Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Βαρκελώνη :Πιλοτικό έργο για μείωση του ψηφιακού χάσματος

Φωτό : Laia Bonet, Αντιδήμαρχος της Βαρκελώνης

Με δημοσίευση μας στο www.citybranding.gr την 22 Νοεμβρίου 2020 είχαμε παρουσιάσει την νέα Επικεφαλής του Forum , Knowledge Society του μεγαλύτερου δικτύου πόλεων στην Ευρώπη του Eurocities.
Τις δραστηριότητες του δικτύου Eurocities παρακολουθώ από το 1998 συμμετέχοντας στην ομάδα Telecities που αργότερα μετονομάστηκε σε Knowledge Society Forum.
Είχαμε επισημάνει τότε ότι δεν υπήρχε καλύτερη στιγμή για επικοινωνία με την Laia Bonet, την Αντιδήμαρχο της Βαρκελώνης. 

Στη δημοσίευση αυτή η Laia Bonet μας είπε ότι "τα ψηφιακά δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα" και ότι πρέπει να προωθήσουμε ένα όραμα ψηφιακής μετάβασης με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Σήμερα αναδημοσιεύουμε κείμενο του CityToday που παρουσιάζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην πόλη της Βαρκελώνης με στόχο την μείωση του ψηφιακού χάσματος.


"Η Βαρκελώνη εκτελεί ένα πιλοτικό έργο για την ενημέρωση μιας πολιτικής ψηφιακής ένταξης σε ολόκληρη την πόλη.

Το πρόγραμμα Connectem Barcelona (Barcelona Connects) θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο για ένα χρόνο με 400 νοικοκυριά στη γειτονιά Trinitat Nova της περιοχής Nou Barris, η οποία είναι μια από τις περιοχές με τα χαμηλότερα εισοδήματα της Βαρκελώνης και έχει πληγεί σοβαρά από την ανεργία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Laia Bonet, Αντιδήμαρχος της Βαρκελώνης για την Ατζέντα του 2030, την Ψηφιακή Μετάβαση και τις Διεθνείς Σχέσεις, δήλωσε στο Cities Today : «Θέλουμε να δημιουργήσουμε αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το τι είδους πολιτικές και δημόσιες παρεμβάσεις λειτουργούν καλύτερα για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος. Είναι μια αρκετά νέα μορφή ανισότητας και δεν υπάρχουν πολλές γνώσεις σχετικά με αυτήν, ειδικά σε αστικό περιβάλλον. "

Για να δοκιμάσουν τον αντίκτυπο διαφορετικών προσεγγίσεων, ορισμένοι συμμετέχοντες θα λάβουν σύνδεση στο Διαδίκτυο και συσκευές μόνο, ενώ άλλοι θα λάβουν επίσης εκπαίδευση για τη βελτίωση της ψηφιακής παιδείας.

Η Bonet είπε: «Εάν παρέχετε φορητούς υπολογιστές και σύνδεση στο Διαδίκτυο σε οικογένειες, αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά τις υλικές διαστάσεις του ψηφιακού χάσματος. Αλλά το βασικό ζήτημα για εμάς είναι αν αυτό αρκεί για να κλείσει το ψηφιακό χάσμα και να θεωρηθεί αυτό το άτομο που περιλαμβάνεται ψηφιακά ή εάν απαιτείται άλλη υποστήριξη όσον αφορά την εκπαίδευση και την ικανότητα. "

Το πιλότικό έργο ανέλυσε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2020. Αποκάλυψε ότι το χάσμα συνδεσιμότητας της Βαρκελώνης έχει μειωθεί σημαντικά από το 2016, αλλά υπογράμμισε επίσης τις αποχρώσεις στο ψηφιακό χάσμα που πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστούν, με την ηλικία, το εισόδημα και την εκπαίδευση να επηρεάζουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο. .

Ορισμός της ψηφιακής ένταξης

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών στη Βαρκελώνη - 92 τοις εκατό - τώρα έχουν σταθερή πρόσβαση στο Διαδίκτυο και 84 τοις εκατό έχουν ευρυζωνική σύνδεση οπτικών ινών. Από τα οκτώ τοις εκατό που δεν έχουν σύνδεση, λίγο περισσότερο από τα μισά είναι άτομα ηλικίας 74 ετών και άνω.

Τα άτομα με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τα άτομα που εργάζονται είναι πιο πιθανό να έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Τα δύο τρίτα των ατόμων χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο δήλωσαν ότι οφείλονται στο ότι δεν συνδέονται στο διαδίκτυο ή δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Μόνο το ένα τοις εκατό των ερωτηθέντων δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο λόγω της προσιτής τιμής.

Η Bonet είπε ότι όλα αυτά είναι σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς η χρήση του Διαδικτύου γίνεται «σχεδόν μια υποχρέωση, όχι μια επιλογή» στην κοινωνία. Αυτό επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς περισσότερες υπηρεσίες μετακινήθηκαν στο Διαδίκτυο.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του κλειδώματος, οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος δυσκολεύτηκαν περισσότερο να εργαστούν και να σπουδάσουν εξ αποστάσεως λόγω έλλειψης πρόσβασης σε αρκετές συσκευές, επαρκούς συνδεσιμότητας ή της απαραίτητης εκπαίδευσης.

«Οι ψηφιακές ανισότητες ενισχύουν τις κοινωνικές ανισότητες», σχολίασε ο Bonet.

Συνεργασία

Το πιλοτικό έργο χρηματοδοτείται από την πόλη, αλλά περιλαμβάνει ιδιωτικούς συνεργάτες όπως φορείς τηλεπικοινωνιών, παρόχους συσκευών και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο Μάικλ Ντόναλντσον, Επίτροπος για την ψηφιακή καινοτομία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και χρηστή διακυβέρνηση της Βαρκελώνης, δήλωσε ότι είναι σημαντικό όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη δοκιμή, καθώς το κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος είναι μια προσπάθεια σε όλη την πόλη.

«Θα εμπλακούν στο πρόβλημα και θα το δουν από πρώτο χέρι», είπε."

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.