Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Πώς οι μικρές πόλεις μπορούν να κάνουν μεγάλα άλματα με τα δεδομένα


# Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο Bloomberg cities network

"Δεν χρειάζεται να είσαι μεγαλούπολη για να κάνεις μεγάλα πράγματα με δεδομένα.Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο πλεονέκτημα μερικών από τις πιο πρόσφατες πόλεις που εντάχθηκαν στην πιστοποίησης What Works Cities , μια ονομασία που σημαίνει ότι είναι από τις καλύτερες στις ΗΠΑ στη χρήση δεδομένων για την παροχή καλύτερων αποτελεσμάτων για τους κατοίκους τους.

Ένας αριθμός μικρότερων πόλεων έχουν φτάσει σε αυτό το ορόσημο τους τελευταίους μήνες, όπως η Athens , Ga. (πληθυσμός 125.000), Evanston , Ill. (75.000), Longmont , Colo. (94.000) και South Bend , Ind. (102.000). Αντίθετα, ο μέσος πληθυσμός μεταξύ της πρώτης ομάδας πόλεων που πιστοποιήθηκε το 2018 ήταν πάνω από 1 εκατομμύριο. Συνολικά 55 πόλεις έχουν πλέον πιστοποίηση What Works Cities.

Για να μάθετε πώς οι πόλεις μικρού και μεσαίου μεγέθους βελτιώνουν το παιχνίδι τους σε αυτόν τον τομέα, το Bloomberg Cities μίλησε με πέντε πόλεις των οποίων η κατάσταση Πιστοποίησης ανακοινώθηκε πρόσφατα. Περιλαμβάνουν την Athens και το Longmont, καθώς και τις Henderson , Nev. (σκ. 300.000), Paterson , NJ (145.000) και Pittsburgh (300.000).

Το κυρίαρχο μήνυμά τους; Οι πόλεις οποιουδήποτε μεγέθους μπορούν να έχουν μεγάλα κέρδη από τα δεδομένα. «Δεν χρειάζεται να έχετε τον προϋπολογισμό μιας πόλης όπως η  Νέα Υόρκη ή του Λος Άντζελες για να είστε φιλόδοξοι σχετικά με τη χρήση δεδομένων για τη λήψη εξυπνότερων αποφάσεων και τη βελτίωση των υπηρεσιών για τους κατοίκους», λέει η Florence Julliard της ομάδας Bloomberg Philanthropies Government Innovation. «Οι πόλεις μικρού και μεσαίου μεγέθους έχουν μερικές φορές έλλειψη σε πόρους που μπορούν να τους αναπληρώσουν με αποφασιστική ηγεσία και πνεύμα συνεργασίας μεταξύ του προσωπικού του δημαρχείου».

Ακολουθούν πέντε ακόμη μαθήματα από τις νεότερες Πιστοποιημένες πόλεις. 

1.  Η ηγεσία πρέπει να έρχεται από την κορυφή. 

Το έργο με τα παξιμάδια για τη βελτίωση των συστημάτων δεδομένων μπορεί να συμβεί βαθιά στα χαρακώματα του Δημαρχείου. Αλλά το κίνητρο για να γίνει αυτό πρέπει να προέρχεται από το γραφείο του δημάρχου ή ενός manager της πόλης.

Αυτό ίσχυε στο Longmont, λέει η Becky Doyle, εκτελεστική διευθύντρια των ενοποιημένων υπηρεσιών για την πόλη. Πριν από περίπου μια δεκαετία, διάφορες υπηρεσίες της πόλης άρχισαν να συλλέγουν πολύ περισσότερα δεδομένα από τη δημόσια ασφάλεια, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και άλλους τομείς εξυπηρέτησης. Ήταν όμως ο διευθυντής της πόλης που ζήτησε να συντονίσει αυτά τα δεδομένα μεταξύ των υπηρεσιών και οι προσπάθειες της πόλης πραγματικά απογειώθηκαν.

«Είχαμε όλες αυτές τις πληροφορίες σχετικά με τις κλήσεις δημόσιας ασφάλειας για σέρβις, τις διακοπές στο δίκτυο ύδρευσης, όπου οι άνθρωποι είχαν αναφέρει επιθετικά σκυλιά και πολλά άλλα πράγματα», λέει ο Ντόιλ. Η ηγεσία ωθεί τις υπερτροφοδοτούμενες προσπάθειες για να τραβήξει όλα αυτά τα δεδομένα από τα «σιλό» για να αποκτήσει μια πιο «οργανωτική άποψη» για το τι συμβαίνει στην πόλη. «Η υποστήριξη της ηγεσίας έχει πραγματικά οδηγήσει στη συμμετοχή» των φορέων, προσθέτει.

Η οργανωτική δομή έχει σημασία. Στην Αθήνα, ο Chief Data Officer Joseph D'Angelo λέει ότι οι προσπάθειες δεδομένων της πόλης προχωρούν πιο γρήγορα επειδή καθοδηγούνται από ένα από τα λίγα γραφεία που αναφέρονται απευθείας στον διευθυντή της πόλης. Ομοίως, στο Paterson, είναι σημαντικό ότι ο δήμαρχος Andre Sayegh είναι ο μεγάλος πρωταθλητής στη χρήση δεδομένων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων. «Η αλλαγή του πολιτισμού πρέπει να έρθει από την κορυφή», λέει η Chief Data Officer Harsha Mallajoysula. «Η ηγεσία πρέπει να επενδυθεί σε αυτήν πριν επενδύσουν όλοι οι άλλοι σε αυτήν».

2. Κάποιος πρέπει να έχει τη δουλειά της βελτίωσης των πρακτικών δεδομένων. 

Όσον αφορά τις δομές προσωπικού και τους τίτλους εργασίας που σχετίζονται με τα δεδομένα, οι πέντε πρόσφατα Πιστοποιημένες πόλεις διαφέρουν με πολλούς τρόπους. Ένα κοινό έχουν: Ένα άτομο ή άτομα που είναι υπεύθυνα για την επίβλεψη των προσπαθειών διαχείρισης των δεδομένων σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Πίσω σειρά L έως R: Senior Data Analyst Valerie Monaco, Data Services Manager Chris Belasco, Dept of Innovation and Performance Director Heidi Norman, πρώην δήμαρχος Bill Peduto, δήμαρχος Ed Gainey, ειδικός στην αστική καινοτομία Trever Stoll, Office of Management and Budget Assistant Director Patrick Cornell, Πρώην Αρχηγός Επιτελείου Dan Gilman Front Row L to R: Innovation Team Manager Dolly Bellhouse, Data Engineer Jason Ficorilli, Επικεφαλής του Επιτελείου του συμβούλου Strassberger Emily Yonan, Office of Management and Budge
Η ομάδα δεδομένων του Πίτσμπουργκ. Πίσω σειρά L έως R: Senior Data Analyst Valerie Monaco, Data Services Manager Chris Belasco, Dept of Innovation and Performance Director Heidi Norman, πρώην δήμαρχος Bill Peduto, δήμαρχος Ed Gainey, ειδικός στην αστική καινοτομία Trever Stoll, Office of Management and Budget Assistant Director Patrick Cornell, πρώην επικεφαλής του προσωπικού Dan Gilman Front Row L to R: Innovation Team Manager Dolly Bellhouse, Data Engineer Jason Ficorilli, Chief of Staff to Councilperson Strassberger Emily Yonan, Office of Management and Budget Assistant Director Jenn Olzinger, Chief Operating and Administrative Officer Lisa Ειλικρινής

Στο Henderson, αυτή είναι η ομάδα της Laura Shearin στο Γραφείο Επιδόσεων και Καινοτομίας. Στην Αθήνα, ο D'Angelo και οι συνεργάτες του στο Γραφείο Γεωχωρικών Πληροφοριών. Και στο Πίτσμπουργκ, αυτό είναι το γραφείο του Chris Belasco στο Τμήμα Καινοτομίας και Απόδοσης. Πριν από μερικά χρόνια, τα αφεντικά της Belasco «αποφάσισαν να ανεβάσουν τον ρόλο μου», λέει, «από να είμαι απλώς διευθυντής έργου που διαχειριζόταν εταιρικά πράγματα σε ένα μικρό κατάστημα δεδομένων που περιλάμβανε μηχανικούς και αναλυτές στο ίδιο σπίτι».

Στις μικρές πόλεις, αυτά τα επιτελεία είναι σχεδόν πάντα αδύνατα. Αν και η δυνατότητα πρόσληψης περισσότερων ανθρώπων θα βοηθούσε πάντα, λέει ο Longmont's Doyle, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι τα άτομα που έχετε να κατανοούν την αξία αυτού που κάνει το Δημαρχείο με τα δεδομένα και να είναι σε θέση να το επικοινωνούν αποτελεσματικά σε ολόκληρο τον οργανισμό. "Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό χωρίς μια ομάδα 25 αναλυτών - αλλά σπάνια αυτό είναι το ζητούμενο", λέει ο Doyle. «Φτάσαμε εδώ χωρίς κανέναν που να έχει τη λέξη «δεδομένα» στον τίτλο του».

Ο Paterson's Mallajoysula λέει ότι οι μικρότερες πόλεις μπορεί να έχουν κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μεγάλες. Ο Mallajoysula εργάστηκε στην ομάδα δεδομένων στο Λος Άντζελες προτού μετακομίσει στο Paterson για να ξεκινήσει τις προσπάθειες δεδομένων εκεί, επομένως το έχει δει και από τις δύο θεσεις.  «Στο Λος Άντζελες, σχεδόν κάθε μεγάλο τμήμα είχε τους δικούς του αναλυτές δεδομένων, επομένως υπήρχαν πολλές τεχνικές δεξιότητες σε ολόκληρο τον οργανισμό», λέει ο Mallajoysula. «Αλλά το Λος Άντζελες είναι μια μεγάλη πόλη με μεγάλη γραφειοκρατία. Χρειάζεται χρόνος για να κινηθούν τα πράγματα. Σε μια μικρότερη πόλη όπως ο Πάτερσον, τα πράγματα μπορούν να κινηθούν πολύ γρήγορα».

3. Τα δεδομένα είναι ομαδικό άθλημα. 

Όλες οι πρόσφατα πιστοποιημένες πόλεις έχουν δημιουργήσει ισχυρά συστήματα κοινής χρήσης και συνεργασίας μεταξύ των φορέων. Ο Henderson, για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει μια ενιαία πλατφόρμα όπου οι εταιρείες μοιράζονται τα δεδομένα τους. «Πριν από αυτό, όλοι είχαν τα εξαιρετικά απόρρητα υπολογιστικά φύλλα του Excel στους δικούς τους υπολογιστές», λέει ο Shearin. «Εξέταζαν τα δικά τους δεδομένα αλλά δεν τα μοιράζονταν πραγματικά μεταξύ τους».

Ο Χέντερσον έκανε επίσης μια μεγάλη αλλαγή σε κάθε τμήμα κάνοντας τον δικό του προγραμματισμό, ώστε τα τμήματα να συνεργάζονται σε αυτό που αποκαλούν «κυριότερες περιοχές ευκαιριών» — και να μοιράζονται δεδομένα στη διαδικασία. «Πάρτε την έλλειψη στέγης», λέει ο Shearin. «Δεν είναι πρόβλημα της αστυνομίας. Δεν είναι πρόβλημα Κοινοτικής Ανάπτυξης ή Υπηρεσιών Γειτονιάς. Είναι ένα πρόβλημα. Και θα φέρουμε τους πάντες μαζί για να δουλέψουμε πάνω σε αυτό».

Ένας μεγάλος μοχλός προόδου στο Longmont είναι η ομάδα εργασίας Data Governance, η οποία αυτοαποκαλείται ανεπίσημα η ομάδα «Slaying the Data Dragon». Αποτελείται από μερικές δεκάδες άτομα από όλη την διακυβέρνηση της πόλης που έχουν συνδέσεις με τον τρόπο χειρισμού των δεδομένων από τις υπηρεσίες και συναντώνται δύο φορές το μήνα. Ένα από τα πρώτα στοιχεία που αντιμετώπισαν ήταν να κάνουν μια απογραφή δεδομένων — ουσιαστικά χαρτογραφώντας όλα τα διαφορετικά σύνολα δεδομένων που διατηρούν οι διάφορες εταιρείες, ώστε να μπορούν να αρχίσουν να βλέπουν περιοχές κοινού ενδιαφέροντος. Μια δεύτερη επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο διευθυντής της πόλης και αποτελείται από επικεφαλής των τμημάτων συνεδριάζει κάθε τρίμηνο για να λάβει αποφάσεις και να καθορίσει την πολιτική.

«Η ευρεία συμμετοχή είναι κρίσιμη», λέει ο Doyle. «Πρέπει να ξεπεράσουμε την ιδέα ότι τα δεδομένα είναι δουλειά της πληροφορικής. Όχι — όλοι εμείς είμαστε. Και πρέπει να είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι για αυτό».

4. Κάντε τα δεδομένα χρήσιμα για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους κατοίκους 

Η βελτίωση των πρακτικών δεδομένων μπορεί να περιλαμβάνει πολλές διαδικασίες. Όμως ο τελικός στόχος είναι πολύ απτός. Έχει να κάνει με το να βάλεις τους ηγέτες των πόλεων σε θέση να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, να εμπλέκουν το κοινό σε πιο παραγωγικές συνομιλίες και να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων. 

Υπεύθυνοι δεδομένων Henderson από διάφορα τμήματα σε όλη την πόλη, όπως: Πυροσβεστική, Οικονομικά, Δημόσια Έργα, Κέντρο Υπηρεσιών Ανάπτυξης, Ανθρώπινο Δυναμικό, Υπηρεσίες κοινής ωφελείας και το Γραφείο του Διευθυντή της πόλης.
Υπεύθυνοι δεδομένων Henderson από διάφορα τμήματα σε όλη την πόλη, όπως: Πυροσβεστική, Οικονομικά, Δημόσια Έργα, Κέντρο Υπηρεσιών Ανάπτυξης, Ανθρώπινο Δυναμικό, Υπηρεσίες κοινής ωφελείας και το Γραφείο του Διευθυντή της πόλης.

Στο Χέντερσον, τα δεδομένα σχετικά με τους χρόνους απόκρισης έκτακτης ανάγκης —και συγκεκριμένα, τη δυνατότητα επιβίωσης των καρδιακών προσβολών— καθοδηγούν πού οι ηγέτες των πόλεων επενδύουν στην ικανότητα διάσωσης. Χάρη στις πρόσφατες βελτιώσεις στους πυροσβεστικούς σταθμούς, οι χρόνοι απόκρισης στην ανατολική πλευρά της πόλης έχουν μειωθεί κατά 30 δευτερόλεπτα, «κάτι που είναι τεράστιο για τον κόσμο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης», λέει ο Shearin. 

Μια καινοτομία που έχει καταλήξει το Henderson για να κάνει τα δεδομένα χρήσιμα πάνω-κάτω στη σκάλα διαχείρισης είναι ένα κλιμακωτό σύστημα. Τα λεπτομερή επιχειρησιακά δεδομένα που χρειάζονται οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής στην καθημερινή τους εργασία ταξινομούνται ως Tier One. Τα δεδομένα της δεύτερης βαθμίδας προορίζονται για τους διαχειριστές μεσαίου επιπέδου για να έχουν μια συνολική εικόνα των περιοχών που εποπτεύουν. Και η Βαθμίδα Τρία είναι για τον δήμαρχο, τον διευθυντή της πόλης και άλλες κορυφαίες ηγεσίες να έχουν τη μεγάλη εικόνα για την απόδοση της πόλης. 

«Συνήθως είχαμε κάθε είδους αναφορές που έφταναν μέχρι το επίπεδο του διευθυντή της πόλης, που περιείχαν στοιχεία όπως πόσες λακκούβες γεμίστηκαν», λέει η Polly Walker, σύμβουλος επιχειρηματικών διαδικασιών για την πόλη. «Και έφτασε στο σημείο που κανείς δεν διάβαζε αυτές τις εκθέσεις επειδή δεν ήταν σημαντικό για αυτούς. Έχοντας αυτό το σύστημα ταξινόμησης διασφαλίζει τώρα ότι οι σωστές πληροφορίες έρχονται στα σωστά άτομα.» 

Η διαβίβαση δεδομένων στους κατοίκους είναι επίσης κρίσιμη. Στο Πίτσμπουργκ, ένας κόμβος δεδομένων γνωστός ως "Dashburgh" έχει γίνει ένας δημοφιλής τρόπος για τους κατοίκους να λαμβάνουν συχνά ενημερωμένα δεδομένα για τα πάντα, από τις προσπάθειες μετοχών έως τις κλήσεις 311 στην πόλη τους. Και στην Αθήνα, οι ηγέτες των πόλεων χρησιμοποιούν δεδομένα για να ενημερώσουν μια συζήτηση σχετικά με την ανανέωση του τοπικού φόρου επί των πωλήσεων ενός λεπτού για την πληρωμή των συγκοινωνιακών έργων. Η πόλη έβαλε τα δεδομένα της για τις συνθήκες των πεζοδρομίων, τα πεζοδρόμια, τα φώτα των δρόμων και άλλες βασικές υποδομές στην πύλη ανοιχτών δεδομένων της . Οι κοινοτικές ομάδες χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να διαμορφώσουν και να παρουσιάσουν μια λίστα με έργα που, μετά από λίγη ανατροπή, θα υποβληθούν στους ψηφοφόρους τον Μάιο. 

5. Κοιτάξτε έξω από το δημαρχείο για βοήθεια και έμπνευση 

Το Bloomberg Philanthropies και οι συνεργάτες του έχουν δημιουργήσει υποστηρίξεις για πόλεις όλων των μεγεθών για να προχωρήσουν την εργασία δεδομένων τους στο επόμενο επίπεδο. Για παράδειγμα, ο Longmont και το Pittsburgh έλαβαν εκπαίδευση από το GovEx στα Κέντρα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins για την πολιτική επιρροή για βοήθεια στη δημιουργία συστημάτων διακυβέρνησης δεδομένων. Η Αθήνα έμαθε για τον τρόπο διεξαγωγής τυχαιοποιημένων δοκιμών ελέγχου σε μια εκπαίδευση με την Ομάδα Συμπεριφορικών Insights.

Οι πόλεις που στοχεύουν να επιτύχουν τα αυστηρά πρότυπα της  πιστοποίησης What Works Cities έχουν πρόσβαση σε τεχνική βοήθεια που σχετίζεται με βασικές θεμελιώδεις πρακτικές, όπως η διακυβέρνηση δεδομένων, η αξιολόγηση ή η σύναψη συμβάσεων βάσει αποτελεσμάτων, για να βοηθήσουν να φτάσετε εκεί. Οι δήμαρχοι και οι ανώτεροι ηγέτες των πόλεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Bloomberg Harvard City Leadership Initiative έχουν πρόσβαση σε καθοδήγηση δεδομένων παγκόσμιας κλάσης. Και το νέο Bloomberg Philanthropies City Data Alliance στοχεύει στον εντοπισμό των 100 πόλεων σε ολόκληρη την Αμερική που είναι οι πιο εξελιγμένες στην αξιοποίηση δεδομένων και θέτουν ένα νέο πρότυπο για το τι μπορεί να κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση με βάση τα δεδομένα.

«Η αξιοποίηση αυτών των ειδών εμπειριών είναι σίγουρα χρήσιμη γιατί σας βοηθά να διακλαδώσετε και να κάνετε πράγματα που πιθανότατα δεν θα είχατε την ικανότητα ή τη γνώση να κάνετε διαφορετικά», λέει η Paige Seago, τεχνικός ανοιχτών δεδομένων από την Αθήνα. Η σύνδεση με συνομηλιτές σε άλλες πόλεις είναι επίσης ένα μεγάλο όφελος, προσθέτει. "Οι ευκαιρίες όπου μπορείτε να εργαστείτε με μια ομάδα που περιλαμβάνει άτομα από άλλες πόλεις είναι πολύ χρήσιμες, για να δείτε πώς κάνουν τα πράγματα διαφορετικοί άνθρωποι και πόλεις."

H Mallajoysula από το Paterson βρήκε ότι η συνεργασία με τα πανεπιστήμια είναι ένας πολλαπλασιαστής δύναμης. Είχε επιτυχία στρατολογώντας εθελοντές για να εργαστούν σε έργα δεδομένων μέσω του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, και βλέπει τις πανεπιστημιακές συνεργασίες ως έναν τρόπο για την οικοδόμηση ικανότητας και ώθησης για εργασία με γνώμονα τα δεδομένα στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Οι πόλεις πάντα αναζητούν εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης», λέει  Mallajoysula. «Υπάρχει μια εξαιρετική ευκαιρία να συνεργαστείτε με πανεπιστήμια για να συμπεριλάβετε ένα στοιχείο χάραξης πολιτικής που βασίζεται σε έρευνα ή στοιχεία, τόσο για να κάνετε την αίτησή σας ισχυρότερη όσο και για να αξιολογήσετε προγράμματα». "


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.