Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ηράκλειο:Στο παγκόσμιο δίκτυο της UNESCO "πόλεις που μαθαίνουν"


Το Ηράκλειο συμμετέχει στο παγκόσμιο δίκτυο της UNESCO για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν», καθώς η συμμετοχή του Δήμου υποστηρίχθηκε από την ελληνική εθνική επιτροπή για την Unesco, με την καταλυτική συμβολή της προέδρου της, Μαρίας -Αικατερίνης Παπαχριστοπούλου- Τζιτζικώστα. 


Η ένταξη του Ηρακλείου στο παγκόσμιο δίκτυο της UNESCO, αποτελεί ορόσημο για την πολιτική δια Βίου Μάθησης του Δήμου αφού συμβάλλει στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού , αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης και προσκαλώντας πολίτες, φορείς και αυτοδιοίκηση να αποτελέσουν τα δομικά υλικά μιας κοινότητας που μαθαίνει, δημιουργεί και αναπτύσσεται δια βίου.

Σκοπός του δικτύου είναι να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει κοινότητες σε όλο τον κόσμο, να υιοθετήσουν πρακτικές δια βίου μάθησης, προωθώντας συνέργειες και αναδεικνύοντας συνδέσμους μεταξύ των μελών του. Τα μέλη του δικτύου αναλαμβάνουν την υποχρέωση να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες τους να μαθαίνουν και να αναπτύσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Παράλληλα, στο πλαίσιο ενός συμμετοχικού σχεδιασμού, δίνουν φωνή σε φορείς της πόλης να αλληλεπιδράσουν και τελικά να συλλάβουν και να υλοποιήσουν πρωτότυπες ιδέες που παρεμβαίνουν δυναμικά στον κοινωνικό ιστό.

Η δια βίου μάθηση, όπως τονίζεται «είναι η αναπτυξιακή διαδικασία που θα μας οδηγήσει σε μια πόλη χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλή, ανθεκτική, που έχει ως όραμα την κοινωνική συνοχή, την οικονομική και πολιτιστική ευημερία και μια βιώσιμη ανάπτυξη».

Από την Ελλάδα ήδη στο δίκτυο συμμετέχουν οι πόλεις των Τρικάλων, της Λάρισας, του Βόλου, της Μυτιλήνης και των Σερρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.