Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Eurocities : Κάλεσμα σε συμμετοχή αξιολόγησης αστικών δράσεων.

Το 2019 είναι έτος μετασχηματισμού και ανανέωσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και για τις πόλεις. 
Οπότε δεν υπήρχε καλύτερο μέρος για να διοργανωθεί το ετήσιο συνέδριο του Eurocities απ ότι στην Πράγα, όπου το παλιό συναντά το νέο και οι προκλήσεις της μεταμόρφωσης μιας πόλης μπορούν να βιωθούν άμεσα. 
Η Πράγα θεωρείται πάντοτε πόλη σε πολλά σταυροδρόμια. Σήμερα, οι ηγέτες όλων των πόλεων προσπαθούν να διαχειριστούν τη μετάβαση στο μέλλον με βιώσιμες και χωρίς αποκλεισμούς πόλεις και μια Ευρώπη που αντικατοπτρίζει τις κοινωνίες μας. 

Το ετήσιο συνέδριο EUROCITIES στην Πράγα με τίτλο «πόλεις σε σταυροδρόμι» θα προβληματιστεί για το νέο πολιτικό τοπίο σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και για τα μεταβαλλόμενα τοπία στις Ευρωπαϊκές πόλεις . 
Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την πραγματική αστική ζωή στους ιστορικούς πυρήνες των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων και πώς μπορούμε να φέρουμε πίσω την πόλη και να βρούμε νέους στόχους για παλιούς δημοτικούς ή βιομηχανικούς χώρους που δεν εξυπηρετούν πλέον τους αρχικούς τους σκοπούς; 
Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών θα είναι εξαιρετικά εμπνευσμένη για τους συμμετέχοντες από πόλεις που ασχολούνται με παρόμοια θέματα. Θα είναι επίσης η ευκαιρία να συζητήσετε άμεσα με εκπροσώπους των νέων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και να προχωρήσει η διαδικασία για το μέλλον του δικτύου EUROCITIES υιοθετώντας το νέο όραμα και τους στρατηγικούς στόχους. Σε αυτό το έτος μετασχηματισμού - σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το EUROCITIES και στις ίδιες τις πόλεις - θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τις συμμετοχές στην πρόσκληση μας για βραβεία που αντικατοπτρίζουν το έργο που κάνετε για τη μετατροπή των πόλεων σας. 

Οι πόλεις πραγματοποιούν έργα φυσικής μεταμόρφωσης για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όπως η επανεπεξεργασία, η κινητικότητα ή η διατήρηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Αλλά η αλλαγή έχει επίσης επίδραση στην κοινωνία και αυτό πρέπει να αποτυπώνεται. Η ανανέωση του αστικού χώρου επηρεάζει όχι μόνο τη φυσική σφαίρα αλλά και τις κοινότητες που ζουν αυτές τις αλλαγές. 
Η κοινωνική καινοτομία και η ανανέωση των αστικών περιοχών πηγαίνουν χέρι-χέρι, ένα μετασχηματισμό πόλεων που χτίζει συνεκτικές  κοινότητες προς όφελος των ανθρώπων. 


Καλούμε τις συμμετοχές στις κατηγορίες συνεργασία, καινοτομία και συμμετοχή: 

Συνεργασία σε φυσικό μετασχηματισμό Ψάχνουμε για έργα αναδιαμόρφωσης, π.χ. των στρατηγικών έργων για τη μετατροπή βιομηχανικών περιοχών ή την επαναχρησιμοποίηση βιομηχανικών κτιρίων, όπου τμήματα της πόλης, η βιομηχανία και άλλοι ενδιαφερόμενοι εργάζονται μαζί σε masterplan μετασχηματισμού. 

Καινοτομία για κοινωνικό μετασχηματισμό Ψάχνουμε για έργα που αλλάζουν τον ιστό των πόλεων μας, είτε αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της εξευρωπαϊσμού και παρέχοντας προσιτή στέγαση, ενσωματώνοντας τους μετανάστες στις κοινότητες ή αντιμετωπίζοντας τις ανισότητες, την αστική φτώχεια και την έλλειψη στέγης. 


Συμμετοχή στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς Ψάχνουμε για έργα που διαχειρίζονται την πολιτιστική κληρονομιά μας με προσεγμένες αναθεωρήσεις ιστορικών κτιρίων για την κοινότητα ή έργα που φτάνουν στους κατοίκους σε περιοχές που αποτελούν περιοχές εστίασης για τους τουρίστες. 


Τα έντυπα συμμετοχής πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 3 Ιουνίου, ώρα 12 το μεσημέρι. Βρείτε την πλήρη κλήση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.