Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Madrid Nuevo Norte, μια πόλη -πρότυπο για το μέλλον


Το Madrid Nuevo Norte αντιμετωπίζει τις κύριες αστικές προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής ευθύνης, της διατήρησης ταλέντων και της βιώσιμης απασχόλησης. Αυτή η πρωτοβουλία θα δημιουργήσει ένα υγιές περιβάλλον για να ζει και να εργάζεται ο κάτοικος, όπου η μετακίνηση με τα πόδια ή το ποδήλατο θα είναι εύκολη. ένα περιβάλλον που θα προωθήσει τις πολιτιστικές αξίες της Μαδρίτης. 
Ο αστικός σχεδιασμός της Madrid Nuevo Norte αντιμετωπίζει τις σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι πόλεις τις επόμενες δεκαετίες. Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία αστικής ανάπλασης της Μαδρίτης λαμβάνει υπόψη πτυχές που αγνοήθηκαν σε άλλες αστικές εξελίξεις, βάζοντας τη Μαδρίτη στην πρώτη γραμμή του αστικού σχεδιασμού τελευταίας τεχνολογίας. Αυτό το μοντέλο πόλης συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη με την αστική βιωσιμότητα, σχεδιασμένο να διασφαλίζει την ευημερία των ανθρώπων που θα ζουν και θα εργάζονται στην περιοχή και όλων των κατοίκων της Μαδρίτης. 


Η βιώσιμη κινητικότητα βρίσκεται στην καρδιά του Madrid Nuevo Norte. Το έργο σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τη ζωή, την εργασία, την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγείας και εκπαίδευσης, αγορές ή απόλαυση ψυχαγωγικών και αθλητικών δραστηριοτήτων χωρίς να ταξιδεύετε σε μεγάλες αποστάσεις. Οι δρόμοι του, με μεγάλους δημόσιους χώρους, προορίζονται για περπάτημα . Όλες οι βασικές καθημερινές ανάγκες θα είναι διαθέσιμες σε ακτίνα βατή ή κυκλώσιμη. Δεκατρία (13) χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων θα βοηθήσουν στη σύνδεση της νέας ανάπτυξης με τις γύρω γειτονιές.


Η Madrid Nuevo Norte είναι η μεγάλη δράση αστικής ανάπλασης της πρωτεύουσας της Ισπανίας. Ένα έργο που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, δημιουργώντας νέους χώρους πρασίνου και ποιοτικούς δημόσιους χώρους , σχεδιάζοντας ένα νέο μοντέλο δημόσιων συγκοινωνιών και δημιουργώντας βασικές υποδομές για την πόλη.

Μια παρέμβαση που δρα σε ένα μεγάλο αστικό κενό που καταλαμβάνεται από τη δέσμη των γραμμών τρένων που φεύγουν από το σταθμό Chamartín, αδόμητα οικόπεδα και παλιούς βιομηχανικούς χώρους. Αυτή η μεγάλη πληγή κόβει τα βόρεια της πόλης στα δύο, χωρίζοντας γειτονιές και δημιουργώντας σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα.

Το έργο είναι αφοσιωμένο σε ένα καινοτόμο μοντέλο πόλης, βασισμένο στα πιο βιώσιμα πρότυπα πολεοδομίας του 21ου αιώνα.


Η γη στην οποία θα αναπτυχθεί το έργο εκτείνεται κατά μήκος μιας μακρόστενης λωρίδας μήκους 5,6 χιλιομέτρων και πλάτους έως 1 χιλιομέτρου, η οποία διασχίζει τα βόρεια της Μαδρίτης, από την οδό Mateo Inurria, δίπλα στην Plaza από την Καστίλλη, μέχρι το M- 40 Η ίδια απόσταση από το Neptuno έως την Plaza de Castilla.

Συνολικά, καλύπτει έκταση 3.290.204 m2, εκ των οποίων, μετά την έκπτωση του χώρου που καταλαμβάνουν οι σιδηροδρομικές γραμμές και το M-30, θα χρησιμοποιηθούν μόνο 2.357.443 m2

Η Madrid Nuevo Norte είναι σταθερά προσηλωμένη σε ένα συνδυασμό χρήσεων, με στόχο τη δημιουργία μιας πόλης γεμάτης ζωή. Σε αυτό, τα σπίτια, τα γραφεία, οι εμπορικοί χώροι, οι δημόσιες εγκαταστάσεις, οι χώροι πρασίνου και οι δημόσιες συγκοινωνίες αλληλοσυμπληρώνονται, έτσι ώστε η δραστηριότητα να πραγματοποιείται όλες τις ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα, και έτσι να αποφεύγεται το μοντέλο της πόλης υπνοτήριου.


Ο σταθμός Chamartín είναι η υποδομή που δίνει νόημα σε ολόκληρο το έργο. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω της ADIF, πρόκειται να κατασκευάσει έναν νέο σταθμό, ενσωματώνοντάς τον στον αστικό ιστό, διευρύνοντας τη χωρητικότητά του, καθιστώντας το το κύριο κέντρο λειτουργίας του Ισπανικού Σιδηροδρόμου Υψηλών Ταχύτητας και βελτιώνοντας σημαντικά το δίκτυο μετακινήσεων περιοχή.

Ξεκινώντας από το σταθμό, το Madrid Nuevo Norte αρθρώνει ένα ισχυρό και καινοτόμο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών, το οποίο όχι μόνο θα εξυπηρετεί τις νέες γειτονιές που δημιουργούνται, αλλά και θα τροποποιεί σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο θα μετακινούνται οι κάτοικοι της Μαδρίτης.

Η La Castellana δεν αρκεί. Ο άξονάς που αναδύεται μετά το Μ-30, μετατρέπεται σε μεγάλο πράσινο διάδρομο που θα συνδέεται με το βουνό Ελ Πάρντο.

Ο Agustín de Foxá θα είναι η κύρια ραχοκοκαλιά του έργου από βορρά προς νότο. Παράλληλα, η οδός Bambú θα συνεχίσει προς Antonio de Cabezón. Και οι δύο άξονες θα διασχίσουν το Μ-30 μέσω δύο γεφυρών και η τρέχουσα γέφυρα Mauricio Legendre θα επεκταθεί.
Στα νότια του Μ-30, καλύπτεται η δέσμη των γραμμών τρένων.
Το Av. De San Luis προεκτείνεται έως ότου ενταχθεί στο Calle Viejas.

Δύο δρόμοι θα περιβάλλουν τον σταθμό Chamartín στα βόρεια και στα νότια και θα συνδέονται με τα Sinesio Delgado, Monforte de Lemos και Pío XII. Βόρεια του Μ-30, θα κατασκευαστούν τρεις γέφυρες, μια σήραγγα οδικής κυκλοφορίας και ένας πεζόδρομος για πεζούς και ποδήλατα.


Η πάνω από 400.000 m 2 των χώρων πρασίνου στη Μαδρίτη Nuevo Norte θα αποτελέσει ένα εκτεταμένο δίκτυο με τα υφιστάμενα πάρκα και θα αρθρώνεται γύρω από δύο μοναδικές ενέργειες:

1. Το λεγόμενο Central Park είναι ο νέος μοναδικός χώρος πρασίνου που θα δημιουργηθεί στην οροφή των δρόμων Chamartín. Με έκταση 13 εκταρίων, θα γίνει ένας εικονικός χώρος στην πόλη. Εκτός από μοναδικό σχεδιασμό και τοπίο, η τοποθεσία του, περιτριγυρισμένη από το Business Center και δίπλα στο νέο σταθμό Chamartín, θα του δώσει έναν μοναδικό χαρακτήρα.

2. Ένα άλλο στοιχείο μεγάλης σημασίας είναι ο πράσινος άξονας, που σχηματίζεται από ένα δίκτυο πάρκων που συνδέονται μεταξύ τους και με τα πάρκα που ήδη υπάρχουν στις γειτονιές. Είναι η συνέχεια της κύριας ραχοκοκαλιάς της πόλης (Prado- Recoletos- Castellana) και θα είναι η φυσική σύνδεση της πόλης με το Monte de El Pardo.

Περίπου 10.500 σπίτια θα συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών κατοικίας στο βόρειο τμήμα της Μαδρίτης, μια περιοχή με μεγάλη ζήτηση και ιστορικό έλλειμμα νέων κατοικιών. Ένα απόθεμα κατοικιών υψηλής ποιότητας και σχεδίασης, με μέγιστη ενεργειακή απόδοση, το οποίο θα συνυπάρχει με συμπληρωματικές χρήσεις, όπως γραφεία, εξοπλισμό και τοπικά καταστήματα. 

Για να ανταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή, η Μαδρίτη χρειάζεται ένα υπερσύγχρονο Επιχειρηματικό Κέντρο με παροχή ποιοτικών γραφείων ικανών να ανταποκριθούν σε αυτό που απαιτούν οι μεγάλες εταιρείες και στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το κεφάλαιό μας στον κόσμο. Η δημιουργία αυτού του μεγάλου επιχειρηματικού κέντρου θα είναι το κλειδί για τη δημιουργία ποιοτικής απασχόλησης και την προσέλκυση διεθνών ταλέντων ή για την ανάκτηση αυτών που εξήγαγε η Ισπανία τα τελευταία χρόνια.Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 130.000 θέσεις εργασίας. Οι νεόδμητες επιχειρηματικές περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν μελετηθεί σε βάθος για να σχεδιάσουν το Business Center. Ως αποτέλεσμα αυτής της μάθησης, αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην ποιότητα του δημόσιου χώρου και στην ευημερία όσων εργάζονται και ζουν στην περιοχή, μέσω του συνδυασμού χρήσεων γραφείων, σπιτιών και καταστημάτων. 

Το Madrid Nuevo Norte είναι ένα έργο συναίνεσης, που προέρχεται από το διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών. Για τη διαμόρφωσή του, το Δημοτικό Συμβούλιο, η Κοινότητα της Μαδρίτης, το Υπουργείο Δημοσίων Έργων, η Adif και η DCN συνεργάστηκαν και ευθυγραμμίστηκαν με έναν κοινό στόχο: να δώσουν στη Μαδρίτη και τους κατοίκους της Μαδρίτης το καλύτερο έργο πόλης για τη βελτίωση της ποιότητας τους ζωή και αντιμετώπιση του μέλλοντος. Αυτό επέτρεψε στο Madrid Nuevo Norte να απολαύσει τη μεγαλύτερη συναίνεση που είχε ποτέ η αστική ανάπτυξη στη Μαδρίτη, με την πρακτικά ομόφωνη υποστήριξη των κατοίκων της Μαδρίτης. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που αναπτύχθηκαν από την εταιρεία 40dB (πρώην MyWord) , το 80,8% των πολιτών υποστηρίζει το έργο, ποσοστό που ανέρχεται στο 91,7% στην περίπτωση των κατοίκων των γειτονικών περιοχών. 

 Η αποδοχή από τους πολίτες και η πολιτική συναίνεση μεταξύ όλων των δημόσιων διοικήσεων που παρεμβαίνουν στη διαδικασία κατέληξαν στην οριστική έγκριση του έργου.

* Τα στοιχεία , οι φωτογραφίες και το video  έχουν ως πηγή την ιστοσελίδα distritocastellananorte 

Για το θέμα θα επανέλθουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.