Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Οι Γαλλικές πόλεις υιοθετούν στην κατάρτιση του προϋπολογισμού τους , κριτήρια με βάση το φύλο

Αρκετές πόλεις στη Γαλλία έχουν υιοθετήσει προγράμματα προϋπολογισμού ευαίσθητα στο φύλο που δίνουν έμφαση στις αυξημένες δαπάνες για υπηρεσίες και προγράμματα που χρησιμοποιούν περισσότερο οι γυναίκες. 

 

Φωτογράφος: Thierry Zoccolan / AFP μέσω Getty Images


#Του Peter Yeung , Δημοσιεύθηκε στο Bloomberg CityLab

Στην αναζήτηση της ισότητας, οι γαλλικές πόλεις υιοθετούν προϋπολογισμούς βάσει φύλου 
Η Λυών έγινε η μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας που εφάρμοσε έναν προϋπολογισμό ευαίσθητο στο φύλο, με σκοπό να εξασφαλίσει ότι οι πόροι θα δαπανηθούν ισότιμα ​​μεταξύ ανδρών και γυναικών. 

Στις 25 Μαρτίου, η γαλλική πόλη της Λυών ανακοίνωσε τα σχέδια των δημοτικών της δαπανών για το επόμενο έτος, παρουσιάζοντας μια πολιτική που στοχεύει στη βελτίωση της ισότητας των φύλων. 

Σύμφωνα με τον πρόσφατα εκλεγμένο προοδευτικό δήμαρχο Grégory Doucet, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας υιοθέτησε έναν «προϋπολογισμό ευαίσθητο στο φύλο»: 

Στο μέλλον, η Λυών θα εξετάσει τον ετήσιο προϋπολογισμό της ύψους 615 εκατομμυρίων ευρώ για ενδείξεις ότι οι δημόσιες επενδύσεις κατανέμονται δίκαια μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τέτοιοι προϋπολογισμοί βάσει φύλου έχουν ήδη εγκριθεί από ορισμένους μικρότερους δήμους της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων των Γκρενόμπλ, Ρεν, Μπορντό και Μπρεστ. η πρωτεύουσα, το Παρίσι, σκέφτεται τώρα να συμμετάσχει. Αλλά η Λυών είναι η πρώτη γαλλική πόλη με περισσότερους  από 500.000 κατοίκους που υποστηρίζει την ιδέα, η οποία στοχεύει να καλύψει τις δαπάνες της πόλης για να αντιμετωπίσει τις προκαταλήψεις φύλου σε ότι είδους εγκαταστάσεις και προγράμματα χρηματοδοτούνται. Οι αξιωματούχοι της πόλης βλέπουν τον προϋπολογισμό βάσει φύλου ως ένα ισχυρό νέο όπλο για την καταπολέμηση των παγιωμένων κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών, ένα κενό που έχει γίνει ακόμη πιο ακραίο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Στη Γαλλία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, οι μητέρες έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα από τα καθήκοντα γονικής μέριμνας και οι γυναίκες εργαζόμενοι υπερεκπροσωπούνται σε τομείς που πλήττονται από απώλειες θέσεων εργασίας, μεταξύ άλλων προκλήσεων. «Η πανδημία έχει θέσει αυτές τις βαθιές ανισότητες στο προσκήνιο», λέει η Florence Delaunay, αντιδήμαρχος υπεύθυνη για τα δικαιώματα και την ισότητα στο Δημαρχείο της Λυών. «Τόνισε την ακρίβεια που υπήρχε ήδη. Αυτό κάνει τις προσπάθειές μας τόσο σημαντικές όσο ποτέ. Αλλά αυτό το είδος ανάλυσης ήταν απαραίτητο για μεγάλο χρονικό διάστημα. " Η έννοια του προϋπολογισμού βάσει φύλου δεν είναι καινούργια. 

Το 1984, η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που πειραματίστηκε με μια δήλωση προϋπολογισμού για τις γυναίκες , απαιτώντας από τα κυβερνητικά υπουργεία να εκπονούν ετήσιες εκθέσεις, ώστε να λαμβάνονται δημοσιονομικές αποφάσεις «με πλήρη γνώση του αντίκτυπου τους στις γυναίκες». 

Από το 1995, τα Ηνωμένα Εθνη συνέστησαν το μέτρο ως μέρος της «ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου» και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα καλώντας τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν τον προϋπολογισμό των φύλων το 2003. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ , 17 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας, η Ιαπωνία και το Μεξικό, έχουν ήδη παρουσιάσει κάποια μορφή. Στις ΗΠΑ, το Σαν Φρανσίσκο εξέδωσε διάταγμα για τον προϋπολογισμό που αφορά το φύλο το 1998 . 

Σύμφωνα με την Delaunay, η Λυών χωρίζει τον τρέχοντα προϋπολογισμό της σε τρεις κατηγορίες. 
Πρώτον, θα προσδιοριστούν οι ουδέτερες ως προς το φύλο δαπάνες - όπως το κόστος συντήρησης για το δημαρχείο. 
Στη συνέχεια, η πόλη θα εξετάσει το σχετικά μικρό μερίδιο των δαπανών που έχουν ήδη «πραγματοποιηθεί για την αποκατάσταση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών», όπως η χρηματοδότηση κέντρων στήριξης για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. 
Τέλος, θα αντιστοιχούν στις δαπάνες για εξοπλισμό και υπηρεσίες όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά ιδρύματα και πολεοδομικός σχεδιασμός που μπορούν να θεωρηθούν «φύλο», που θεωρείται ότι αντιστοιχούν στο 80% των συνολικών δαπανών της Λυών. 

«Αυτή η διάγνωση θα μας επιτρέψει να γνωρίζουμε από πού ξεκινάμε και να παρατηρήσουμε τις ανισορροπίες μεταξύ ανδρών και γυναικών στη δημόσια πολιτική μας», λέει η Delaunay. "Από εκεί, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στις δαπάνες μας." 

Η αρχική ανάλυση της Λυών θα καλύπτει πέντε τομείς: το δημαρχείο, το δημοτικό μουσείο καλών τεχνών, το τμήμα αναψυχής, το τμήμα πάρκων και το αστυνομικό τμήμα. 

Μια εξειδικευμένη εταιρεία προσλαμβάνεται για τη διεξαγωγή της συλλογής δεδομένων και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αναμένονται τον Σεπτέμβριο, προτού επεκταθούν σε όλους τους άλλους προϋπολογισμούς και τμήματα της πόλης τον επόμενο χρόνο. 

Άλλες πόλεις που υιοθετούν προϋπολογισμούς βάσει φύλου δηλώνουν ότι αυτή η ανάλυση μπορεί να είναι μια αλλαγή-παιχνιδιού όταν πρόκειται για την αποκάλυψη κρυμμένης ανισότητας, ιδιαίτερα δεδομένης της έλλειψης δεδομένων ανά φύλο που συγκεντρώνονται επί του παρόντος από τις περισσότερες δημόσιες αρχές. «Η επίτευξη της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν το επίκεντρό μας για λίγο», λέει η Nadège Noisette, βοηθός χρηματοοικονομικής στην Rennes, επισημαίνοντας τις πρόσφατες προσπάθειες « γυναικείας » οδού μετονομασία τους σε σημαντικές προσωπικότητες όπως η Rose Valland, ιστορικός τέχνης . «Αλλά η ιδέα είναι να προχωρήσουμε περισσότερο. Ποτέ δεν έχουμε πραγματοποιήσει μια τέτοια ανάλυση στο παρελθόν. Και θα το χρησιμοποιήσουμε για να δράσουμε. " Σε μια περαιτέρω σφραγίδα έγκρισης, η γαλλική πρωτεύουσα είναι πιθανό να υιοθετήσει επίσης την πολιτική τους προσεχείς μήνες. Ενώ δεν έχει ακόμη γίνει επίσημη ανακοίνωση, αξιωματούχοι στο Δημαρχείο του Παρισιού είπαν στο CityLab ότι η εργασία για προϋπολογισμό βάσει φύλου είναι "σε εξέλιξη", με μια ομάδα που λέγεται ότι συνεργάζεται με ομολόγους της στη Λυών για να "συνεχίσει τη φεμινιστική μετάβαση και να επιβεβαιώσει εκ νέου ο στόχος της ισότητας. " 
Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των προϋπολογισμών βάσει φύλου σε όλο τον κόσμο είναι περιορισμένα. 

Η πρωτοποριακή προσπάθεια της Αυστραλίας είχε μικτή επιτυχία, σύμφωνα με έκθεση του 2013 της Γραμματείας της Κοινοπολιτείας. Η ομάδα διαπίστωσε ότι «σημαντική, αν και άνιση, πρόοδος» στην ισότητα των φύλων είχε σημειωθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, βελτιώνοντας τη λογοδοσία, ευαισθητοποιώντας και επηρεάζοντας την ευρύτερη εθνική πολιτική σε τομείς όπως το σύστημα συνταξιοδότησης ηλικίας της Αυστραλίας. 
Ωστόσο, οι ερευνητές το έκριναν ανεπιτυχές στην αλλαγή των δημοσιονομικών αποφάσεων, επειδή «δεν είναι πλήρως ενσωματωμένο» στη διαδικασία. «Οι αποφάσεις για προτάσεις δαπανών και φορολογίας έχουν ήδη ληφθεί από τη στιγμή της σύνταξης της δήλωσης προϋπολογισμού των γυναικών», κατέληξαν. 
Η ισπανική περιφέρεια της Ανδαλουσίας, η οποία εισήγαγε προβλέψεις για τον προϋπολογισμό των φύλων το 2003, φαίνεται ότι σημείωσε μεγαλύτερη πρόοδο. Μια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2016 διαπίστωσε επέκταση των υπηρεσιών μετά το σχολείο για παιδιά, αύξηση της ιδιοκτησίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στις γυναίκες, μεγαλύτερη εστίαση στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και αύξηση των γυναικών καθηγητών πανεπιστημίων από 13% το 2008 σε 20 % το 2015. 
Η Helena Morais Maciera, ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, η οποία μελετά πώς τα κράτη μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν τους προϋπολογισμούς με βάση το φύλο, βλέπει μια πρόσφατη τάση προς περισσότερο τοπικό ενδιαφέρον για τους προϋπολογισμούς με βάση το φύλο. «Ο προϋπολογισμός των φύλων ήταν ένα εργαλείο για την ενσωμάτωση του φύλου στη δεκαετία του 1980», λέει. «Από το 2018 όμως, μεγάλοι οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα άρχισαν να το αναγνωρίζουν ως το κλειδί της χρηστής διακυβέρνησης. 
Τώρα βλέπουμε την πολιτική να αναδύεται όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. " Απελευθερωμένη από την έντονη εθνική γραφειοκρατία και ενισχυμένη από τον άμεσο αντίκτυπο του πραγματικού κόσμου στις κοινότητες, η προσέγγιση σε επίπεδο πόλης για τους προϋπολογισμούς βάσει φύλου θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική, λέει ο Alfrun Tryggvadottir, ανώτερος αναλυτής πολιτικής του ΟΟΣΑ, ο οποίος συμβουλεύει τις κυβερνήσεις για τον τρόπο εφαρμογής των προϋπολογισμών με βάση το φύλο. «Δεν έχουμε πολλά παραδείγματα σε εθνικό επίπεδο», λέει ο Tryggvadottir, ο οποίος ήταν πρώην διευθυντής προϋπολογισμού στην Ισλανδία, ένας από τους πρωτοπόρους στον προϋπολογισμό του κόσμου. «Αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ καλό να το έχουμε αυτό. Τα συστήματα που βασίζονται στα αποτελέσματα γίνονται πολύ πιο ξεκάθαρα σε αυτήν την κλίμακα. " 

Στη Γαλλία, το θεμέλιο τέθηκε πριν από μερικά χρόνια. Ο νόμος για την πραγματική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών , που ψηφίστηκε το 2014, απαιτεί από όλους τους δήμους με περισσότερους από 20.000 κατοίκους να συντάξουν μια έκθεση για την ισότητα των φύλων πριν από τις συζητήσεις σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού. 
Ωστόσο, οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων λένε ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός των ενεργών προϋπολογισμών με βάση το φύλο στη Γαλλία παραμένει πολύ χαμηλός. «Είναι ένα τρομερό και αποτελεσματικό εργαλείο για την επίτευξη πραγματικής ισότητας», λέει η Marie-Pierre Badré, πρόεδρος του Γαλλικού Hubertine Auclert Center, ένα ερευνητικό ινστιτούτο που δημοσίευσε μια έκθεση για τους προϋπολογισμούς των φύλων το 2019. «Αλλά σε περισσότερους από 36.000 δήμους, ο αριθμός στην πράξη μπορεί να μετρηθεί στα δάχτυλα του ενός χεριού. " Μια βασική διάκριση που έκανε ο Badré είναι ότι πολλές δημόσιες εγκαταστάσεις, «αν και ελεύθερες, δεν χρησιμοποιούνται εξίσου από άνδρες και γυναίκες». Τα στάδια, τα skate parks και τα μπόουλινγκ προσελκύουν κυρίως άνδρες χρήστες και συχνά λαμβάνουν δημόσια χρήματα, λέει, ενώ οι χώροι που χρησιμοποιούνται από ένα μεγαλύτερο μερίδιο γυναικών, όπως τα ιππικά κέντρα, σπάνια χρηματοδοτούνται . 

Η έκθεση του κέντρου διαπίστωσε ότι σε μια πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα Haute-Garonne της Γαλλίας, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 60% των μελών του αθλητικού συλλόγου και επωφελούνται από το 73% των επιδοτήσεων που σχετίζονται με τον αθλητισμό. ο δήμος ξοδεύει 22,70 ευρώ ανά άντρα εγγεγραμμένο σε αθλητικό σωματείο έναντι 12,90 ανά γυναίκα. «Αυτή η άνιση κατανομή χρημάτων συνεχίζει να είναι ευρέως διαδεδομένη», λέει ο Badré. Αλλά η αλλαγή φαίνεται να είναι στο δρόμο, από τον αθλητισμό στα σχολεία και τον πολιτισμό. 

Η Λυών έχει αυξήσει τη χρηματοδότηση της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου της πόλης στο ίδιο επίπεδο των ανδρών ομολόγων τους και σχεδιάζει να αναλύσει τα δημογραφικά στοιχεία των επισκεπτών σε πολιτιστικές εκθέσεις και επιδοτήσεις για μουσικά όργανα στο δημοτικό ωδείο. 

Στη Ρεν, ο δήμος δημιουργεί σχολεία με ουδέτερη διάσταση του φύλου, τα οποία ενσωματώνουν περισσότερο πράσινο και είναι απαλλαγμένα από «κυρίαρχους» χώρους, όπως ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, για την προώθηση της συμμετοχής. Η πόλη θα παρέχει επίσης ένα πρόγραμμα ίσων ευκαιριών για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, διασφαλίζοντας ότι η χρηματοδότηση κατανέμεται δίκαια. 

Στο Μπορντό, ο προϋπολογισμός για την ισότητα των φύλων της πόλης οδήγησε σε δεσμευμένες χρονικές περιόδους μόνο για κορίτσια σε skate parks ή πισίνες και δωρεάν προϊόντα υγιεινής στα σχολεία. Άλλες αλλαγές που εστιάζονται στο φύλο επικεντρώνονται στις βελτιώσεις των μεταφορών και της δημόσιας ασφάλειας: 

Στο Μπρεστ, ένα σύστημα «στάσης κατ 'απαίτηση» έχει εισαχθεί στα νυχτερινά λεωφορεία, επιτρέποντας στις γυναίκες να κατεβούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στον προορισμό τους, και καλά φωτισμένα μονοπάτια πεζών έχουν χτιστεί στη Νάντη. 
Τέτοιες μεταρρυθμίσεις αντικατοπτρίζονται σε πόλεις όπως η Βιέννη, η οποία έχει ενσωματώσει εδώ και καιρό τις αρχές ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε απόκριση σε δεκαετίες προηγούμενων αποφάσεων σχεδιασμού που έδωσαν προτεραιότητα στους οδηγούς αυτοκινήτων, που ήταν πιο πιθανό να είναι άντρες, έναντι των πεζών. Εκεί, τα φανάρια κυκλοφορίας έχουν επανασχεδιαστεί για να δώσουν στις οικογένειες με παιδιά περισσότερο χρόνο να διασχίσουν τους δρόμους, έχουν εγκατασταθεί καθίσματα σε πάρκα και παιδικές χαρές και έχουν αφαιρεθεί τα εμπόδια πεζοδρομίων για να φιλοξενήσουν καλύτερα ηλικιωμένους, χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και γονείς με καροτσάκια. 
Στη Σουηδία, μια πολιτική « ίσης διάστασης του φύλου» έχει δείξει μονοπάτια, ποδηλατόδρομους και διαδρομές προς κέντρα παιδικής μέριμνας πριν από τις τυπικές περιοχές στόχους που συχνάζουν οι άνδρες, όπως αυτοκινητόδρομοι. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Tryggvadottir του ΟΟΣΑ, οι αρχές αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις κατά την υλοποίηση μακροπρόθεσμων προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης στοιχείων που δεν είναι διαχωρισμένα ως προς το φύλο και της ανάγκης για διαρκή πολιτική δέσμευση. Οι διαπραγματεύσεις για τα ευαίσθητα στο φύλο δημόσια προγράμματα συχνά απαιτούν επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των τομέων χρηματοδότησης και ισότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Δεν θα λυθεί μια νύχτα», λέει. 

Ένα άλλο ζήτημα είναι το κόστος: Στο παρισινό προάστιο Montreuil, μόνο 3 παιδικές χαρές από τις 54 θα αναπτυχθούν εκ νέου, επειδή κάθε ανακαίνιση θα κοστίσει περισσότερα από 100.000 ευρώ. Οι επικριτές για τον προϋπολογισμό των φύλων προέρχονται τόσο από προοδευτικούς όσο και από συντηρητικούς αντιπάλους, οι οποίοι επισημαίνουν το παράδοξο της χρήσης ανάλυσης βάσει φύλου για την εξάλειψη των διαφορών μεταξύ των φύλων. 
Μια μελέτη στο δημοσιογραφικό International Studies International Forum κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες δαπάνες που απευθύνονται στους άνδρες, όπως ένα πρόγραμμα διαχείρισης θυμού για εφήβους, «δεν είναι απαραίτητα διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και μπορεί στην πραγματικότητα να προωθήσει την ισότητα». Ομοίως, ορισμένες δαπάνες που στοχεύουν στις γυναίκες κινδυνεύουν να ενισχύσουν τους ξεπερασμένους ρόλους των φύλων και τα επιβλαβή στερεότυπα, λένε ορισμένοι επικριτές. 

Η Étienne Blanc , γερουσιαστής στη Λυών του δεξιού κόμματος Les Républicains, λέει ότι ο προϋπολογισμός της πόλης θα μπορούσε να προωθήσει τη διχοτόμηση αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες των διακρίσεων και όχι τις αιτίες. «Είμαι απόλυτη ως προς την ισότητα των φύλων», λέει. «Αλλά αυτοί οι προϋπολογισμοί με βάση το φύλο δημιουργούν αντιθέσεις και σπασίματα όταν χρειαζόμαστε συντροφικότητα. Δεν μπορείτε να απαγορεύσετε στα αγόρια να παίζουν ποδόσφαιρο μόνο και μόνο επειδή καταλαμβάνουν το κέντρο της παιδικής χαράς. Θα σταματήσουμε να δίνουμε χρηματοδότηση σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που υποστηρίζουν μόνο άνδρες; " 
Ωστόσο, για την Delaunay της Lyon, η ισότητα είναι θεμελιώδης στόχος του προϋπολογισμού βάσει φύλου, και εάν επιτύχει, θα μπορούσε να προσφέρει ένα σχέδιο για την πόλη να αντιμετωπίσει την ανισότητα σε άλλα μέτωπα, όπως στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη και τις φυλετικές διακρίσεις. «Θέλουμε φυσικά να εξισορροπήσουμε αυτές τις ανισότητες», λέει. «Αλλά η ιδέα είναι να δημιουργηθεί επίσης μια πιο ευχάριστη πόλη, μια πιο περιεκτική για όλους. Η κρίση υγείας θα κάνει την επίτευξη αυτού του στόχου πιο δύσκολη - αλλά και πιο σημαντική από ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.