Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Λάρισα :Δυναμική συμμετοχή στο δίκτυο URBACT III «CIA 7»

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας URBACT ΙΙΙ 2014-2020, που προωθεί τη βιώσιμη ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη, ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει στο δίκτυο «CIA 7 - Cities in Article 7» με επικεφαλή εταίρο την πόλη Λιλ (Γαλλία) και λοιπούς εταίρους τις πόλεις Μπάρι (Ιταλία), Πέζαρο (Ιταλία), Σεβίλλη (Ισπανία), Δουβλίνο (Ιρλανδία), Ντούισμπουργκ (Γερμανία), Λούμπλιν (Πολωνία) και Όλομουτς (Τσεχία).
Στόχος του δικτύου «CIA 7 - Cities in Article 7» είναι να αναπτύξει και να μοιραστεί καλές μεθόδους και πρακτικές από το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την αξιολόγηση και την υλοποίηση ολοκληρωμένων προτάσεων Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (άρθρο 7 του Κανονισμού ΕΕ 1301/2013) στις πόλεις που συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα, ενώ τα αποτελέσματά του θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για το σχεδιασμό της προγραμματικής περιόδου μετά το 2020.

Την παρούσα περίοδο υλοποιείται η πρώτη φάση των εργασιών του δικτύου που περιλαμβάνει επισκέψεις σε κάθε εταίρο και τελικό παραδοτέο ένα σύντομο προφίλ των πόλεων που συμμετέχουν. Στο πλαίσιο αυτό, στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2017 η εμπειρογνώμονας URBACT του δικτύου «CIA 7» κα Petra Potz επισκέφθηκε τη Λάρισα, για μια πρώτη συζήτηση με υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων και φορείς της πόλης. Τις δύο ημέρες της επίσκεψής της η κα Potz συναντήθηκε με τις ομάδες έργου της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων στο Μύλο του Παππά, καθώς και με φορείς και παράγοντες της πόλης στο Δημαρχείο, ενώ περιηγήθηκε και σε σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή παρέμβασης του σχεδίου ΒΑΑ.

Η συνέχεια των εργασιών του δικτύου περιλαμβάνει την πρώτη συνάντηση των εταίρων, που θα γίνει στη Σεβίλλη στις 8-10 Φεβρουαρίου, όπου θα παρουσιαστούν τα πρώτα συμπεράσματα από τις επισκέψεις στις συμμετέχουσες πόλεις και θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τη διαχείριση της πρώτης φάσης, καθώς και την υποβολή της πρότασης για τη δεύτερη φάση του προγράμματος. Στη συνάντηση πρόκειται να παρευρεθεί και να μιλήσει και ο διευθυντής του προγράμματος URBACT κος Emmanuel Moulin.

Στο παρελθόν, η αντίληψη γύρω από θέματα αστικής ανάπτυξης αφορούσε την υλοποίηση ξεχωριστών έργων ή δράσεων με χρηματοδότηση από μία πηγή ενίσχυσης. Πλέον, σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιχειρείται μια πιο ολιστική και στοχευμένη προσέγγιση, μακροχρόνιου και στρατηγικού χαρακτήρα, που προσδοκάται ότι θα επιλύσει πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα των αστικών περιοχών. Αυτή η διαφορετική προσέγγιση εντάσσεται σε ένα νέο εργαλείο διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014-2020 που ονομάζεται Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (Sustainable Urban Development) και τα κράτη – μέλη προτρέπονται να το αξιοποιήσουν. 

Στη διακυβέρνηση και διαχείριση αυτών των σχεδίων οι δημοτικές αρχές καλούνται να παίξουν πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο, ενώ επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή και άλλων παραγόντων της πόλης, όπως παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών κ.α. Η υλοποίηση μακροχρόνιων στρατηγικών μέσω του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είναι κάτι καινούριο, όχι μόνο για όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και για τις δομές των διαρθρωτικών ταμείων, που έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τα αποτελέσματα του δικτύου.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Λαρισαίων συμμετείχε στο διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για την πρωτοβουλία Urban Innovative Actions και για την τρέχουσα πρόσκληση «Καλές πρακτικές» του προγράμματος URBACT III, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στις 19 και 20 Ιανουαρίου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.