Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Γ. Καμίνης στη Σύνοδο των Δημάρχων:«Οι πόλεις είναι η νέα ατμομηχανή της Ευρώπης»


«Αν η Ευρώπη εγκαταλείψει τις θεμελιώδεις αξίες της τότε χάνει το λόγο ύπαρξής της» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης μιλώντας στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο των Δημάρχων, που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Περιφερειών και το δίκτυο πόλεων Eurocities.
Στη Σύνοδο εκτός από 20 ευρωπαίους δημάρχους, συμμετείχαν ο Επίτροπος Ανταγωνιστιστικότητας και Επενδύσεων  Jyrki Katainen και ο επικεφαλής της Ομάδας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών  Guy Verhofstadt.
Είχε ως θέμα την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού στην Ευρώπη και διεξήχθη με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων από την συνθήκη της Ρώμης.


Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι ιδιαιτέρως επαινετικές αναφορές που έκανε ο κ. Verhofstadt, στην ομιλία του, για τη συμβολή του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καθώς και στη διαχείριση μεγάλων ζητημάτων, όπως το προσφυγικό. «Με την αποτελεσματικότητά του, ως δήμαρχος της Αθήνας ο κ. Καμίνης, έδειξε πως απαντούν οι πόλεις στο λαϊκισμό» τόνισε ο κ. Verhofstadt, επισημαίνοντας ότι «άσκησε κοινωνική πολιτική, στην πιο βαθιά κρίση για την πόλη, σε έναν τομέα που η κυβέρνηση δεν πέτυχε να καταφέρει».
Στην ομιλία του, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι η διαμαρτυρία στην Ευρώπη έχει μετατραπεί σε πολιτική ριζοσπαστικοποίηση και σημείωσε ότι «οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ε.Ε., υπονομεύοντας την πρώτιστη έννοια της αλληλεγγύης». Ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν υπερασπίζεται τις αξίες της και σημείωσε ότι «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ένα πολιτικό και δημοκρατικό έργο και όχι ένα θέμα εδαφικής οντότητας».
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία «Πόλεις Αλληλεγγύης για το Προσφυγικό», στην συγκρότηση της οποίας πρωτοστάτησε η Αθήνα, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι πόλεις, όπως η Αθήνα, το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη και το Γκντάνσκ απέδειξαν πως μπορούν να τολμήσουν και να τα καταφέρουν εκεί που τα κράτη αδυνατούν.
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών και τη συνεργασία τους με τις πόλεις, οι οποίες διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. «Η Αθήνα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που μετά από 7 χρόνια βαθιάς κρίσης, έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της» τόνισε ο κ. Καμίνης.
«Οι πόλεις φιλοξενούν τις πιο δυναμικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της κοινωνίας, τους ενεργούς πολίτες που αρνούνται τη συμμετοχή στην πολιτική με τον παραδοσιακό τρόπο» είπε ο κ. Καμίνης, σημειώνοντας όμως ότι ο τρόπος που δρουν είναι εξόχως πολιτικός. «Αυτή τη νέα γενιά των ενεργών πολιτών οφείλουμε να την αναγνωρίσουμε να τους δώσουμε βήμα και εν τέλει να συνεργαστούμε μαζί τους» επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων. «Οι πόλεις είναι η νέα ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και γι’ αυτό ο ρόλος τους πρέπει να ενισχυθεί» κατέληξε στην ομιλία ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Διάβασε επίσης :Ανοικτή επιστολή Ευρωπαίων Δημάρχων.Ας ξανασκεφτούμε την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.