Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Δίκτυο πόλεων για το προσφυγικό :Απαραίτητη η συνέχιση του προγράμματος

Με κείμενο – διακήρυξη για τη συνέχιση των δράσεων για το προσφυγικό, ανεξαρτήτως εκλεγέντων Δημάρχων, αλλά και πρόσθετη συνεργασία, συντονίζουν τη δράση τους τα μέλη του Δικτύου Πόλεων για το Προσφυγικό. Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων συναντήθηκαν το πρωί της Πέμπτης 4 Απριλίου 2019 στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Γ. Καμίνη. 
Στη σύσκεψη μετείχαν, οι Δήμαρχοι Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου, Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, Ηρακλείου  Βασίλης Λαμπρινός, Τήλου Μαρία Καμμά – Αλιφέρη και Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων Δημήτρης  Δεληγιάννης και εκπρόσωποι των Δήμων Καρδίτσας και Τρίπολης. Στο δίκτυο μετέχουν επίσης οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, και Ν. Φιλαδέλφειας.

Η έναρξη της συζήτησης στο Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και προσφύγων του Δήμου Αθηναίων έγινε με την εισαγωγική ομιλία του κ. Καμίνη και πρόσθετες αναφορές από τον αντιδήμαρχο Μεταναστών και προσφύγων κ. Λ. Παπαγιαννάκη. Ακολούθως, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του οικοδεσπότη Δήμου, αλλά και συζητήθηκε η εκτενής αποτίμηση των όσων έχουν γίνει από τα μέλη του Δικτύου. Η τελική απόφαση, συνίσταται σε δύο σκέλη:

  1. Υπογραφή διακήρυξης για δέσμευση των τοπικών αρχών που θα προκύψουν από τις επόμενες εκλογές, να διατηρήσουν τις υπάρχουσες δράσεις του Δικτύου
  2. Συνέχιση της συνεργασίας ανάμεσα στους Δήμους – μέλη του Δικτύου, με στόχο την ενίσχυση της τεχνικής βοήθειας και των δράσεων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συνεχιστεί και μετά το τέλος του 2019,  διότι έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι το καταλληλότερο για την φιλοξενία των προσφύγων σε ανθρώπινες συνθήκες, για την καταπολέμηση των ρατσιστικών και των ξενοφοβικών αντιλήψεων, καθώς και για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, ακόμα και οικονομικά.  Με την άποψη αυτή συντάχθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι

Το Δίκτυο Πόλεων για το Προσφυγικό ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018, αποτελείται από Δήμους που υλοποιούν το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε μικρά διαμερίσματα και στόχος του είναι  η θέσπιση ενός μηχανισμού που θα λειτουργήσει ως κόμβος διαβούλευσης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας, ενθάρρυνσης συμπράξεων και προώθησης συντονισμένων δράσεων για την ανάπτυξη πολιτικών κοινωνικής ένταξης προσφύγων και μεταναστών στη ζωή των πόλεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.