Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Έσσεν: Πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017

Το Έσσεν επιλέχθηκε ως πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Δώδεκα ευρωπαϊκές πόλεις κατέθεσαν την υποψηφιότητά τους για τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2016, βραβείο που απονέμεται σε πόλεις, που πρωτοπορούν στη φιλοπεριβαλλοντική αστική διαχείριση.
Οι δώδεκα υποψήφιες πόλεις ήταν οι :Η Τουρ ( Γαλλία) , η Λάρισα ,  Dabrowa Gornicza (Πολωνία), Essen (Γερμανία), Ljubljana (Σλοβενία), Nimègue (Κάτω Χώρες), Oslo (Νορβηγία), Reggio d’Émilie (Ιταλία), Santander και Saragosse (Ισπανία), Umea (Σουηδία) και η Pitesti (Ρουμανία).
Περισσότερο από το 54% της επιφάνειας του Έσσεν δεν έχει οικοδομηθεί, η πόλη στην κοιλάδα του Ρουρ είναι η τρίτη πιο πράσινη της Γερμανίας.Βέβαια η πόλη του Έσσεν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας δεν ήταν πάντα έτσι. Στην εξέδρα που στέκεται ο επισκέπτης, βρισκόταν άλλοτε το «πλυντήριο του άνθρακα» του ορυχείου Τσολβεράιν –που ήταν το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής άνθρακα στον κόσμο και που σήμερα περιλαμβάνεται στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Το κτίριο χρησιμοποιείτο για να διαχωρίζεται ο άνθρακας που εξορυσσόταν από τις άχρηστες πέτρες. Σε άλλα σημεία της πόλης, πύργοι εξόρυξης πολλών άλλων ορυχείων ήσαν σε πλήρη λειτουργία με τον καπνό να βγαίνει από πολλές καμινάδες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Έσσεν ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τον άνθρακα και τον χάλυβα.

«Το Έσσεν, πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης, είναι ένα πολεοδομικό όραμα», δήλωσε η υπεύθυνη για το περιβάλλον της πόλης. Δεν είναι μόνο το πράσινο αλλά και το γαλάζιο που έπαιξε σημαντικό ρόλο για τη διάκριση αυτή. «Παραδίδουμε τον ποταμό στον πληθυσμό», εξηγεί η Σιμόνε Ρασκόμπ μιλώντας για τον ποταμό Έμσερ. Με τη βιομηχανοποίηση, ο Έμσερ έγινε ένας ποταμός λυμάτων– με συνέπεια κανείς να μην θέλει να πλησιάσει τις όχθες του. Σήμερα, έναντι μερικών εκατομμυρίων ευρώ, ο ποταμός επέστρεψε σε φυσική κατάσταση και τα λύματα μεταφέρονται μέσω υπόγειων αγωγών. Όσον αφορά τον παρακείμενο ποταμό Ρουρ, που είναι η αρτηρία της περιοχής, η ποιότητα του νερού του θα επιτρέπει σύντομα την κολύμβηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.