Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα του Δήμου Λαρισαίων με θέμα: «Η τοπική αυτοδιοίκηση στη σύγχρονη εποχή: Προκλήσεις και Πολιτικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο η ημερίδα που διοργανώθηκε από το Δήμο Λαρισαίων και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, με θέμα: «Η τοπική αυτοδιοίκηση στη σύγχρονη εποχή: Προκλήσεις και Πολιτικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η αυτοδιοίκηση ειδικά σε περίοδο κρίσης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ασφυκτικό ελεγκτικό πλαίσιο, με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως πραγματικός στόχος πρέπει να είναι η ουσιαστική αυτο – διοίκηση.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας προετοιμάζεται για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών, μια τετραήμερη εκδήλωση που διεξάγεται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες, κατά την οποία εκπρόσωποι περιφερειακών και τοπικών αρχών, εμπειρογνώμονες και πανεπιστημιακοί έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ορθές πρακτικές και τεχνογνωσία στον τομέα της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης. Είναι επίσης μια αναγνωρισμένη πλατφόρμα πολιτικής επικοινωνίας ως προς την ανάπτυξη της πολιτικής της ΕΕ για τη συνοχή, χάρη στην οποία οι φορείς λήψης αποφάσεων ευαισθητοποιούνται σχετικά με τη σημασία των Περιφερειών και των Δήμων στη χάραξη πολιτικών της ΕΕ. Τόνισε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι η ημερίδα που διοργάνωσε η Δ/νση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι εισηγήσεις των ομιλητών είναι στοχευμένες σε αυτήν την κατεύθυνση και θα δώσουν ακριβώς τη διάσταση στην οποία στοχεύει και η εβδομάδα των Περιφερειών.
Στη συνέχεια ακολούθησε το α΄μέρος των εισηγήσεων, με συντονίστρια την υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων κα Λία Γκουντρουμπή και πρώτο ομιλητή τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας κο Γεώργιο Σούλτη.
Ο κ. Σούλτης αναφέρθηκε στην ουσιαστική μεταρρύθμιση που έφερε ο Καλλικράτης στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και σε προβλήματα και δυσχέρειες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι σήμερα. Στη συνέχεια ανέπτυξε μια πολιτική πρόταση για την πιο αποτελεσματική λειτουργία της αυτοδιοίκησης, βασισμένη πάνω σε τέσσερις άξονες: 1) Ουσιαστική ενίσχυση και επέκταση των συμμετοχικών θεσμών, 2) Ουσιαστική εξωστρέφεια των Δήμων και ανάπτυξη «πολιτικών» συνεργασιών μεταξύ τους, 3) Εξωστρέφεια προς την Ευρώπη και διεθνώς και 4) Εξωστρέφεια και συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και ουσιαστική εμπλοκή του Δήμου σε θέματα της ανάπτυξης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις πρωτοβουλίες του Δήμου Λαρισαίων για τη λειτουργία των συμμετοχικών θεσμών, τις παρεμβάσεις και συνεργασίες για θέματα ανάπτυξης, την εξωστρέφεια, τη συμμετοχή σε δίκτυα πόλεων και την αναζήτηση και υλοποίηση ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται πέντε ανταγωνιστικά προγράμματα (Urbact ΙΙΙ, Erasmus+, Horizon2020) ενώ σημαντική είναι και η προσχώρηση του Δήμου σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα πόλεων όπως το ICLEI, Eurotowns, Civitas Forum, River Cities, κτλ.
Το α΄μέρος συνεχίστηκε με την εισήγηση της κας Άσπας Γοσποδίνη, Αρχιτέκτων ΑΠΘ, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τίτλο «Νέες βέλτιστες πολιτικές και πρακτικές Αστικών Αναπλάσεων για τον Πολιτισμό, την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία», τον κο Νικόλα Καραχάλη, Μέλος ΣΕΠ ΕΑΠ / Val. Lead Expert URBACT με την εισήγηση «Πόλεις σε κρίση: Οι προκλήσεις της Αστικής Ατζέντας της Ε.Ε. μετά το Σύμφωνο του Άμστερνταμ» και ολοκληρώθηκε με τον κο Κωστή Μοχιανάκη Διευθυντή Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής Δήμου Ηρακλείου και την εισήγηση «Σχεδιάζω, συνεργάζομαι, πράττω, αναγνωρίζομαι, επανασχεδιάζω. Το αφήγημα του αστικού στρατηγικού σχεδιασμού».
Στο β΄ μέρος συντονιστής ήταν ο κος Δημήτρης Φεγγίτης, Υπεύθυνος Γραφείου ΕΕΤΑΑ Θεσσαλίας και παρουσιάστηκαν οι παρακάτω εισηγήσεις: «Ανάπτυξη Κοινωνικών Ικανοτήτων και Ομαδοσυνεργατικότητα: η νέα τάση στη Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση» από την κα Αγγελική Μπουρμπούλη, Υπεύθυνη Σπουδών και Έρευνας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, «Λάρισα, Η πόλη που μαθαίνει: Ένα αυτοδιοικητικό πείραμα», από τον κο Δημήτρη Δεληγιάννη, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας Δήμου Λαρισαίων, «Τεχνικές για αξιόπιστη διαβούλευση και ενδυνάμωση της συμμετοχής» από τον κο Κλεάνθη Συρακούλη, Επίκουρο Καθηγητή ΤΕΙ Θεσσαλίας, «Θεματικά Πάρκα & Κινητοποίηση της Τοπικής Οικονομίας. Η καλή πρακτική του Μύλου των Ξωτικών» από τον κο Οδυσσέα Ράπτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της e-Trikala A.E., «Καλές πρακτικές για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ανάπτυξης του Δήμου Φαρσάλων» από την κα Ηλέκτρα Θελούρα, Πολιτικό Μηχανικό, Ειδική Συνεργάτιδα του Δημάρχου Φαρσάλων, «Δικτύωση, φαντασία και καλές πρακτικές στην αξιοποίηση τοπικών ιδιοτήτων» από τον κο Σωτήρη Μπόλη, Project Manager του «Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων» και τέλος «Παρουσίαση του προγράμματος CLLD (Leader) για το Νομό Λάρισας» από την κα Σεβαστή Μπασδέκη, Διευθύντρια ΑΕΝΟΛ.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με παρεμβάσεις και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε από τον ο κο Γεώργιο Σούλτη, ο οποίος συνοψίζοντας αναφέρθηκε στα σημαντικότερα σημεία όσων παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκτός από αιρετούς και στελέχη Δήμων από όλη την Ελλάδα, πλήθος παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.