Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Προβληματισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας της ΕΕ

# Μοχιανάκης Κωστής.

Όπως είναι ήδη γνωστό προτάθηκαν οι νέοι υποψήφιοι επίτροποι και αντιπρόεδροι της ΕΕ και οι πολιτικές ευθύνες που τους αντιστοιχούν.
Οι τρεις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ευρώπης και μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων που αντιστοιχούν στις αρμοδιότητες των τριών εκτελεστικών Αντιπροέδρων.
Εξετάζοντας τους τίτλους και τις αρμοδιότητες των υπολοίπων αντιπροέδρων και επιτρόπων παρατηρείται ένα μεγάλο κενό.
Απουσιάζει η ενασχόληση με τα θέματα αστικών πολιτικών.Ξέρουμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο σύντομα το 70% των ανθρώπων θα ζουν σε πόλεις και το ποσοστό αυτό στην Ευρώπη θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Γιατί, λοιπόν, τα ζητήματα της τοπικής αστικής διακυβέρνησης απουσιάζουν από το θεματολόγιο της νέας ηγεσίας της ΕΕ ;

Δικαίως, υπάρχει μια συζήτηση ανάμεσα, τουλάχιστον , σε αυτούς που αναζητούν νέους δρόμους στις πολιτικές της ΕΕ για την αναβάθμιση της τοπικής διακυβέρνησης και οραματίζονται την μετάβαση από την Ευρώπη των κρατών ( στην ιδρυτική πράξη ) και την Ευρώπη των Περιφερειών ( τη δεκαετία του ΄80 ) στην σύγχρονη Ευρώπη των πόλεων.

Ήδη οι αρχικοί ψίθυροι δυναμώνουν και αξίζουν προσοχής.Ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση της Anna Lisa Boni γραμματέως του μεγαλύτερου δικτύου πόλεων στην Ευρώπη Eurocities που θέλει να επιστήσουμε την προσοχή των νέων Επιτρόπων στο σημαντικό ρόλο των πόλεων στην Ευρώπη. Μια καλή ευκαιρία για να γίνει αυτό είναι οι ακροάσεις των ορισθέντων Επιτρόπων μπροστά στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα διεξαχθούν από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Οκτωβρίου. 

Εκτός από τις ερωτήσεις για συγκεκριμένα θέματα που το δίκτυο Eurocities θα συλλέξει και θα προτείνει μέσω των αρμόδιων Προέδρων των Επιτροπών, οι βουλευτές του ΕΚ μπορούν να θέσουν μεμονωμένες ερωτήσεις κατά τις ακροάσεις. 

Προτείνει , λοιπόν , να προσεγγιστούν οι ευρωβουλευτές και να τους συσταθεί να αναφερθούν στο θέμα των αστικών υποθέσεων στις ακροάσεις στις οποίες συμμετέχουν, για παράδειγμα, ερωτώντας ένα από τα παρακάτω :

• Περισσότερο από το 70% των πολιτικών της ΕΕ πρέπει να υλοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο. Θα συνεργαστείτε με τις πόλεις για να σχεδιάσετε το πρόγραμμά σας; 
• Οι πόλεις είναι το επίπεδο κυβέρνησης που βρίσκεται πλησιέστερα στον λαό. Πώς σχεδιάζετε να εμπλέξετε τις πόλεις στη δουλειά σας; 
• (ανάλογα με την ευθύνη του Επιτρόπου :) Οι πόλεις διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής / στη δημιουργία θέσεων εργασίας / στην ένταξη των μεταναστών / ως κόμβους για την καινοτομία / στον ψηφιακό μετασχηματισμό / για τη συμμετοχή των πολιτών - πώς θα εμπλέξετε τις πόλεις στην ανάπτυξη των πολιτικών σας;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.