Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Καλαμάτα 2030 :Δημιουργικότητα με όραμα

Το διήμερο 5 και 6 Οκτωβρίου 2018 βρισκόμουν στην Καλαμάτα για το συνέδριο smartstatistics4smartcities που οργάνωσε η Eurostat με την ΕΛΣΤΑΤ και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου παρουσίασα την πλατφόρμα smartcity.heraklion.gr , την πρώτη πλατφόρμα διαδικτύου των πραγμάτων σε Ελληνικό Δήμο.

Αρκετές φορές, όχι πάντα, οι θετικές εκπλήξεις έρχονται από την κοινωνική δικτύωση που αναπτύσσεται στο περιθώριο των συνεδρίων.Στον αίθριο χώρο του ξενοδοχείου filoxenia είχα την ευκαιρία να γνωριστώ και να συνομιλήσω για αρκετή ώρα με δυο νέους και δυναμικούς επιστήμονες της Καλαμάτας ,τον Βασίλη Πουλόπουλο και τον Βασίλη Παπαευσταθίου.Πέρα από την επαγγελματική τους επάρκεια με εντυπωσίασε το όραμα που μου ανέπτυξαν για την ΚΑΛΑΜΑΤΑ του 2030.Να πως το περιγράφουν οι ίδιοι.

"Είμαστε σίγουροι ότι η δύναμη της Καλαμάτας είναι οι άνθρωποί της, προσωπικότητες που ξεχωρίζουν για την επιστημονική, επαγγελματική, πολιτιστική και κοινωνική προσφορά τους. Πιστεύουμε ότι το αύριο της πόλης ανήκει στην συνέργεια των πιο ικανών και άξιων δημιουργικών δυνάμεών της, με κοινό στόχο μια Καλαμάτα ανθρώπινη, βιώσιμη και ευτυχισμένη.

Μπορούμε όλοι μας να συνεργαστούμε σε μια σειρά από κοινωφελείς δράσεις και πολιτιστικές πρωτοβουλίες, ώστε η Καλαμάτα να γίνει το 2030 η πόλη πρότυπο που ονειρευόμαστε, με ιδανικά τον πολιτισμό και την παιδεία και με σεβασμό σε όλους, κυρίως στους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τα Άτομα με Αναπηρία.

Σε μια δύσκολη εποχή, σε μια περιοχή με ασύγκριτες ομορφιές και, δυστυχώς, με συγκριτικά μειονεκτήματα, οφείλουμε όλοι μας να είμαστε παρόντες εκεί που η πολιτεία αδυνατεί, αρωγοί εκεί που κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει, οραματιστές εκεί που κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει.

Κανείς δεν θα κάνει τη ζωή μας καλύτερη, αν εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποί της πόλης δεν το επιδιώξουμε, δεν το απαιτήσουμε και δεν προσπαθήσουμε για αυτό. Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοι;"

Πέρα όμως από τις ευγενείς προθέσεις οι άνθρωποι του ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030 αναπτύσσουν και συγκεκριμένες δράσεις που κινούν το ενδιαφέρον και πέρα της τοπικής επίδρασής τους.
Δυο από αυτές είναι η πλατφόρμα παρουσίασης της κοινωνικής ιστορίας των κτηρίων μιας πόλης "Οι φωνές μέσα από τα κτήρια" και η πλατφόρμα KALAMATAMOVE που παρουσιάζει την προσβασιμότητα στην πόλη για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες.Οι δυο αυτές διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις Ελληνικές πόλεις.
Σήμερα στη χώρα μας έχει αναπτυχθεί μια δυναμική από νέους ανθρώπους που ξεπερνούν την ασφυξία της 10ετούς πολύπλευρης κρίσης της χώρας μας και με υπόβαθρο την επιστημονική τους επάρκεια αναζητούν νέες απαντήσεις στα θέματα τοπικής διακυβέρνησης.Σημαντικό συστατικό ενοποίησης τους, αποτελεί η αυθεντική πίστη τους στην συμμετοχικότητα και στην ενδυνάμωση της εμπλοκής των πολιτών στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης.

Αυτές τις ημέρες αναπτύχθηκε μια νέα φιλία που στο άμεσο μέλλον θα μετατραπεί σε συνεργασία !


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.