Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Βαρκελώνη : Ο δρόμος για έξοδο από την κρίση

Bàrbara Pons-Giner.
# Δημοσιεύθηκε στο eurocities.eu από τον Fraser Moore

Ο τουρισμός και η Βαρκελώνη συμβαδίζουν - σχεδόν το 9% των θέσεων εργασίας συνδέονται με τον τουρισμό και ο τομέας παράγει πάνω από το 7% του ΑΕΠ της πόλης. Αλλά οι κάτοικοι συχνά αισθάνονται κουρασμένοι από τον μαζικό τουρισμό. Όλα αυτά άλλαξαν, ωστόσο, με το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19.

Τώρα που οι κάποτε πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές όπως η Las Ramblas είναι ήσυχες, η Βαρκελώνη ανακαλύπτει εκ νέου το κέντρο της πόλης και κοιτάζει το μέλλον. Με την πανδημία να παρέχει μια ευκαιρία για αλλαγή, η πόλη της Καταλονίας θέλει να προχωρήσει πέρα ​​από την τουριστική οικονομία και να διευρύνει τις οικονομικές της προοπτικές.

Μιλώντας στον διάλογο των πόλεων του δικτύου Eurocities για προγράμματα ανάκαμψης στις πόλεις της Ευρώπης στις 20 Νοεμβρίου 2020 , η Bàrbara Pons-Giner του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαρκελώνης εξήγησε τον «Barcelona way» για έξοδο από την κρίση. Παρουσιάζοντας το «Σύμφωνο για τη Βαρκελώνη», η Pons-Giner τόνισε τη σημασία της διαφοροποίησης της οικονομίας και της σταδιακής προσέγγισης για την ανάκαμψή της.

Μαζί με μια εσωτερική ειδική ομάδα για την κατάρτιση του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης, ένα μέρος της διαδικασίας περιλαμβάνει μια νέα εκστρατεία δημοσιότητας και πληροφόρησης που περιγράφει τις δράσεις της πόλης. 
«Η Βαρκελώνη δεν σταματά ποτέ», λέει η Pons-Giner, αναφερόμενος στον ιστότοπο που δημιουργήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο για να παρουσιάσει τα μέτρα του και τις ιστορίες ανθρώπων και επιχειρήσεων που ανακάμπτουν. Αλλά ένα βασικό στοιχείο του σχεδίου περιλαμβάνει τους δημόσιους χώρους της πόλης.

Παράλληλα με τη Las Ramblas είναι η Via Laietana, ένας κύριος δρόμος βορρά-νότου που περνά από το κέντρο της Βαρκελώνης. Σήμερα είναι ένας πολυσύχναστος δρόμος για κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, το σχέδιο είναι ότι θα μετατραπεί σε «green and civic corridor», με ευρύτερα πεζοδρόμια, λιγότερη κυκλοφορία αυτοκινήτων και νέους κύκλους. Στο νότιο άκρο αυτού του δρόμου βρίσκεται το κτίριο Correos - το κεντρικό ταχυδρομείο της Βαρκελώνης - το οποίο όπως εξήγησε η Pons-Giner θα γίνει κόμβος για τη μεταβαλλόμενη οικονομία της Βαρκελώνης.

Ο χώρος των 30.000 Μ2 θα γίνει ένα «καινοτόμο περιβάλλον για την ψηφιακή οικονομία», σύμφωνα με την Pons-Giner, φιλοξενώντας νεοσύστατες επιχειρήσεις με στυλ που φαίνεται σε άλλες πόλεις, όπως ο περίφημος Σταθμός F στο Παρίσι. Η Pons-Giner ελπίζει ότι το πρώην ταχυδρομείο θα χρησιμεύσει ως ναυαρχίδα για την προσέλκυση ταλέντων στη δουλειά στη Βαρκελώνη, καθώς και ως μέρος για την εκ νέου εκπαίδευση των κατοίκων της περιοχής με νέες ψηφιακές δεξιότητες.

Ακριβώς νότια από το κτίριο Correos βρίσκεται το λιμάνι Olímpic της πόλης. Πριν την πανδημία του Covid, αυτή η περιοχή ήταν ένα πολυσύχναστο κέντρο νυχτερινής ζωής και βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην τουριστική οικονομία. Η Βαρκελώνη θέλει να αλλάξει αυτή τη δυναμική και να δημιουργήσει έναν κόμβο για την «μπλε» οικονομία - οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με ωκεανούς, θάλασσες και ακτές. Μακέτα του οράματος της πόλης για το Port Olímpic δείχνουν υπαίθρια μπαρ και εστιατόρια σε πακέτο που αντικαθίστανται από ένα πολυσύχναστο και ακμάζον περιβάλλον για ανθρώπους και επιχειρήσεις.

Συνολικά, αναμένεται ότι αυτά τα μέτρα θα μειώσουν την οικονομική εξάρτηση της Βαρκελώνης από τον τουρισμό. 
Η πανδημία αποκάλυψε ότι οι επιχειρήσεις με πολύ στενή εστίαση ήταν πιο ευάλωτες σε σοκ. 
Ο μετασχηματισμός ελπίζουμε ότι θα κάνει τη Βαρκελώνη μια πιο ζωντανή, πρωταρχική πόλη και θα φέρει μια σειρά από οικονομικά οφέλη, όπως περισσότερες θέσεις εργασίας και επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.