Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Οι θεωρίες του αστικού σχεδιασμού από τη γυναικεία ματιά

Συνεχίζουμε σήμερα στα πλαίσια της ενότητας ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ την παρουσίαση βιβλίων γραμμένα από γυναίκες που με την κριτική ματιά τους έριξαν φως σε κρυμμένες πλευρές της αστικής ανάπτυξης, των πολεοδομικών παρεμβάσεων και των κοινωνικών τους συνεπειών.

"The Just City"
από την Susan S. Fainstein 
Cornell University Press (2011) 
224 σελίδες

Η έννοια της Δίκαιης πόλης της Susan Fainstein ενθαρρύνει τους σχεδιαστές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υιοθετήσουν μια διαφορετική προσέγγιση στην αστική ανάπτυξη. Στόχος της είναι η ισότητα και η υλική ευημερία στο αστικό περιβάλλον ώστε να προωθηθεί μια καλύτερη ποιότητα αστικής ζωής στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας καπιταλιστικής πολιτικής οικονομίας. Η προσέγγιση αυτή προτείνει ό,τι είναι εφικτό στα πλαίσια της καπιταλιστικής αναπτυξιακής πολιτικής χωρίς να περιμένει τις μεγάλες επαναστατικές αλλαγές.

"Discrimination by design " Μια φεμινιστική κριτική του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος
από την Leslie Weisman 
University of Illinois Press (1994) 
200 σελίδες

Το βιβλίο αυτό είναι μια συναρπαστική περιγραφή των σύνθετων κοινωνικών διεργασιών και των συγκρούσεων που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της διαμόρφωσης του αστικού περιβάλλοντος.
Η Leslie Kanes Weisman προσφέρει ένα νέο πλαίσιο για την κατανόηση των χωρικών διαστάσεων του φύλου.Παρακολουθεί την κοινωνική και αρχιτεκτονική ιστορία των ουρανοξυστών, των πολυκαταστημάτων , των εμπορικών κέντρων και των πολιτικών δημόσιας στέγασης.


"What would Jane say ? "
από την Janice Metzger 
Lake Claremont Press (2007) 
373 σελίδες

"Τι θα πει η Τζέιν;" διηγείται την ιστορία δύο προσεγγίσεων για την οικοδόμηση των πόλεων στις αρχές της δεκαετίας του 1900.
Παρουσιάζει μια υπόθεση για το πως θα μπορούσε να γίνει το Σικάγο αν ακουγόταν απόψεις όπως της Jane Addams σχετικά με το σχέδιο του Daniel Burnham's το 1909 για την ανάπτυξη της πόλης του Σικάγο.
Χρησιμοποιώντας επίπονη έρευνα, ιστορικές λεπτομέρειες και τη φαντασία, η Metzger πιστεύει ότι μπορεί να αφηγηθεί μια ενδιαφέρουσα ιστορία.




"Places Women Make"
από την Jane Jose
Wakefield Press (2016)
224 σελίδες

Το "Places Women Make" αναφέρει ιστορίες γυναικών που διαμορφώνουν τις πόλεις της Αυστραλίας - τα κτίρια, τους χώρους και τις κοινωνικές και πολιτικές τους ατζέντες. 
Η Jane Jose παρουσιάζει μια νέα ματιά στην ζωή της πόλης, τα σπουδαία μέρη και τις αφανείς αστικές ηρωίδες που τις έκαναν. Εξετάζει το σχεδιασμό των πόλεων, τους τόπους που χρειαζόμαστε και προτείνει ότι η αστική ζωή θα ήταν πλουσιότερη εάν οι γυναίκες διαδραματίσουν περισσότερο ρόλο στον σχεδιασμό της πόλης.
Η Jane Jose διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό του Sustainable Sydney 2030 για την πόλη του Σίδνεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.