Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Τοπική Αυτοδιοίκηση :Σύγχρονες Υπηρεσίες προς τον Πολίτη

Ο Δήμος με τα μάτια του πολίτη και ο Δήμος που χρειάζεται διαχείριση, είναι οι δύο πυλώνες για μια σύγχρονη διοίκησή του. 

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της ομιλίας του Δημάρχου Τρικκαίων, στο 2ο ετήσιο συνέδριο που διοργάνωσε ο Τομέας Μάνατζμεντ Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΤΟΜΔΔΑ) της ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης επιχειρήσεων). Γενικό θέμα του συνεδρίου ήταν «Για περισσότερη και καλύτερη Αυτοδιοίκηση». Στο αμφιθέατρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου συνομίλησε με θέμα «Σύγχρονες Υπηρεσίες προς τον Πολίτη», με τους Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχο Αγ. Δημητρίου και Ανδρέα Ευθυμίου, Δήμαρχο Μοσχάτου – Ταύρου, με συντονιστή τον αντιπρόεδρο της Δ.Ε. της ΤΟΜΔΔΑ κ. Γιώργο Μπραουδάκη, Γενικό Διευθυντή της CMT ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΠΕ.
Ο κ. Παπαστεργίου διάρθρωσε την ομιλία του στην ανάγκη, ο Δήμοι «να στραφούν περισσότερο γύρω στις προσφερόμενες υπηρεσίες». Ξεκινώντας από την αρχή, ότι «Έξυπνη πόλη είναι η ανοιχτή, εξωστρεφής πόλη, που σκέφτεται διαφορετικά και βρίσκει λύσεις εκεί που άλλοι βρίσκουν προβλήματα», έθεσε στόχους άμεσους και πραγματοποιήσιμους.

Συγκεκριμένα: 

- Ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και λιγότερη ταλαιπωρία για τα στοιχειώδη. ΑΤΜ και delivery πιστοποιητικών
- Δήμος με αντανακλαστικά: Αμεση απάντηση και αλληλοτροφοδότηση στα αιτήματα των πολιτών και φυσικά ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής τους, με χρήση όλων των σύγχρονων τρόπων και μεθόδων που προσφέρει η τεχνολογία
- GIS. Για να ξέρουμε τί έχουμε, πού το έχουμε.
- Έλεγχος φωτισμού και, φυσικά, εξοικονόμηση πόρων
- Έλεγχος φαναριών κυκλοφορίας
- Έλεγχος θέσεων στάθμευσης
- Ηλεκτρονική διαβούλευση. Δεν το έχουμε συνηθίσει, αλλά έχει ενδιαφέρον.
- Έλεγχος ενέργειας στα δημόσια κτίρια και χρήση ΑΠΕ.
Εθεσε και μερικούς στόχους για το επόμενο διάστημα: 
- Αισθητήρες, ΙΟΤ, ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, θορύβου
- Δίκτυο αισθητήρων για πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων 
- Κοινή βάση δεδομένων για δεσποζόμενα και αδέσποτα
- Έξυπνες λύσεις στη διαχείριση των αθλητικών χώρων
- Μέριμνα για τον πολίτη με εφαρμογές όπως αυτή για την Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, την τηλεπρόνοια, το νέο πρόγραμμα Activage για ασθενείς με Άνοια.
- Νέα ματιά στα μουσεία. Διαδραστικές εφαρμογές, χρήση beacons (ήδη λειτουργεί στα Τρίκαλα
Και παρά τις παθογένειες που υφίστανται(Δήμος – «κηπουρός» και όχι φορέας ανάπτυξης, αγκυλώσεις σε ζητήματα γραφειοκρατίας και ατέρμονες αναμονές για τις πολιτικές εξελίξεις), όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, το σημαντικό είναι «Να δούμε και να προτάξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Και μέσω της εξωστρέφειας, να τις εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί αυτή είναι η πιο σημαντική υπηρεσία στον πολίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.