Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Λάρισα : Θα φιλοξενήσει το ετήσιο συνέδριο «Major Cities of Europe» του 2020

Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν (από δεξιά) Γιώργος Σουλτης – αντιδήμαρχος, Απόστολος Καλογιάννης – δήμαρχος Λαρισαίων, Ντίνος Διαμάντος – δημοτικός σύμβουλος και Λία Γκουντρουμπή – από το γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων
Την πραγματοποίηση στη Λάρισα διεθνούς συνεδρίου, όπου θα παραβρεθούν εκπρόσωποι από τουλάχιστον πενήντα πόλεις τόσο της Ευρώπης όσο και από χώρες όλου του κόσμου, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Δημαρχείο.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 27 έως και τις 29 Μαΐου 2020 και προέκυψε στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου Λαρισαίων στο δίκτυο «Major Cities of Europe».

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης διοργάνωσης είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά διεξάγεται στην Ελλάδα αντίστοιχο συνέδριο, ενώ στη θεματολογία αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο κ. Καλογιάννης: «Θα αφορά θέματα που έχουν να κάνουν με την υψηλή τεχνολογία όπως τον Ψηφιακό Δήμο και τις «Έξυπνες Πόλεις». Άλλωστε ο Ψηφιακός Δήμος Λαρισαίων και η Έξυπνη Πόλη είναι κεντρικά ζητήματα της επόμενης δημοτικής περιόδου που ξεκινά τον Σεπτέμβριο».
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων,  το δίκτυο Major Cities of Europe ιδρύθηκε το 1982 και αποτελεί, ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς, των σημαντικότερων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολλών Ευρωπαϊκών πόλεων αλλά και οργανισμών σε θέματα νέων τεχνολογιών και καινοτόμων υπηρεσιών.
Η κοινότητα των Major Cities of Europe αποτελεί ευκαιρία για:
–     δικτύωση και συνεργασία με έμπειρους προμηθευτές υπηρεσιών υψηλών τεχνολογιών, με σημαντικούς εθνικούς κυβερνητικούς οργανισμούς, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική
–     ανταλλαγή εμπειριών με τους κορυφαίους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της βιομηχανίας και της Ακαδημαϊκής κοινότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο
–     ενημέρωση και προώθηση καλών πρακτικών όπως αυτές παρουσιάζονται στα εκάστοτε workshops, τα ετήσια συνέδρια αλλά και τη προβολή μέσα από τα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης και
–     προώθηση της καινοτομίας και σημαντική βελτίωση της απόδοση της εκάστοτε τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από την τεχνολογία.
Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένοι Δήμοι που είναι μέλη του δικτύου: Αμβούργο, Τελ Αβίβ, Δουβλίνο, Όσλο, Βαρκελώνη, Βοστώνη, Μπέρμινχαμ, Βερολίνο, Τεργέστη, Ουψάλα, Ρώμη, Ζυρίχη, Γενεύη, Τρίκαλα, Γένοβα, Αϊντχόβεν, Λειψία, Λιβόρνο, Πράτο, Λιουμπλιάνα κ.α.
Η βασική δραστηριότητα του Οργανισμού είναι το ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από το 1982, σε μια διαφορετική πόλη, κατά τη διάρκεια του οποίου, διακεκριμένοι ομιλητές από όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως παρουσιάζουν τις τελευταίες καινοτομίες ΤΠΕ στις πόλεις τους.
Οι στόχοι που επιτυγχάνονται μέσα από το Συνέδριο είναι :
–     Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, πραγματοποίηση εργαστηρίων.
–     Διάδοση μεταξύ των μελών καινοτόμων πρακτικών από όλο τον κόσμο.
–     Διευκόλυνση της συζήτησης και της συμμετοχής των μελών.
–     Υποστήριξη της συμμετοχής των μελών σε διακρατικά σχέδια.
–     Συνεργασία με τους χορηγούς για να ενημερώσουν τη συμμετοχή τους στον δημόσιο τομέα σε υποεθνικό επίπεδο.
«Ο Δήμος Λάρισας συμμετέχει στο Δίκτυο αυτό ως μέλος. Και φυσικά, αυτό είναι μία από τις πολλές δραστηριότητες και συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και δίκτυα με σημαντικά αποτελέσματα που έχει επιδείξει τα τελευταία 5 χρόνια. Με συστηματική δουλειά του γραφείου Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Δήμου υπό την εποπτεία του Αντιδημάρχου Γ. Σούλτη» επισήμανε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Στη Βενετία ανακοινώθηκε η απόφαση
Φέτος το Συνέδριο του Δικτύου Major Cities of Europe πραγματοποιήθηκε στη Βενετία στις 13-14 Ιουνίου. Συμμετείχαν εκεί ως εκπρόσωποι του Δήμου Λαρισαίων ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Διαμάντος και το στέλεχος του Γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης, Χριστίνα Μητρούλα.
Η συμμετοχή των εκπροσώπων του Δήμου υπήρξε τόσο στην Εκτελεστική Επιτροπή όσο και στη Συνέλευση των μελών όπου και αποφασίστηκε η πόλη που θα φιλοξενήσει το Συνέδριο του 2020.
Είχε προηγηθεί επίσκεψη στη Λάρισα του Προέδρου του οργανισμού κου Giorgio Prister για μία πρώτη άποψη των πιθανών υποδομών φιλοξενίας του Συνεδρίου και συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων με τον οποίο συζητήθηκε το θέμα.
Η τελική απόφαση ανακοινώθηκε στο κλείσιμο του Συνεδρίου της Βενετίας όπου, μετά από μία σύντομη τοποθέτηση του ΚωνσταΝτίνου Διαμάντου προς τους Συνέδρους – που μετέφερε και το χαιρετισμό του Δημάρχου Λαρισαίων κου Απόστολου Καλογιάννη.
«Έτσι, για πρώτη φορά το συνέδριο του δικτύου Major Cities of Europe IT Users Group θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα θα φιλοξενηθεί στη Λάρισα, 27-29  Μαΐου του 2020. Βλέποντας τη λίστα όλων των προηγούμενων πόλεων που φιλοξένησαν το συνέδριο (ενδεικτικά αναφέρονται Φλωρεντία, Αμβούργο, Ζυρίχη Ρώμη, Λονδίνο), είναι δεδομένο ότι ο πήχης βρίσκεται πολύ ψηλά.
Η Λάρισα μπαίνει στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού, και όχι μόνο, ενδιαφέροντος των σημαντικών πόλεων που θέλουν να περάσουν στην «έξυπνη» και ψηφιακή εποχή» δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων.
Καταλήγοντας στην συνέντευξη ο κ. Καλογιάννης εξήρε τη δουλειά των υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου που αφορούν στην διεκδίκηση και υλοποίηση ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γ. Σούλτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.