Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Πως το 5G θα αλλάξει τη ζωή στις πόλεις μας

#Κωστής Μοχιανάκης

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η κοινωνία και η οικονομία της γνώσης είναι βασικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ολοένα και περισσότερο οι νέες τεχνολογίες και οι αλλαγές στις τηλεπικοινωνίες αλλάζουν τη ζωή μας. Η πρόβλεψη ότι σύντομα το 70% των κατοίκων του πλανήτη θα κατοικούν στις πόλεις , στην Ευρώπη έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο μια από τις μεγάλες προτεραιότητες του αστικού μετασχηματισμού είναι η μετατροπή των πόλεων μας σε «έξυπνες» .Γιατί η χρήση των νέων τεχνολογιών γίνεται μοχλός βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.Πρέπει , δε , να επισημάνουμε ότι διεθνώς η ποιότητα ζωής θεωρείται το κύριο στοιχείο που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητα ενός τόπου.

Πρόσφατα η 5η γενιά δικτύων κινητής μπήκε στη ζωή μας και αναμένεται η γρήγορη εξάπλωσή της στην Ελλάδα.

Τι προσφέρει το 5G ; Το 5G προσφέρει πολύ υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, ελάχιστο χρόνο απόκρισης και σημαντικά αυξημένη χωρητικότητα.Με αυτό τον τρόπο αλλάζει εντελώς η εμπειρία χρήσης του δικτύου.

Το σημαντικό που θα φέρει μαζί του το 5G είναι η ελαχιστοποίηση της καθυστέρησης με την οποία επικοινωνούν μεταξύ τους οι συσκευές, κάτι που θα αυξήσει δραματικά την ταχύτητα απόκρισης και θα εκτοξεύσει την εμπειρία χρήσης του δικτύου αφού οι ταχύτητες επικοινωνίας μπορούν να φτάσουν μέχρι 10Gbps.Πως θα επηρεάσει όμως την ζωή των πολιτών αλλά και το τοπικό σύστημα διακυβέρνησης των πόλεων μας ;

Τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το 5G θα τις καταλάβουμε όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους.

Σε επαγγελματικές δραστηριότητες όταν μας καλούν ξαφνικά να πάρουμε μέρος σε μια τηλεδιάσκεψη, να διαβάσουμε ένα μεγάλο αρχείο που μας έστειλε ο συνεργάτης ή ένας πελάτης. Στη βόλτα για ψώνια στην οποία συχνά θέλουμε να κάνουμε σύγκριση τιμών για ένα προϊόν που είδαμε σε μια βιτρίνα.Στο περπάτημα στο πάρκο με φίλους που μας προτείνουν να δούμε ένα ενδιαφέρον βίντεο ή καθόμαστε στο παγκάκι και βλέπουμε την αγαπημένη μας σειρά.Στην ξενάγηση στην πόλη με τις σημαντικές εφαρμογές virtual & augmented reality που έχουμε κατεβάσει στο κινητό ή το tablet.

Θα αναρωτηθεί κανείς, μα αυτά τα κάνω και τώρα !

Το κύριο χαρακτηριστικό της διαφοράς στα παραπάνω παραδείγματα είναι η ταχύτητα επικοινωνίας και η σταθερότητα της σύνδεσης.Η σύγκριση με ότι γνωρίζουμε μέχρι τώρα θα είναι καταλυτική.Το κατέβασμα ταινιών , σειρών, το gaming και γενικά το live streaming θα είναι απόλυτα άμεσο, σε σημείο που αυτό που σήμερα θεωρούμε μεγάλη ταχύτητα θα είναι τελείως ξεπερασμένο.

Αλλά και δημόσιες δραστηριότητές μας θα επηρεαστούν καθοριστικά. Δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να καθόμαστε μπροστά στο Η/Υ με την σταθερή σύνδεση για να πάρουμε μέρος σε μια τηλεδιάσκεψη με πολλούς συμμετέχοντες, σε μαθήματα τηλεκατάρτισης ή σε πολυπληθή διαδικτυακά συνέδρια.

Η τηλεπικοινωνιακή αυτή επανάσταση δίνει ώθηση σε ένα άλλο τομέα της τεχνολογίας το διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ) , που αλλάζει εντελώς τον τρόπο διακυβέρνησης των πόλεων και τις δημόσια παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Η διαχείριση της κυκλοφορίας αλλάζει τον τρόπο μετακίνησής μας.Οι αισθητήρες μέτρησης του κυκλοφοριακού φόρτου δίνουν την δυνατότητα να αλλάζει  ο ρυθμός λειτουργίας των έξυπνων φανών κυκλοφορίας ανάλογα με την κίνηση, ηλεκτρονικές πινακίδες ενημερώνουν άμεσα τους οδηγούς για την κίνηση στους δρόμους , εφαρμογές στο κινητό μας καθοδηγούν στη κυκλοφορία, ενώ εφαρμογή διαχείρισης στάθμευσης μας δείχνει τις άδειες θέσεις και μας επιτρέπει να πληρώνουμε ηλεκτρονικά.

Οι στύλοι οδοφωτισμού δεν φιλοξενούν μόνο το Led φωτιστικό σώμα αλλά πληθώρα αισθητήρων που παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες μέσω εφαρμογών κινητών συσκευών.Οι αισθητήρες επιτρέπουν να αυξομοιώνεται η ένταση του φωτός όταν δεν υπάρχει έντονη κυκλοφορία και με το κινητό μας διαχειριζόμαστε το πατίνι ή το ποδήλατο που θα χρησιμοποιήσουμε για να κυκλοφορήσουμε στην πόλη.

Η νέα γενιά δικτύου επιτρέπει να κυκλοφορούν με ασφάλεια μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς οδηγό, οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών μπορούν να απολαμβάνουν υπηρεσίες τηλεπρόνοιας και τηλεϊατρικής χωρίς να φοβούνται για διακοπές στη σύνδεση που θα απέβαιναν ίσως μοιραίες για τη ζωή τους.

Οι Δήμοι μπορούν να συλλέγουν με ευκολία και αξιοπιστία δεδομένα περιβαλλοντικά, οικονομικά, δημογραφικά κά υποβοηθούμενοι στη γρήγορη και αξιόπιστη λήψη αποφάσεων για τα δημόσια πράγματα ενώ μπορούν παράλληλα να προσφέρουν οπτικοποιημένες σειρές δεδομένων και API σε τρίτους για τη δημιουργία νέων εφαρμογών , αυξάνοντας την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στις πόλεις. 

Περιμένουμε, λοιπόν , με εύλογο ενδιαφέρον την εξάπλωση των υποδομών και υπηρεσιών που θα φέρει το 5G στις Ελληνικές πόλεις ευελπιστώντας ότι θα προσφέρει πολλά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας !

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.