Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη - Η Μεγάλη Πρόκληση του 21ου Αιώνα.

Πρόσφατα ( 9 Δεκεμβρίου 2016 ) πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Κορυδαλλού Ημερίδα με τίτλο  «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη - Η Μεγάλη Πρόκληση του 21ου Αιώνα» από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, Ελληνικό Περιφερειακό Κέντρο Δράσης – GrRAC (http://iygu.ntua.gr/gr) και τον Δήμο Κορυδαλλού. 

Μερικά Σχόλια και παρατηρήσεις :
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα από πολλές σκοπιές.

Πρώτον γιατί αποτέλεσε μια πλατφόρμα αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.
Αυτό πολλές φορές μπορεί να είναι κενό περιεχομένου.Γιατί πράγματι οι Δήμοι χρειάζονται τις συμβουλευτικές υπηρεσίες των Πανεπιστημίων.Αλλά και τα Πανεπιστήμια, όπως επισήμανε ένας ομιλητής, πρέπει να αποδεικνύουν τη χρησιμότητα της συνεργασίας και να κερδίζουν τις Τοπικές κοινωνίες με την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων τους.Μεγάλο θέμα αλλά υπαρκτό.

Διαβάστε τις ομιλίες της πρώτης ενότητας της Ημερίδας.
Μαρία Παπαδοπούλου, Αναπλ. Καθηγ. Ε.Μ.Π.
Θάνος Βλαστός, Καθηγ. Ε.Μ.Π. Θύμιος Μπακογιάννης – Συγκοινωνιολόγος Πολεοδόμος, Δρ. ΕΜΠ
Εύη Τζανακάκη, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης
Ενέργειας (ΚΑΠΕ)
Σερράος Κωνσταντίνος, Καθηγ. Ε.Μ.Π.
Γιώργος Μπιθυμήτρης, Κοινωνικός Επιστήμονας, Δρ., Πάντειο
Πανεπιστήμιο, Υπεύθυνος Δράσεων Επαγγελματικής Συμβουλευτικής, Δίκτυο Απασχόλησης & Κοινωνικής Μέριμνας (ΔΑΚΜ)

Δεύτερον για τη μεγάλη σημασία της θεματολογίας ( Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη ).
Είναι ένα θέμα πολυδιάστατο, πολυσυζητημένο αλλά κατά τη γνώμη μου δεν εντάσσεται στην πραγματική ατζέντα των περισσότερων Δήμων της χώρας μας.Απουσιάζει ένας συνολικός προγραμματισμός.Οι περισσότεροι Δήμαρχοι θεωρούν ότι είναι επιτυχημένοι όταν έχουν επιλύσει πολλά προβλήματα.Δεν εντάσσουν τις δράσεις του Δήμου σε θεματολόγια που στο τέλος θα έχουν επιδείξει συγκεκριμένα αποτελέσματα που συνεισφέρουν στην δημιουργία ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ στην περιοχή τους.Αυτή η ταυτότητα είναι που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα μιας πόλης και την κάνει ελκυστική στους κατοίκους, τους επισκέπτες και ειδικά κοινά όπως επιχειρηματίες, σπουδαστές, ακαδημαϊκούς κτλ.   

Τρίτον για την σύνθεση των ομιλητών.
Η ισχυρή παρουσία ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Μου έχει κάνει εντύπωση και δεν μπορώ να το δικαιολογήσω ότι συνάδελφοι των Δήμων της Αττικής απουσιάζουν εκκωφαντικά από Ημερίδες και Συνέδρια.Γι' αυτό χάρηκα για την παρουσία και τη σύνθεση της ενότητας καλών πρακτικών της Ημερίδας.

Διαβάστε τις ομιλίες της δεύτερης ενότητας της Ημερίδας.
Κωστής Μοχιανάκης, Διευθυντής Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, Δήμος Ηρακλείου 
Αικατερίνη Σιάμπου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Πληροφορικής, Δήμος Τρίπολης 
«Έξυπνη Εξειδίκευση Δήμου Τρίπολης: Στρατηγικές Συνεργασίες καιΑναπτυξιακές Προκλήσεις της Τρέχουσας Χρηματοδοτικής Περιόδου 2014-2020» 
Μαρία Ψαρρού, Υπ. Διδάκτωρ Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου - Στέλεχος Τμήματος Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων, Δήμος Αμαρουσίου 
Ανδρέας Αλεξόπουλος, Δρ., Επιστημονικός Συνεργάτης, Δήμος Κορυδαλλού Νεκταρία Μαραβά, Οικονομολόγος – Περιφερειολόγος , Αναστασία Στρατηγέα, Αναπλ. Καθηγ. Ε.Μ.Π. 
Γαβριήλ Κουρής, Γενικός Γραμματέας, Δήμος Πλατανιά 
Ελισσάβετ Πετσατώδη, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Δήμος Αγίας Παρασκευής 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.