Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ηράκλειο :Αποφευκτέα και Μη Τροφικά Υπολείμματα. Μια Ολιστική Προσέγγιση Διαχείρισης για Αστικές Περιοχές

«Το Ηράκλειο θα γίνει μια πόλη που θα λάμπει από καθαριότητα»
«Τίποτα δεν πάει χαμένο – όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι»! Με αυτή τη φράση περιέγραψε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός την κεντρική ιδέα της γενικότερης πολιτικής του Δήμου για την διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικότερα για την διαχείριση των τροφικών υπολειμμάτων, μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του Urban Initiative Action call2.
Το πρόγραμμα με τίτλο «Αποφευκτέα και Μη Τροφικά Υπολείμματα: Μια Ολιστική Προσέγγιση Διαχείρισης για Αστικές Περιοχές» και ακρωνύμιο «A2UFood» παρουσιάστηκε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, από τον καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης κ. Θρασυβουλο Μανιό και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Χάρη Μαμουλάκη, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια.
 Τη συνέντευξη άνοιξε ο Δήμαρχος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η πρότασή  μας υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστικές καινοτόμες δράσεις» με χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Κατατέθηκαν 312 προτάσεις από ολόκληρη την Ευρώπη, εγκρίθηκαν 16 και ο Δήμος Ηρακλείου ήταν 2ος στη σχετική κατάταξη!


 Οι δράσεις που περιλαμβάνει το A2UFOOD κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:
 Αξιοποιούμε το περίσσευμα τροφής των χώρων μαζικής εστίασης ως πρώτη ύλη για την παρασκευή φαγητού και τη διάθεσή του μέσα από το Ειδικό – Εναλλακτικό  Εστιατόριο του Δήμου Ηρακλείου. Μιλάμε, το διευκρινίζω,  για το φαγητό που μένει αδιάθετο και άθικτο στις κουζίνες των εστιατορίων, όχι για φαγητό που έχει σερβιριστεί.
2.  Ενισχύουμε την κομποστοποίηση, πέραν των δράσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων,  και  με:
A. Κομποστοποιητές γειτονιάς για τα υπολείμματα των χώρων μαζικής εστίασης
Β. Δική μας παραγωγή κομποστοποιήσιμες σακούλες από τα τροφικά υπολείμματα των χώρων μαζικής εστίασης, τις οποίες και θα διαθέτουμε στους δημότες που συμμετέχουν στα αντίστοιχα πρόγραμμα κομποστοποίησης

  • Δημιουργούμε την έξυπνη κάρτα,  η οποία συνδέεται με την κάρτα αγορών του σούπερ μάρκετ κάθε καταναλωτή και μέσω της οποίας πληροφορούμε τον δημότη για το ποια τρόφιμα που έχει στο ψυγείο του πλησιάζουν στη λήξη τους, αλλά και για το πώς μπορεί να τα μαγειρέψει, προτείνοντάς του διάφορες συνταγές.

Αντιλαμβάνομαι ότι για πολλούς η αξιοποίηση των υπολειμμάτων τροφών είναι ένα θέμα που προκαλεί σκεπτικισμό ή ακόμα και επικριτική διάθεση. 
Ωστόσο, όταν εμείς ως δημοτική αρχή ισχυριζόμαστε ότι αν δεν αλλάξουμε εμείς δεν θα αλλάξει η πόλη, το εννοούμε σε όλα τα επίπεδα! Και η αλλαγή της νοοτροπίας με την οποία διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας είναι καίριο ζήτημα.
Είτε μέσω της ανακύκλωσης, είτε μέσω της κομποστοποίησης, είτε με άλλους τρόπους, τα απορρίμματα για έναν σύγχρονο Δήμο πρέπει να αποτελούν αξιοποιήσιμο υλικό,
Η κεντρική ιδέα είναι ότι τίποτα δεν πάει χαμένο – όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι. 
Ο Δήμος Ηρακλείου κινείται σταθερά μεθοδικά και οργανωμένα προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Με κριτήριο τη θετική ανταπόκριση της οποίας τυγχάνουν οι μέχρι στιγμής δράσεις και πρωτοβουλίες μας (νέα ρεύματα ανακύκλωσης, οικιακή κομποστοποίηση κ.α.) είμαι βέβαιος ότι οι δημότες θα συνδράμουν ουσιαστικά στην επιτυχία και αυτής της καινούργιας προσπάθειας
Εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον καθηγητή κ. Θρασύβουλο Μανιό και το ΤΕΙ Κρήτης, για την άψογη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η πρόταση μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των τροφικών υπολειμμάτων.
Για εμάς, όπως έχουμε πει κι άλλες φορές, η ίδια η διαδικασία της συνεργασίας με τους παραγωγικούς και δημιουργικούς φορείς της πόλης είναι εξίσου σημαντική με το αποτέλεσμα που παράγει. Διότι δίνει το πολιτικό στίγμα του Ηρακλείου που ονειρευόμαστε: Ένα Ηράκλειο στο οποίο όλοι θα κάθονται πρόθυμα, γύρω από το ίδιο τραπέζι, θα συζητούν, θα διαφωνούν, θα συμφωνούν και θα συνεργάζονται με γνώμονα το κοινό καλό.». 
«Το Ηράκλειο θα γίνει μια πόλη που θα λάμπει από καθαριότητα»
Με την ευκαιρία, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στον κρίσιμο τομέα της αποκομιδής:
«Το γεγονός ότι δίνουμε έμφαση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν σημαίνει ότι αμελούμε την καθημερινότητα και ιδιαίτερα τον τομέα της αποκομιδής. Αντιθέτως, αποτελεί βασική προτεραιότητά μας.
Εδώ και λίγες εβδομάδες κυκλοφορούν στην πόλη τα οκτώ υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα που αγοράσαμε με ίδιους πόρους, ενώ περιμένουμε τους επόμενους μήνες ακόμα δύο. Θυμίζω ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανανέωση που έχει γίνει στο αμαξοστάσιο του Δήμου εδώ και πολλά χρόνια. Δρομολογούμε παράλληλα τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού της Υπηρεσίας Καθαριότητας και σύντομα θα μπορούμε να σας πούμε περισσότερα επ’ αυτού.
Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ, όπως το έχω κάνει και στο παρελθόν, ότι η καθαριότητα στην πόλη δεν βρίσκεται ακόμα στο επιθυμητό για εμάς επίπεδο. Όμως παρά τα σκαμπανεβάσματα,  που οφείλονται σε διάφορους λόγους και όχι στον Δήμο, θεωρώ ότι το Ηράκλειο σε γενικές γραμμές είναι πιο καθαρό τους τελευταίους μήνες από όσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω ότι ο στόχος μας είναι αδιαπραγμάτευτος:  Ένα Ηράκλειο που θα λάμπει από καθαριότητα. Και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για  τον πετύχουμε»! 
O σχεδιασμός για την διαχείριση των οργανικών αποβλήτων
Στη συνέχεια ο κ. Μανιός και ο κ. Μαμουλάκης μίλησαν τόσο για το πρόγραμμα Α2UFood όσο και για τον συνολικό σχεδιασμό του Δήμου Ηρακλείου σχετικά με τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων.
Ο κ. Μανιός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος Ηρακλείου συμμετέχει σε τρία προγράμματα διαχείρισης οργανικών αποβλήτων, μαζί με το A2UFood (Urban), κάτι που τον καθιστά πρωτοπόρο σε ολόκληρη την Ευρώπη στον συγκεκριμένο τομέα.
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας συμπλήρωσε: «Σε μια περίοδο που η διαχείριση  των οργανικών αποβλήτων εξελίσσεται σε βασικό πρόβλημα για τους περισσότερους δήμους της χώρας, εμείς έχουμε εκπονήσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με στόχο:
-           Την προώθηση της διαλογής στην πηγή
-           Την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας
-           Την αύξηση της κομποστοποίησης.
Τα πολλαπλά οφέλη, περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά της συγκεκριμένης πολιτικής είναι δεδομένα». 
Η ταυτότητα του έργου
Χρηματοδοτικό Εργαλείο: Urban Innovative Actions

Τίτλος Έργου στα Αγγλικά: Avoidable and Unavoidable Food Wastes: A Holistic Managing Approach for Urban Environments

Τίτλος στα Ελληνικά: Αναπόφευκτα και Απευκταία Υπολείμματα Τροφίμων: Μια Ολιστική Διαχειριστική Προσέγγιση για Αστικά Περιβάλλοντα

Γενικότερο Αντικείμενο: Κυκλική Οικονομία

Ειδικό Αντικείμενο: Η ανάπτυξη ενός καινοτόμου και ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των υπολειμμάτων τροφίμων με σαφή προσανατολισμό στην ΑΠΟΦΥΓΗ (και άρα αξιοποίηση τους ως τρόφιμα) αλλά και στη ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ και την αξιοποίηση στην παραγωγή προϊόντων Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας (Βιο-πλαστικά και Κόμποστ).

Κεντρικό Σημείο Ενδιαφέροντος: Οι χώροι Μαζικής Εστίασης

Επιμέρους Δράσεις:
-          Αξιοποίηση καθαρών υπολειμμάτων τροφίμων (ΑΠΕΥΚΤΑΙΑ) ως πρώτες ύλες για την παραγωγή νέων τροφίμων / τροφών, μέσα από τη δημιουργία ενός νέου χώρου μαζικής εστίασης.
-          Ανάπτυξη συστήματος μείωσης παραγωγής υπολειμμάτων τροφίμων στους χώρους μαζικής εστίασης.
-          Ανάπτυξη εργαλείου διαχείρισης αγορών και αποθήκευσης τροφίμων στο σπίτι, ώστε να μειωθούν τα τρόφιμα που πετάγονται (ΑΠΟΦΥΓΗ), μέσα από ένα σύστημα συνδεδεμένο και με την κάρτα πελάτη του super market.
-          Ανάπτυξη συστήματος διαλογής στην πηγή με επίκεντρο τους χώρους μαζικής εστίασης, με έμφαση φυσικά στα υπολείμματα τροφίμων.
-          Ανάπτυξη διαδικασίας παραγωγής βιο-πλαστικών από τροφικά υπολείμματα, με βασικό στόχο την παραγωγή των κομποστοποιήσιμων – σακουλών που απαιτούνται για τα προγράμματα διαλογής στην πηγή.
-          Ανάπτυξη μονάδων κομποστοποίησης διαφορετικών μεγεθών με έμφαση τη χρήση σε επίπεδο γειτονιάς – ομάδας καταστημάτων.

Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 3.912.000 €

Επιδότηση: 80 %

Συνολικό Ποσό Επιδότησης:3.130.000 €

Επικεφαλής Εταίρος: Δήμος Ηρακλείου, με συνολικό προϋπολογισμό 1.497.000 € και χρηματοδότηση 1.198.000 €

Ιδέα – Σύνθεση και Σύνταξη Πρότασης:   ΤΕΙ Κρήτης, Καθηγητής Θ. Μανιός

Εταίροι:
1.       Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ)
2.       Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών
3.       Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Γεωγραφίας  
4.       Enviroplan AE, μελετητική εταιρεία – (σύμβουλος ΕΔΑΚ)
5.       Πανεπιστήμιο Στουτγάρδης, Γερμανία
6.       Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης (ΤΕΙ Κρήτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.