελλάδα
21. ASOCIACION ESPAÑOLA DE NORMALIZACION Y CERTIFICACION, Ισπανία
Η Κύθνος θα αποτελέσει τα επόμενα 3,5 χρόνια ένα από τα 5 πεδία εφαρμογής νέων, καινοτόμων και έξυπνων τεχνολογιών με στόχο τα ασφαλέστερα, αποδοτικότερα και εξυπνότερα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το γεγονός αυτό οφείλεται αδιαμφισβήτητα στη δουλειά και τη θέληση αλλά πάνω από όλα στην άριστη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Κύθνου, του Δικτύου ΔΑΦΝΗ, του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), οι οποίοι ο καθένας από την πλευρά του προσπαθούν να καταστήσουν την Κύθνο «Έξυπνο Νησί».
Πηγή : www.localit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.