Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Θεματικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ για την Κλιματική Αλλαγή

Το μήνυμα ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα να απωλέσει την εθνική ευκαιρία να συμβάλλει στην προώθηση πολιτικών, δράσεων και λύσεων κατά της κλιματικής αλλαγής, έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ανοίγοντας τις εργασίες του θεματικού Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώνεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, από την ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Ιννστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ΠΕΔ Κρήτης και τελεί από την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη ανέδειξε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ευαισθητοποιώντας και ενεργοποιώντας όλους τους συναρμόδιους φορείς  για την ανάληψη δράσεων που μπορούν να λειτουργήσουν ανασχετικά στις επιπτώσεις αυτές.
Διαρκής στόχος, υπογράμμισε, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να παίξει έναν ενεργό ρόλο στην ανάπυξη της χώρας και ιδιαίτερα της Ελληνικής Περιφέρειας και επισήμανε πως «ένας ΟΤΑ μπορεί να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την τοπική ανάπτυξη ενός τόπου λειτουργώντας ως ενεργειακός καταναλωτής, ως παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας, ως μηχανισμός διαμόρφωσης συμπεριφοράς με άμεση και έμμεση επίπτωση στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή».

Ωστόσο σημείωσε πως είναι αναγκαίο να προσδιοριστεί σαφώς ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικά όσον αφορά την ενέργεια και τη συσχέτισή της με την κλιματική αλλαγή.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στη σημαντική συμβολή των Δήμων σημείωσε πως είναι αυτοί που σχεδιάζουν και υλοποιούν το χωροταξικό σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο αλλά και εξασφαλίζουν την υλοποίηση των έργων ανάπτυξης.
Επίσης, όπως ανέφερε, η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα μεγάλο τελικό καταναλωτή ενέργειας και έτσι, το μέγεθος της κατανάλωσης ενέργειας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί.
Στο πλαίσιο αυτό όπως τόνισε η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να επιδείξει πρωτοβουλίες και δράσεις με ευρεία εφαρμογή, με στόχευση και με αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα όπως είναι: η εξοικονόμηση στα δημοτικά κτίρια, η τηλεθέρμανση με βιομάζα, η αξιοποίηση αστικών στερεών αποβλήτων, τα φωτοβολταϊκά στα κτίρια, η γεωθερμία, η ηλεκτροδότηση οικισμών με ΑΠΕ, η ενεργειακή διαχείριση κτιρίων.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, επικαλούμενος μελέτη του ΟΗΕ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε πως η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Μεσόγειος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 18 «καυτά» σημεία του πλανήτη, τα οποία θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της εντεινόμενης αλλαγής του κλίματος.
Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά υψηλό: στο δυσμενέστερο σενάριο, το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονοµία ως το 2100 ανέρχεται στα 701 δις ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του εθνικού μας χρέους. Μάλιστα οι συντάκτες της Έκθεσης σημειώνουν πως εφόσον η Ελλάδα μειώσει δραστικά τις εκπομπές, στο πλαίσιο και της αντίστοιχης παγκόσµιας προσπάθειας, το συνολικό κόστος μειώνεται κατά €265 δις, στα €436 δις.
Συνοψίζοντας τα μέτρα που πρέπει να λάβει άμεσα η χώρα μας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
 • Άμεση έρευνα για την προσαρμογή του συνόλου των δραστηριοτήτων στον αστικό και τον αγροτικό χώρο στην κλιματική αλλαγή,
 • Άμεση ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής των υδάτινων πόρων
 • Δραστηριοποίηση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης
 • Εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πρόγραμματος προσαρμογής της χώρας στην κλιματική αλλαγή, με:
  • Ορίζοντα δεκαετίας και on going αξιολόγηση του
  • Δέσμευση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα και το ΕΣΠΑ2014-2020
  • Υλοποίηση παρεμβάσεων σε όλους τους σχετιζόμενους τομείς, (δάση, νερό, υγεία, τουρισμό, γεωργία, αστικές περιοχές) με έμφαση στις περιοχές που εμφανίζουν υψηλή τρωτότητα.
Παράλληλα όπως ανέφερε προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματική εφαρμογή σχεδίου προστασίας του περιβάλλοντος και αειφορίας πρέπει, μεταξύ άλλων  να εστιάσουμε:
 • Στη σύνδεση της Εθνικής στρατηγικής για την προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή με το υπάρχον πλαίσιο διαχείρισης φυσικών καταστροφών και τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,
 • Στην αξιολόγηση και ιεράρχηση των εφαρμοζόμενων από τους φορείς μέτρων, με βάση τις αρμοδιότητές τους,
 • στη διερεύνηση και διασφάλιση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης των μέτρων από εθνικές και διεθνείς πηγές,
 • στην κατάρτιση εξειδικευμένων σεναρίων της Ελληνικής οικονομίας και των πλέον τρωτών κλάδων της, με τις γεωγραφικές και χωρικές διαφοροποιήσεις και ιδιαιτερότητες

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως απαιτείται εθνική συνεννόηση και ευρωπαϊκές συνέργειες, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κεντρικό ρόλο, για την προώθηση αποτελεσματικών δράσεων και πολιτικών κατά της κλιματικής αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.