Βραδιά συζήτησης «Η θάλασσα, νέος ορίζοντας για την Ελλάδα;» Αμφιθέατρο Μουσείου Ακρόπολης , διοργάνωση Παντείου Πανεπιστημίου
#ΕΛΕΝΗ Ν. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ,
Αρχιτέκτων-Μηχανικός ΕΜΠ, M.Sc. Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δρ Πολεοδομίας (PhD, PPhD), τ. Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων
Στις 7 Φεβρουαρίου 2017, στο κατάμεστο από πλήθος ενδιαφερομένων, Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης φιλοξενήθηκε βραδιά συζήτησης με θέμα «Η θάλασσα, νέος ορίζοντας για την Ελλάδα ;».
Με διοργάνωση του Παντείου Πανεπιστημίου, τη συνεργασία του SD-MED και με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ-ελληνική ραδιοφωνία (Πρώτο Πρόγραμμα), η εκδήλωση πλαισιώθηκε με την παρουσίαση του βιβλίου «Θαλάσσια Χωρικά Ζητήματα:θαλάσσια διάσταση της εδαφικής συνοχής, θαλάσσια χωροταξία, βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη», με επιμέλεια και συν-συγγραφή από την Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου, κα Στέλλα Κυβέλου, από τις εκδόσεις Κριτική.
Το Α΄Μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε τα ακόλουθα:
• Χαιρετισμούς, από:
Τον κ. Δημήτριο Παντερμαλή, Πρόεδρο Μοτσείου Ακρόπολης
Την κα Ισμήνη Κριάρη, Πρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου
Τον κο Διονύση Τσακνή, Πρόεδρο της ΕΡΤ, διαμέσου εκπροσώπου του.
• Κεντρική ομιλία από τον κο Γιάννη Δραγασάκη, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, με θέμα «Η θάλασσα, νέος ορίζοντας για την Ελλάδα;».
Το Β΄Μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε τα εξής:
• Ομιλία της κας Εύης Σαχίνη, Διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, με θέμα«Γαλάζια ανάπτυξη και το ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας»
• Στρογγυλή Τράπεζα, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Γεώργιο Καραχάλιο, πρ. Διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ και ομιλητές τους (με αλφαβητική σειρά):
-Μιχάλη Αγγελόπουλο, Δήμαρχο Σάμου, Αντιπρόεδρο Κογκρέσσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης
-Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
-Χριστιάνα Καλογήρου, Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου
-Ηλία Καματερό, Βουλευτή Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ
-Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σχολή Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
-Eλευθερία Φτακλάκη, διεθνολόγο, περιφερειακή σύμβουλο, τ. αντιπεριφερειάρχη, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ο κάθε ομιλητής με βάση την ειδικότητά του, την εμπειρία του και την προσωπική του οπτική κατέθεσε την άποψή του και ανέπτυξε πτυχές της θεματικής, συμβάλλοντας στον ευρύτερο διάλογο.
Συζητήθηκαν η πολεοδομική, η χωροταξική, η περιβαλλοντική, η οικολογική, η πολιτιστική, η γεωστρατηγική, η κοινωνική, η οικονομική, η αναπτυξιακή και άλλες παράμετροι της θαλάσσιας διάστασης και δυναμικής. Υπογραμμίστηκαν δυνατότητες και προοπτικές που, κατόπιν κατάλληλης μελέτης και σωστού συντονισμού, διανοίγονται σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα.
Σημαντική αναφορά έγινε στην "Γαλάζια Ανάπτυξη" [Ανακοίνωση της Επιτροπής], τη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης του θαλάσσιου και ναυτιλιακού τομέα. Η στρατηγική αυτή αναγνωρίζει ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί αποτελούν μοχλούς της ευρωπαϊκής οικονομίας, με μεγάλο δυναμικό για καινοτομία και ανάπτυξη. Συνιστά τη συμβολή της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Η "γαλάζια" οικονομία αντιπροσωπεύει 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σχεδόν 500 δισ. ετησίως. Υπάρχει, όμως, δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης σε ορισμένους τομείς που επισημαίνονται στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής.
Η στρατηγική "Γαλάζια Ανάπτυξη" αποτελείται από τρεις συνιστώσες:
1. Συγκεκριμένα μέτρα ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής
α. γνώσεις για τη θάλασσα: βελτίωση της πρόσβασης σε πληροφορίες για τη θάλασσα
β. θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός: αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων
γ. ολοκληρωμένη θαλάσσια επιτήρηση: παροχή στις αρχές μιας καλύτερης εικόνας για το τι συμβαίνει στη θάλασσα.
2. Στρατηγικές για τις θαλάσσιες λεκάνες με στόχο να διασφαλιστεί ο πλέον κατάλληλος συνδυασμός μέτρων προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τοπικούς, κλιματικούς, ωκεανογραφικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς παράγοντες
α. Aδριατική Θάλασσα και Ιόνιο Πέλαγος
β. Αρκτικός Ωκεανός
γ. Ατλαντικός Ωκεανός
δ. Βαλτική Θάλασσα
ε. Εύξεινος Πόντος
στ. Μεσόγειος Θάλασσα
ζ. Βόρεια Θάλασσα
3. Στοχευμένη προσέγγιση για συγκεκριμένες δραστηριότητες:
α. υδατοκαλλιέργεια
β. παράκτιος τουρισμός
γ. θαλάσσια βιοτεχνολογία
δ. ωκεάνια ενέργεια
ε. εκμετάλλευση κοιτασμάτων του θαλάσσιου βυθού
Για το περιεχόμενο και τον σκοπό του βιβλίου «Θαλάσσια χωρικά ζητήματα» (464 σελίδων με τη συμβολή 50 συγγραφέων), μίλησε η επιμελήτρια και συν-συγγραφέας κα Στέλλα Κυβέλου, Αν.Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, γνωστοποιώντας την πολλαπλή του χρησιμότητα στην εκκίνηση ευρέως διαλόγου και εμπλουτισμού της συγκεκριμένης προβληματικής με σκοπό την κατεύθυνση ολοκληρωμένης και σωστής διαχείρισης του θαλάσσιου χώρου, που για την Ελλάδα συνδέεται στενά με την ύπαρξή της, με την ιστορία της, με την πρόοδο και την ανάπτυξή της, με το ελπιδοφόρο μέλλον της!
Ακολούθησε σύνδεση με τις Βρυξέλλες με τον κο Γιώργο Αλεξάκη, Περιφερειακό Σύμβουλο, εντεταλμένο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων της Περιφέρειας Κρήτης και Αντιπρόεδρο για τα θαλάσσια θέματα της CPMR.
Στη βραδιά συμμετείχαν και παρακολούθησαν παράγοντες, που σχετίζονται με τη χάραξη πολιτικής και τη διαχείριση πολιτικής σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αυτοδιοίκησης, της ναυτιλίας, των συλλογικών φορέων και των επιχειρήσεων, που αναπτύσσουν τεχνολογίες στους τομείς της ενέργειας, των έξυπνων δικτύων, των επικοινωνιών, των μεταφορών, της διοίκησης και της διαχείρισης των αγορών, με στόχο να ενισχυθεί η εξωστρέφεια και να προωθηθεί η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών. Σημαντική, έτι περαιτέρω, ήταν η παρακολούθηση της βραδιάς από πλευράς, ενεργών και κατηρτισμένων πολιτών, που με τις καίριες και ώριμες επισημάνσεις τους κατέδειξαν αναγκαιότητες και προτεραιότητες.
Βιβλιογραφία:
• Θαλάσσια Πολιτική, Γαλάζια Ανάπτυξη, Ανακοίνωση της Επιτροπής: Γαλάζια Ανάπτυξη: ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης στον θαλάσσιο και ναυτιλιακό τομέα (13.09.2012) http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/policy/blue_growth_el
• Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/policy_el
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.