Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Οι πόλεις ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια θέση στο τραπέζι !


Γιατί θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει μια θέση στο τραπέζι; 
Η γενική γραμματέας του δικτύου EUROCITIES Άννα Λίζα Μπόνι, μιλάει για το στόχο 12 της καμπάνιας των 100 ημερών.
Συνέντευξη της Anna Lisa Boni από τον Ivo Banek για την καμπάνια των 100 ημερών .



Το δίκτυο EUROCITIES ζητά "μια θέση στο τραπέζι" για τις πόλεις στις Βρυξέλλες : θέλετε αυτές να έχουν λόγο στην ευρωπαϊκή πολιτική. Γιατί;
Οι πόλεις είναι ο τόπος όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολλά από τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση . Οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στις πόλεις υπόκεινται σε ιδιαίτερη πίεση, το σώμα και η ψυχή τους πιέζονται  από το περιβάλλον τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί από αυτούς συμμετέχουν σε δημόσιες διαμαρτυρίες για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή.
Αυτά είναι παγκόσμια προβλήματα ...
... αλλά οι λύσεις πρέπει να είναι τοπικές. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν στις πόλεις. Η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και της καταπολέμησης της φτώχειας, η ένταξη των μεταναστών, μια δίκαιη μεταβατική περίοδος - χρειαζόμαστε τις πόλεις για να συμβεί αυτό.
Τι φέρνουν οι πόλεις στο ευρωπαϊκό τραπέζι ;
Εξειδίκευση και εμπειρία από την πραγματικότητα. Οι πόλεις είναι αισθητήρες για ότι κινείται και ότι αφορά τους ανθρώπους. Οι πόλεις μαθαίνουν επίσης να μοιράζονται την εξουσία - να ακούνε τους πολίτες τους και να συνενώνουν μαζί τις αστικές πολιτικές. Αυτό δημιουργεί νέους τύπους ευθύνης και κυριότητας: οι άνθρωποι παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους. Είναι πιο ενημερωμένοι από ποτέ, και θέλουν να συμμετάσχουν.
Η δέσμευση των πολιτών είναι επίσης υψηλή στην ευρωπαϊκή ατζέντα.
Νομίζω ότι είναι δύσκολο για την ΕΕ να εμπλέξει άμεσα τους πολίτες, πέρα ​​από τις εκλογές και τις δημόσιες διαβουλεύσεις που συνήθως φθάνουν μόνο σε ορισμένες ομάδες. Οι άνθρωποι ασχολούνται μάλλον με τοπικό επίπεδο, επίσης επειδή οι κυβερνήσεις των πόλεων συχνά πρέπει να υπερβαίνουν τις πολιτικές ιδεολογίες και να βρουν απλώς ρεαλιστικές λύσεις που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων.
Ποιος είναι ο ρόλος του δικτύου EUROCITIES σε όλα αυτά;
Είμαστε το "Pragma Party" της Ευρώπης, η πλατφόρμα για τις πόλεις και οι πραγματικοί πολιτικοί ηγέτες τους. Ως γενικός γραμματέας της EUROCITIES μου αρέσει να τους υποστηρίζω επειδή συνδυάζουν ένα πολιτικό όραμα για την πόλη τους με αυτή την πολύ συγκεκριμένη προσέγγιση στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. 
Ως δίκτυο είμαστε σε θέση να καταλύουμε τις κοινές ανησυχίες, να χαρτογραφούμε τις τάσεις - και να βοηθήσουμε τις πόλεις να μάθουν η μια από την άλλη. Ανανεώσαμε τους σκοπούς και τους στόχους του EUROCITIES για να καταστήσουμε σαφές: το έργο μας είναι επικεντρωμένο στον πολίτη και καθοδηγείται από τις επιπτώσεις. Σε ό, τι κάνουμε, θέλουμε να επιτυχουμε τη διαφορά και να βελτιώσουμε την ποιότητα της αστικής ζωής. 

Εν ολίγοις: αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη όπου οι πόλεις είναι πραγματικοί εταίροι με την ΕΕ για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Πηγή : www.eurocities.eu

2 σχόλια :

  1. Συμφωνώ με το αίτημα, αν και το βλέπω δύσκολο. Αρκετές χώρες (όπως η Ελλάδα) δεν έχουν προχωρήσει καν στη θεσμοθέτηση της μητροπολιτικής διακυβέρνησης, αν και υπάρχει σαφής πολιτική κατεύθυνση από την ΕΕ. Παρόλα αυτά, το αίτημα των eurocities πρέπει να "ζυμώνεται"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.