Αναδημοσίευση από το CitiesToday , 28 Οκτωβρίου 2021
Κείμενο από τον Greg Scruggs, Guangzhou Institute for Urban Innovation
Το 1993, η Βιέννη φιλοξένησε την Παγκόσμια Διάσκεψη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την πρώτη τέτοια συγκέντρωση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όταν η αυστριακή πρωτεύουσα σκέφτηκε την 20ή επέτειο αυτής της ιστορικής διάσκεψης, οδήγησε το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει μια δήλωση τον Δεκέμβριο του 2014: «Βιέννη – Πόλη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της πόλης παλεύει να μετατρέψει αυτή τη δήλωση σε πράξη. Ένα θέμα ήρθε στο προσκήνιο: ο ρόλος των παιδιών και των νέων. Κάποτε μια γερασμένη και συρρικνούμενη πόλη, η Βιέννη γνώρισε την ταχύτερη αύξηση πληθυσμού από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη την περίοδο 2009-2019, με ρυθμό αύξησης 12,9%.
Αυτός ο ιλιγγιώδης ρυθμός ανάπτυξης έχει δημιουργήσει δύο δυναμικές.
Πρώτον, μέχρι το 2018, ένας στους πέντε Βιεννέζους κατοίκους ήταν κάτω των 19 ετών σε μια χώρα όπου η ηλικία ψήφου είναι τα 16 χρόνια. Δεύτερον, έως το 2019, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού σε ηλικία ψήφου δεν ήταν Αυστριακοί πολίτες. Κατά συνέπεια, ένας σημαντικός αριθμός Βιεννέζων δεν έχει επίσημο ρόλο στο πολιτικό σύστημα.
Όταν έφτασε η 30ή επέτειος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο της Βιέννης αποφάσισε να ενσωματώσει τα παιδιά και τους νέους της πόλης στη τοπική δημοτική διακυβέρνηση, ακόμη και αν τα περισσότερα από αυτά δεν μπορούν να ψηφίσουν. Το αποτέλεσμα: μια σειρά εργαστηρίων σε όλη την πόλη που έθεταν τέσσερις απλές ερωτήσεις στους νέους Βιεννέζους για να ζητήσουν άμεση ανατροφοδότηση σχετικά με το πώς να βελτιώσουν την πόλη.
Το πρόγραμμα που ονομάζεται Werkstadt Junges Wien, ή «Repair Shop Young Vienna», φιλοξένησε 1.309 εργαστήρια με 22.581 παιδιά και νέους κατά τη διάρκεια ενός έτους το 2019. Στη συνέχεια, το δημοτικό συμβούλιο ενσωμάτωσε τα αποτελέσματα σε μια επίσημη Στρατηγική για παιδιά και νέους που εγκρίθηκε τον Ιούνιο 2020.
Έλεγχος των υπηρεσιών πόλης
Η υπεύθυνη του έργου Bettina Schwarzmayr περιέγραψε τη σειρά των εργαστηρίων ως έναν «ετήσιο έλεγχο υπηρεσιών» για την πόλη. Οι τέσσερις ερωτήσεις ήταν:
1) Για ποιο πράγμα αξίζει ένα μετάλλιο στη Βιέννη;
2) Τι πρέπει να επισκευαστεί στη Βιέννη και πώς θα το επισκευάζατε;
3) Πώς φροντίζουμε την πόλη για να διαρκέσει;
4) Τι χρειάζεσαι για να νιώθεις ασφαλής και καλά;
Η Scharzmayr και η ομάδα της έκαναν μια συντονισμένη προσπάθεια για να προσεγγίσουν το ευρύτερο δυνατό φάσμα παιδιών και νέων. Ενώ οι έφηβοι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των θεμάτων, τα μισά εργαστήρια διεξήχθησαν με παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 10 ετών. Η ομάδα διασφάλισε επίσης ότι οι ερωτηθέντες δεν ήταν μόνο οι γερμανόφωνοι γηγενείς Αυστριακοί πολίτες με κορυφαίους βαθμούς στο σχολείο, αλλά και νέοι που ήταν μετανάστες, αιτούντες άσυλο, ανάπηροι, άστεγοι ή ορφανά.
Η ομάδα του έργου αξιοποίησε το ευρύ δίκτυο θεσμών της κοινωνίας των πολιτών της πόλης, από σχολεία και λέσχες νέων έως ομάδες για τα δικαιώματα των μεταναστών και καταφύγια αστέγων. Η πόλη δημιούργησε μια βασική εκπαίδευση για κάθε ένα από αυτά τα ιδρύματα για να διεξάγει το εργαστήριο στον δικό του χρόνο, με τον δικό του ρυθμό και στη γλώσσα του – η εργαλειοθήκη του εργαστηρίου έγινε τελικά διαθέσιμη σε 174 γλώσσες.
«Το γεγονός της πρόσκλησης όλων των παιδιών και των νέων της Βιέννης δείχνει τη βούληση για μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς, που ξεπερνά τους «συνήθεις ύποπτους» της δεσμευμένης νεολαίας, η οποία, ειδικά σε αυτή την ηλικία, ανήκει σε οικογένειες ανώτερης τάξης που είναι πιο επιρρεπείς να συμμετάσχουν σε κοινοτικές πρωτοβουλίες», δήλωσε ο Ivan Neirotti του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.
Οι προϋπάρχουσες σχέσεις επιτάχυναν τη διαδικασία, η οποία ξεκίνησε με μια συμβουλευτική επιτροπή για τον σχεδιασμό της εργαλειοθήκης του εργαστηρίου. «Στη Βιέννη είχαμε ήδη ένα μεγάλο δίκτυο οργανισμών που εργάζονται με παιδιά και νέους και όλοι είναι αρκετά αφοσιωμένοι στο σχεδιασμό της πόλης για αυτήν την ομάδα-στόχο», δήλωσε η Μαρίνα Χάνκε, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. «Όλοι ήταν πολύ ανοιχτοί και ενώθηκαν πολύ γρήγορα».
Νέοι άνθρωποι , μεγάλα θέματα
Μια οργάνωση που εντάχθηκε στην προσπάθεια ήταν το Rote Falken (Red Falcons), ένα κίνημα προσκοπισμού νέων. Οι 15χρονοι Florian Gruber και Yannic Lamprecht είναι μέλη των Red Falcons. Τον Δεκέμβριο του 2019 συναντήθηκαν με δέκα από τους συντρόφους τους σε μια αίθουσα συσκέψεων για να συζητήσουν τις τέσσερις ερωτήσεις. Στην κορυφή της ατζέντας της ομάδας ήταν η προστασία του περιβάλλοντος, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη , οι παιδικές χαρές και ο πολεοδομικός σχεδιασμός που δίνουν προτεραιότητα σε περιπατιτικές διαδρομές . Λίγο αργότερα, εντάχθηκαν σε ομάδες εργαστηρίων από όλη την πόλη σε μια μεγάλη δημοτική αίθουσα γκαλά.
«Σκέφτηκα ότι θα ήταν ένα μικρό έργο. Ήμουν έκπληκτος που γινόταν τόσο μεγάλο», είπε ο Gruber. «Οι άνθρωποι το πήραν πολύ σοβαρά», είπε ο Λάμπρεχτ.
Στο μεγαλύτερο περιβάλλον, τα αγόρια Rote Falken συνάντησαν νέους από διαφορετικά υπόβαθρα σε όλη την πόλη, αλλά βρήκαν πολλά κοινά σημεία. «Όλοι συζητούσαμε μεγάλα θέματα, όπως λιγότερα αυτοκίνητα, απαγόρευση του καπνίσματος σε πάρκα και παιδικές χαρές και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο», είπε ο Λάμπρεχτ. «Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε την ίδια φαντασία μιας πιο καθαρής, πιο πράσινης και καλύτερης πόλης».
Για το δημαρχείο της Βιέννης, η προβολή του κοινού δεν είναι καινούργια. «Υπάρχει ήδη μια κουλτούρα συμμετοχής των πολιτών στη Βιέννη», είπε ο Χάνκε. «Όταν δημιουργείται ένα νέο πάρκο, ρωτάμε όλους, από νέους μέχρι ηλικιωμένους: Τι χρειάζεστε;»
Αλλά η κλίμακα, η ανοιχτή φύση και η συνέχεια του Werkstadt Junges Wien ήταν μοναδικές. «Οι πολιτικοί ήταν ασυνήθιστα γενναίοι που επέτρεψαν τον καθορισμό της ατζέντας 100% από την ομάδα-στόχο», είπε ο Schwarzmayr. Το πιο σημαντικό, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έπρεπε επίσης να διασφαλίσουν ότι τα εργαστήρια οδηγούν σε δράση.
«Υπήρχε μια σταθερή πολιτική δέσμευση ότι δεν τους ρωτάμε μόνο μία φορά και τους ευχαριστούμε για τις ιδέες τους», είπε ο Χάνκε.
Ενώ είναι λιγότερο από ένα έτος, η στρατηγική για τα παιδιά και τους νέους έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα. Ο δήμαρχος Michael Ludwig διοργάνωσε μια συνέντευξη Τύπου μόνο για παιδιά και νέους σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας της πόλης. Η πόλη χτίζει εννέα νέα καταφύγια για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με ένα καταφύγιο αφιερωμένο σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες. Η Βιέννη θα διαθέσει επίσης 1 εκατομμύριο ευρώ (1,17 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για συμμετοχικό προϋπολογισμό που απευθύνεται σε ηλικίες 4-19 ετών.
Αναπαράγοντας την επιτυχία
Στον απόηχο της επιτυχίας του Werkstadt Junges Wien, μικρότερες πόλεις στη Γερμανία και την Αυστρία έχουν αναρωτηθεί πώς μπορούν να προσαρμόσουν τη διαδικασία στη δική τους κοινότητα. «Τέσσερις τέτοιες απλές ερωτήσεις μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν», είπε ο Schwarzmayr.
Και ενώ η Βιέννη κατατάσσεται σταθερά στο #1 στους παγκόσμιους δείκτες ποιότητας ζωής, η νεολαία της ίδιας της πόλης αναγνωρίζει τόσο τη σχετικά προνομιακή θέση της πόλης όσο και τα περιθώρια βελτίωσης. «Είναι σημαντικό να πούμε ότι η Βιέννη είναι μια υπέροχη πόλη και στη Βιέννη πολλά πράγματα είναι πολύ πολύ ωραία, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν», είπε ο Yamprecht. «Αυτό ισχύει σε κάθε μεγάλη πόλη. Είναι σημαντικό να ενδιαφέρεσαι για την πολιτική και να κάνεις τον κόσμο καλύτερο».
Η Βιέννη είναι μία από τις 15 φιναλίστ στα Βραβεία Guangzhou. Οι νικητές θα ανακοινωθούν αργότερα φέτος. Το διετές Βραβείο Guangzhou ξεκίνησε το 2012 και διεξάγεται σε συνεργασία με την πόλη Guangzhou, Κίνα. Ηνωμένες πόλεις και τοπικές κυβερνήσεις (UCLG). και η Παγκόσμια Ένωση των Μεγάλων Μητροπόλεων (Μητρόπολη). Αναγνωρίζει την καινοτομία σε κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και στοχεύει στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ πόλεων παγκοσμίως.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.