Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Ηράκλειο :«Το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Ηρακλείου , ο ρόλος της επιχειρηματικότητας»

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης αναπτύσσουν θεσμική συνεργασία .Στόχος είναι τη δημιουργία μιας επιτυχημένης επώνυμης πολιτιστικής/τουριστικής διαδρομής (μάρκετινγκ για τη δημιουργία επώνυμου πολιτιστικού προϊόντος, σύνδεση με την τοπική οικονομία και κοινωνία, στοχευμένες κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις - παραγωγούς προϊόντων και υπηρεσιών, κατάρτιση επιχειρηματιών και εργαζομένων, ψηφιακή στρατηγική  κ.λπ.). 
Έχει ήδη εκπονηθεί η μελέτη Marketing για την πόλη του Ηρακλείου από τον Δρ Δημήτρη Κούτουλα, Σύμβουλο Τουριστικού Μάρκετινγκ, Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών και μέρος της μελέτης χρηματοδοτήθηκε από τις Εταιρείες “Golf Residences S.A. - Malia Park” και “Golf Residences S.A. – Agapi Beach”. 
Τέλος, έχει αναρτηθεί η προκήρυξη για τον Διεθνή δημιουργικό διαγωνισμό για τη νέα εικαστική τουριστική ταυτότητα (destination brand) του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. 

Στο πλαίσιο του παραπάνω οράματος για την πόλη του Ηρακλείου ως μία "έξυπνη-συνεκτική πόλη , τόπο συνάντησης «5+1 πολιτισμών", κύρια επιδίωξη μας είναι η εύρεση έξυπνων λύσεων για την ενίσχυση της συνοχής, δηλαδή την αποκατάσταση των «ΚΕΝΩΝ» της πόλης. Των «ΚΕΝΩΝ» που τραυματίζουν την λειτουργία της οικονομίας της πόλης και της κοινωνίας και είναι αλληλένδετα. Το «ΚΕΝΟ» στη λειτουργική σύνδεση της παλιάς πόλης και του παράκτιου μετώπου με την Κνωσό και το λιμάνι, πύλη εισόδου της κρουαζιέρας, έχει σαν συνέπεια  λιγότερους επισκέπτες στην πόλη και τις επιχειρήσεις να συντηρούνται οριακά ή και να κλείνουν. Τα κενά κτίρια των επιχειρήσεων που κλείνουν διαταράσσουν τη συνοχή της πόλης και δημιουργούν το μεγάλο κενό της ανεργίας, πληγή στην οικονομία. Με τη σειρά της η ανεργία δημιουργεί το μεγάλο «ΚΕΝΟ» της φτώχειας που διαταράσσει την συνοχή στην κοινωνία.  Για την επίτευξη του οράματος  - στρατηγικού στόχου, διαμορφώνεται στο πλαίσιο του ΣΟΑΠ και του σχεδίου ΒΑΑ, πολυτομεακό πρόγραμμα με συνδυασμένες πολλαπλασιαστικές παρεμβάσεις τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα με συνδετικό κρίκο «Έξυπνες - Πράσινες - Πολιτιστικές - Επιχειρηματικές διαδρομές» που θα οδηγήσουν τους επισκέπτες στα ίχνη των «5+1» πολιτισμών.

Η υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής και διακίνησης στην πόλη του Ηρακλείου, θα αναδείξει τα εντός αυτής σημεία ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. το ενετικό τείχος, στο οποίο θα προσδοθούν και νέες πολιτιστικές και τουριστικές χρήσεις, θα τη συνδέσει με τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες στην ιστορική πόλη του Ηρακλείου. 

Στόχος της ημερίδας είναι να γίνει γνωστό, στο ευρύ κοινό το οραματικό σχέδιο για την πόλη του Ηρακλείου, ως μία έξυπνη - συνεκτική πόλη και τόπο συνάντησης «5+1 πολιτισμών». 
Κύρια επιδίωξη μας είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός συμμετοχικού σχηματισμού επιχειρήσεων που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη του Ηρακλείου, τύπου Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας (του λοιπού ΤΣΠ), το οποίο θα προωθήσει και θα αξιοποιήσει το έργο των Πολιτιστικών Διαδρομών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα διευρυμένη αγορά για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα των επιχειρήσεων, που θα συμμετάσχουν. 
Ο τρόπος οργάνωσης της διαχείρισης και λειτουργίας της διαδρομής θα έχει τη μορφή μιας επιχειρηματικής συστάδας (cluster) με τη συμμετοχή επιχειρήσεων διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων και μεγεθών, που σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή και άλλους αναπτυξιακούς φορείς θα συνεισφέρει με τεχνογνωσία και πόρους στην σε βάθος χρόνου επιτυχή λειτουργία της και θα προετοιμάσει το έδαφος για τη διεύρυνσή της ή και την ανάπτυξη μελλοντικά και άλλων στην ίδια λογική και φιλοσοφία.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.