H ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διεξάγει μεγάλη έρευνα για τις «Έξυπνες Πόλεις» στην Ελλάδα.
Οι 'Έξυπνες Πόλεις'' χρησιμοποιούν Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με σκοπό:
• τη βελτίωση της ποιότητας και τη μείωση του κόστους ζωής των πολιτών,
• την ενεργή συμμετοχή τους στο δημόσιο βίο και τη δημοκρατική διακυβέρνηση και
• την ορθή διαχείριση - χρήση των πόρων με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσής τους.
Στα πλαίσια της έρευνας δημιουργήθηκαν δύο δομημένα ερωτηματολόγια τα οποία απευθύνονται:
1. Στους Δήμους της Ελλάδας και
2. Σε πολίτες
Για το πρώτο ερωτηματολόγιο, στελέχη των δήμων που είναι υπεύθυνα για έργα «έξυπνων πόλεων» ή επιφορτισμένα με καθήκοντα προγραμματισμού ή Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ), καλούνται να απαντήσουν ποιες από τις δράσεις που παρουσιάζονται κατηγοριοποιημένες έχουν υλοποιήσει στον δήμο τους, με τη συνεργασία ποιων φορέων και με ποιες πηγές χρηματοδότησης. Επίσης ποιες δράσεις σχεδιάζουν να υλοποιήσουν στο μέλλον σύμφωνα με το Τεχνικό & το Επιχειρησιακό τους Πρόγραμμα.
Δίνεται ακόμη η δυνατότητα να συμπληρώσουν δράσεις που δεν υπάρχουν στο ερωτηματολόγιο ώστε να εμπλουτιστεί η λίστα των δράσεων «έξυπνων πόλεων», για να αποτυπωθούν σε οδηγό για δήμους. Αποτελεί συνέχεια της πρώτης φάσης αυτής της έρευνας, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο του 2016 συγκέντρωσε στοιχεία από 65 δήμους που συμμετείχαν και απευθύνεται στους υπόλοιπους δήμους της χώρας.
Στόχος του δεύτερου ερωτηματολογίου είναι να δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη, να αξιολογήσει τις δράσεις - εφαρμογές που παρουσιάζονται στο ερωτηματολόγιο, με βάση τη σημαντικότητά τους και την επιρροή τους, στη μετατροπή της πόλης που ζουν σε πιο "έξυπνη".
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα παραδοθούν στην ΚΕΔΕ για περαιτέρω αξιοποίηση και θα δημοσιευτούν σε διπλωματική εργασία των Βογιατζή Νικόλαου, ΠΕ Πληροφορικής στον Δήμο Σοφάδων και Κολοκοτρώνη Δημήτριου, ΠΕ Πληροφορικής στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λάρισας, μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΜΠΣ «Τεχνολογίες & Διοίκηση Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων» με κατεύθυνση στην «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση», του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων. Την επίβλεψη της έρευνας και διπλωματικής εργασίας έχει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ. Χαραλαμπίδης Ιωάννης.
Ο σύνδεσμος για το ερωτηματολόγιο που αφορά τους δήμους έχει σταλεί με mail στις αρμόδιες υπηρεσίες τους.
Για το ερωτηματολόγιο για τους πολίτες συνδεθείτε εδώ.
Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο για να εκφράσετε τη δική σας άποψη για τις δράσεις που πιστεύετε ότι πρέπει να υλοποιηθούν στον δήμο σας και στην πόλη σας για να την μετατρέψουν σε «εξυπνότερη πόλη». Κοινοποιήστε το ερωτηματολόγιο ( για να συμπληρωθεί επαρκής αριθμός απαντήσεων για την πόλη σας, ώστε να «ακουστεί δυνατά η φωνή σας»!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.