Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

“Παίρνουμε πίσω τις ζωές μας, παίρνοντας πίσω τη Γειτονιά”


Τίτλος Εργαστηρίου: Παίρνουμε πίσω τις ζωές μας, παίρνοντας πίσω τη Γειτονιά 
Τόπος: Πάρκο Τσέπης (Αγαπηνού με Ιωάννου Μιχαήλ γωνία, Θεσσαλονίκη) ,Ημερομηνία: Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2019 , Ώρες: 18:00 - 23:00
Γλώσσα Εργαστηρίου: Αγγλικά με διευκόλυνση στα Ελληνικά
Συνδιοργάνωση: κονS2επτ, Creativity Platform, Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου
Με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση, παρατηρούμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν για να λειτουργήσουν καλύτερα για το κοινό όφελος. 
Ενθουσιασμένοι από την ιδέα ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε τις οικονομίες στις οποίες ζούμε, Γειτονιές σε όλο τον κόσμο παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και επιχειρούν να συμβάλλουν στη δημιουργία νέων κόσμων και εναλλακτικών οικονομιών. 
Αν θεωρήσουμε ότι η οικονομία είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων και των πράξεών μας σε καθημερινό επίπεδο, πώς θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τη βελτίωση της ευημερίας σε μια Γειτονιά; 
Με αφορμή την επίσκεψη της διεθνούς φήμης Καθηγήτριας Κatherine Gibson στη Θεσσαλονίκη, η κονS2επτ, η Creativity Platform και η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου συνδιοργανώνουν την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, ένα βιωματικό εργαστήριο στο Πάρκο Τσέπης. 
Η πράξη εφαρμόζει τη θεωρία και η θεωρία δίνει νόημα στην πράξη. Έτσι, μέσα από το εργαστήριο επιθυμούμε να επαναφέρουμε στο δημόσιο διάλογο την έννοια της Γειτονιάς εντός ενός συμβιωτικού και καθημερινού πλαισίου. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να τεθούν τα θεμέλια για μία επαναπροσέγγιση της Γειτονιάς μέσα από βιωματικούς και ενδοσκοπικούς τρόπους μάθησης. Συγκεκριμένα, θα κάνουμε ευρεία χρήση των εργαλείων που μας προσφέρει το βιβλίο της Gibson-Graham με τίτλο “Take Back the Economy” και θα ασχοληθούμε με ζητήματα που αφορούν στα κοινά, στην ευζωία, στην εργασία και στην ιδιοκτησία.
Το εργαστήριο είναι δωρεάν και απευθύνεται σε φοιτήτριες, ακτιβιστές, ερευνήτριες, μέλη εγχειρημάτων και συλλογικοτήτων, αλλά και σε όλο τον κόσμο της Γειτονιάς. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η γλώσσα του εργαστηρίου θα είναι τα Αγγλικά, ενώ θα υπάρξει διευκόλυνση στα Ελληνικά για όσους και όσες δυσκολεύονται. Μετά το τέλος του εργαστηρίου, θα λειτουργήσει μπαρ οικονομικής ενίσχυσης. Τα έσοδα προορίζονται για την μετάφραση του βιβλίου της Gibson-Graham με τίτλο “Take back the Economy: An Ethical Guide to Transforming our Communities”. 
Σημείωση: Σε περίπτωση βροχής θα μεταφερθούμε στη Δημοτική Κεντρική Βιβλιοθήκη
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριο: https://www.facebook.com/events/1332015443623712/
Λίγα λόγια για την Catherine Gibson
Η Δρ. Katherine Gibson είναι διεθνώς γνωστή για την έρευνά της για την επανεξέταση των οικονομιών ως χώρων ηθικής δράσης. Εκπαιδεύτηκε ως Ανθρωπο-γεωγράφος με ειδίκευση στην πολιτική οικονομία και μαζί με τη συνεργάτη της για πάνω από 30 χρόνια, Δρ. Julie Graham, ανέπτυξε μια ξεχωριστή προσέγγιση στην οικονομική γεωγραφία, βασιζόμενη στον φεμινισμό, τον μετα-στρουκτουραλισμό και την έρευνα δράσης.
Το ερευνητικό πρόγραμμα ποικίλων οικονομιών που ξεκίνησαν έχει γίνει ένα ζωντανό πεδίο σπουδών στο πλαίσιο των κοινωνικών επιστημών.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η φωνή των Gibson-Graham ηγήθηκε της κριτικής στην καπιταλοκεντρική σκέψη που εμποδίζει την ανάδυση οικονομικών δυνατοτήτων.
Έχουν συγγράψει από κοινού τα βιβλία “The end of capitalism (as we knew it): a feminist critique of political economy” και “A postcapitalist politics” και συνεργασία με άλλους/-ες τα βιβλία “Take back the economy: an ethical guide for transforming communities” και “ Making other worlds possible: performing diverse economies”.
Η Δρ. Katherine Gibson έχει διευθύνει ερευνητικά προγράμματα δράσης με κοινότητες που ενδιαφέρονται για εναλλακτικές οδούς οικονομικής ανάπτυξης στην Αυστραλία, την Παπούα-Νέα Γουινέα, τις Νήσους του Σολομώντος και τις Φιλιππίνες.
Τα σημερινά ερευνητικά ενδιαφέροντα της δρ. Katherine Gibson περιλαμβάνουν:
  • Οι ποικίλες οικονομίες μέσω της καταγραφής των ποικίλων οικονομιών και της αναδιατύπωσης της οικονομικής θεωρίας, συμπεριλαμβανομένων των θεωριών της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της βιομηχανικής αναδιάρθρωσης, της περιφερειακής ανάπτυξης, της παγκοσμιοποίησης, της επιχείρησης, της τάξης και της υποκειμενικότητας, της οικιακής εργασίας και των μη καπιταλιστικών οικονομικών δραστηριοτήτων, των κοινωνικών επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών.
               
  • Η επανεξέταση του αστικού χώρου υπό το πρίσμα της φεμινιστικής, μεταποικιακής και queer θεωρίας μέσω πειραματισμού με μεταμοντέρνες πρακτικές σχεδιασμού.
               
  • Η εναλλακτική κοινοτική και περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, περιφερειακή διακυβέρνηση και βιωσιμότητα, η ανάπτυξη νέων αναπτυξιακών οδών που φροντίζουν τα μη ανθρώπινα και ανθρώπινα ενδιαιτήματα στο παρόν και το μέλλον

Λίγα λόγια για το βιβλίο “Take Back the Economy: An Ethical Guide to Transforming Our Communities” [Η Ανάκτηση της Οικονομίας: Ένας Ηθικός Οδηγός για τη Μεταμόρφωση των Κοινοτήτων μας]


Σε αυτό το καινοτόμο βιβλίο, οι J.K. Gibson-Graham, Jenny Cameron και Stephen Healy συνεισφέρουν στις πολύπλοκες κατανοήσεις των οικονομικών από μία πρακτική άποψη: 

Τι μπορούμε να κάνουμε στο τώρα, στις δικές μας κοινότητες, για να κάνουμε τη διαφορά; Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν προσβάσιμο οδηγό για την απομυθοποίηση της οικονομίας και τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου κόσμου. Αποσυναρμολογεί την ιδέα ότι η οικονομία λειτουργεί ανεξάρτητα από εμάς και ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο διαχειρίζεται καλύτερα και αποκλειστικά από τους ‘ειδικούς’. Έτσι αποδεικνύει ότι η οικονομία είναι το αποτέλεσμα των πράξεων και των αποφάσεων που παίρνουμε κάθε μέρα. Το βιβλίο βασίζεται στην προϋπόθεση ότι ο αναπροσανατολισμός της οικονομίας σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από τον έλεγχο της παραγωγής - αυτό σημαίνει να ανακαλύψουμε εκ νέου τον εαυτό μας, τις κοινότητές και τις Γειτονιές μας. Από αυτή την πράξη «αναδιαμόρφωσης» προκύπτει μια νέα κατανόηση της εργασίας, της επιχείρησης, της αγοράς, της περιουσίας, ακόμη και της χρηματοδότησης. Το βιβλίο είναι γεμάτο ασκήσεις και χρησιμοποιεί εμπνευσμένα παραδείγματα από όλο τον κόσμο. Έτσι δείχνει πώς μπορούν οι άνθρωποι να εφαρμόσουν μικρής κλίμακας αλλαγές στη ζωή τους για να δημιουργήσουν πιο ηθικές οικονομίες. Σε αυτό το θαυμάσιο έργο το οποίο απουσιάζει από την Ελληνική βιβλιογραφία θα βρούμε μια εργαλειοθήκη που θα μας οδηγήσει σε μία πιο ηθική και αποτελεσματική δράση οποτεδήποτε και οπουδήποτε.
Πρόγραμμα

18:00 - 18:20 Παρουσίαση Συνδιοργανωτών

18:20 – 21:00 Εργαστήριο

21:00 – 23:00 Πάρτυ Οικονομικής Ενίσχυσης για την έκδοση του βιβλίου “Take Back the Economy: An Ethical Guide for Transforming Our Communities” στα ελληνικά



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.